Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πόρος
    Sat 14.3°C
    Clouds

    6 νησιά κοντά στην Αθήνα για τις εξορμήσεις της άνοιξης

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    6 νησιά κοντά στην Αθήνα για τις εξορμήσεις της άνοιξης

    Ιδανικά για αποδράσεις-εξπρές το Σαββατοκύριακο, αυτά τα νησιά κοντά στην Αθήνα θα σας μεταφέρουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

    Έχετε όρεξη να πεταχτείτε σε ένα κοντινό νησί από την Αθήνα για να απολαύσετε τον θαλασσινό αέρα και τη μαγεία της φύσης; Οργανώστε μια σύντομη εκδρομή στα παρακάτω νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων για να ανακαλύψετε το αυθεντικό τους πρόσωