Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σπέτσες
    Fri 15.6°C
    Clear

    Σπέτσες: Απόδραση στο πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

    ΣΠΕΤΣΕΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σπέτσες: Απόδραση στο πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

    Άμαξες, καπετανόσπιτα, παραλίες με πεύκα και γαλαζοπράσινα νερά, κοσμοπολίτικος αέρας και ενδιαφέροντα events μπλέκονται μοναδικά στο μικρό νησί του Αργοσαρωνικού με τη μεγάλη ιστορία. Ακολουθούν όλα όσα θα σας πείσουν να επισκεφθείτε τις Σπέτσες

    Συνδυάζοντας ιστορία, ναυτική παράδοση, φινέτσα, κοσμοπολίτικη και ρομαντική ατμόσφαιρα, οι Σπέτσες αποτελούν πάντα ιδανική επιλογή για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου και ολιγοήμερες αποδράσεις από την Αθήνα. Το «νησί των αρωμάτων», όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί, βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από τον Πειραιά (με το δελφίνι) και 10 λεπτά από το λιμανάκι της Κόστας στην Αργολίδα.

    Η αρχοντική πόλη των Σπετσών προσφέρεται για βόλτες με παραδοσιακές άμαξες και απολαυστικούς περιπάτους δίπλα στα αρχοντικά των καπεταναίων της Επανάστασης, ενώ η περιήγηση στο νησί - με ποδήλατο ή κάποιο θαλάσσιο μέσο (τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται) - θα σας αποκαλύψει παραλίες όπου τα πεύκα κατεβαίνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Από την Ντάπια στο Παλιό Λιμάνι

    travelgo.gr
    Μια βόλτα με άμαξα αποτελεί σταθερή επιλογή στις Σπέτσες (πηγή: Shutterstock)

    Η Ντάπια, το νέο λιμάνι των Σπετσών, αποτελεί ιδανική αφετηρία για μια περιήγηση στο νησί. Είναι το μέρος όπου βρισκόταν το πυροβολείο, όπως μαρτυρούν τα κανόνια. Εδώ θα κάνετε βόλτες σε στρωμένα με βότσαλα σε περίτεχνους σχεδιασμούς δρομάκια και θα δείτε μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού, όπως το σπίτι της Μπουμπουλίνας, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, το αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη (Μουσείο Σπετσών) και το αρχοντικό του Σωτήρη Αναργύρου, ευεργέτη των Σπετσών.

    travelgo.gr
    Το ιστορικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, ορόσημο των Σπετσών (πηγή: Shutterstock)

    Στην πλατεία Ποσειδωνίου δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ενώ το θρυλικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, εντυπωσιάζει με την εξαίσια αρχιτεκτονική του. Από την Ντάπια μπορείτε να ανηφορίσετε μέχρι το Καστέλι, την παλιά πόλη με τα γραφικά εκκλησάκια και την υπέροχη θέα στο νησί.

    travelgo.gr
    Βόλτα δίπλα στα αρχοντικά που είναι χτισμένα πάνω στο κύμα (πηγή: Shutterstock)

    Η παραθαλάσσια διαδρομή από την Ντάπια προς τα ανατολικά, με θέα τη θάλασσα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά των καραβοκύρηδων, είναι μία από τις ωραιότερες που θα κάνετε στο νησί. Περνώντας από τον Άγιο Μάμα, θα φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο με τη μικρή παραλία του. Ο δρόμος θα σας βγάλει στο κοσμοπολίτικο Παλιό Λιμάνι, το κέντρο της νυχτερινής ζωής του νησιού με εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ κα για κάθε στυλ.

    travelgo.gr
    Το Παλιό Λιμάνι των Σπετσών (πηγή: Shutterstock)

    Στην ίδια περιοχή θα δείτε και τους ταρσανάδες, τα περίφημα καρνάγια, όπου οι καραβομαραγκοί κρατούν ζωντανή μια τέχνη αιώνων κατασκευάζοντας και επισκευάζοντας ξύλινα σκαριά. Συνεχίστε προς το άλσος του Πολεμικού Ναυτικού, το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας και τον ιστορικό Φάρο. Στη βόλτα σας θα δείτε τα υπαίθρια γλυπτά της Ναταλίας Μελά (εγγονής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά) και απολαύσετε τη θέα του παλιού λιμανιού και της θάλασσας που απλώνεται μπροστά σας.

     

    Μη χάσετε

    travelgo.gr
    Το σπίτι της Μπουμπουλίνας (πηγή: Shutterstock)
    • Αν ακολουθήσετε πορεία δυτική από την Ντάπια, θα περάσετε από την Κουνουπίτσα, την παλιά συνοικία των ψαράδων για να καταλήξετε στην ιστορική Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, στην οποία φοιτούσαν κάποτε γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
    • Επισκεφθείτε το μουσείο-σπίτι της Μπουμπουλίνας, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα της θρυλικής καπετάνισσας, όπως η χρυσοποίκιλτη πιστόλα και το αφρικανικό ξίφος, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου του Α΄ της Ρωσίας. Τα βλέμματα κερδίζει το πανέμορφο ξυλόγλυπτο ταβάνι φλωρεντιανής τεχνοτροπίας.
    travelgo.gr
    Το Μουσείο των Σπετσών (πηγή: Shutterstock)
    • Το Μουσείο των Σπετσών, που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα που καλύπτουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού, όπως τα υπέροχα ξύλινα ακρόπρωρα καραβιών.
    • Κάντε το γύρο των Σπετσών με ποδήλατο ή περπατήστε στα μονοπάτια που οδηγούν στην ενδοχώρα για να απολαύσετε την ομορφιά του πευκόφυτου νησιού.
    • Δοκιμάστε τα περίφημα μυρωδάτα αμυγδαλωτά, τα πιο διάσημα γλυκά του νησιού, που θυμίζουν τα χρόνια που στις Σπέτσες άκμαζε η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς.

     

    Παραλίες

    travelgo.gr
    Η Αγία Παρασκευή (πηγή: Shutterstock)

    Η παραλία της Αγίας Παρασκευής θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη των Σπετσών. Είναι κατάφυτη από πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και έχει βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη (λειτουργεί μπαράκι) και προσβάσιµη και με καΐκι. Κοντά της βρίσκεται η παραλία των Αγίων Αναργύρων, την οποία αξίζει επίσης να επισκεφθείτε. Στη βόρεια άκρη της παραλίας, βρίσκεται η Σπηλιά του Μπεκίρη με σταλαγμίτες και μια μικρή αμμουδιά στο εσωτερικό της.

    travelgo.gr
    Η παραλία Ξυλοκέριζα (πηγή: Shutterstock)

    Ο όρμος της Ζωγεριάς, στα βόρεια του νησιού, αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή για μπάνιο. Στη νότια πλευρά, η Ξυλοκέριζα έχει χοντρό λευκό βότσαλο και μπόλικο πράσινο. Για όσους προτιμούν κάτι κοντινό στην πόλη, η κοσμοπολίτικη Αγία Μαρίνα, αλλά και η παραλία της Αναργυρείου Σχολής, που ονομάζεται και Καΐκι, αποτελούν τις πλησιέστερες επιλογές για βουτιές.

    Τα φημισμένα events των Σπετσών

    travelgo.gr
    Πηγή: Spetsathlon

    Τα αθλητικά events των Σπετσών προσφέρουν την ιδανική αφορμή για μίνι αποδράσεις στο νησί, ακόμα και εκτός σεζόν. Αυτό το μήνα, από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, το νησί θα πλημμυρίσει από κόσμο χάρη στο μεγαλύτερο αγώνα τριάθλου της Ελλάδας, το Spetsathlon, που επιστρέφει δυναμικά φέτος. Τον Ιούνιο (23-26/6) έρχεται το Spetses Classic Yacht Regatta, ένα εντυπωσιακό τετραήμερο event αφιερωμένο στην ιστιοπλοΐα, για να ακολουθήσει στις αρχές Οκτωβρίου το Spetses Mini Marathon, το κορυφαίο multi-sport event που περιλαμβάνει αγώνες δρόμου, κολύμβησης αλλά και αγώνες για παιδιά.

    Η μεγαλύτερη γιορτή των Σπετσών κάθε χρόνο είναι αυτή της Αρμάτας, τον Σεπτέμβριο. Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1822 είναι το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας.

     

    ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

    Διαμονή

    • Η φιλοξενία και η πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται στο Poseidonion Grand Hotel, το ιστορικό ξενοδοχείο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που αποτελεί σημείο αναφοράς του νησιού των Σπετσών εδώ και έναν αιώνα.
    • Μόλις 100 μ. από την κεντρική προβλήτα στην καρδιά της πολυσύχναστης Ντάπιας, το Ξενοδοχείο Κλήμης είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εδώ και 40 χρόνια έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στη φιλοξενία.
    • Σε μια ήσυχη τοποθεσία στο κέντρο των Σπετσών, το Kastro Hotel διαθέτει 17 δωμάτια/διαμερίσματα και όμορφα διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο με πισίνα, βεράντα με θέα θάλασσα, τραπεζάκια και μπαρ.
    • Σε ένα μικρό και ήσυχο στενό δίπλα στην Πλατεία Ρολογιού, το Twin House Spetses προσφέρει μια ζεστή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα για μια απολαυστική διαμονή. Στα συν το σπιτικό πρωινό.
    • Σε ένα ανακαινισμένο παλιό αρχοντικό στο παλιό λιμάνι των Σπετσών, το Porto Vecchio Luxury Suites στεγάζει σήμερα τρεις υπέροχες σουίτες και ένα εξαίσιο διαμέρισμα, διατηρώντας τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα ενώ παράλληλα προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
    • Το Villa Anesis είναι ένα μικρό, γοητευτικό ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης των Σπετσών, με άνετα δωμάτια και κήπο, σε μια ήσυχη τοποθεσία μόλις 150 μ. από την πλατεία της Ντάπιας και το λιμάνι.
    • Το Villa Margarita είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, ένα παραδοσιακό, ανακαινισμένο κτήριο σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον. Βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στις Σπέτσες, στην περιοχή Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη, 500 μ. από την παραλία του Αγίου Μάμα.
    • Το Villa Irini, πίσω από το παλιό λιμάνι των Σπετσών, προσφέρει άνετα δωμάτια, πισίνα και μπαρ που περιβάλλονται από καταπράσινους κήπους.
    • Το Victoria Studios βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, 600 μ. από το λιμάνι Ντάπιας και 200 μ. απο την παραλία Κουνουπίτσα. Διαθέτει πισίνα και μεγάλη βεράντα με θέα τη θάλασσα.

     

    Φαγητό

    • Στο βραβευμένο On The Verandah θα δοκιμάσετε δημιουργικά ελληνικά πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες, στη βεράντα του Ποσειδωνίου μπροστά στη θάλασσα.
    • Με θέα το ατµοσφαιρικό Παλιό Λιµάνι, ο Ταρσανάς αποτελεί σταθερή αξία για φρέσκο ψάρι και ουζομεζέδες.
    • Με ιστορία από το 1945, ο Καπελογιάννης είναι από τις πιο γνωστές ταβέρνες των Σπετσών.
    • Εάν ψάχνετε για ρομαντικό δείπνο με θέα στη θάλασσα, τότε το bar-restaurant Λιοτρίβι είναι ιδανική επιλογή.
    • Ονομαστή και κλασική ψαροταβέρνα στην Κουνουπίτσα είναι ο Πάτραλης.
    • Η Ακρογιαλιά σερβίρει νόστιμα πιάτα με θαλασσινό άρωμα σε μια υπέροχη τοποθεσία δίπλα στο κύμα.
    • Στα Κοκκινάρια, την παλιά συνοικία των Σπετσών, θα βρείτε το Παχνί, ένα ταβερνάκι με δικό του κρασί, λαχανικά και σαλάτες βιολογικής καλλιέργειας και έμφαση στο κρέας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider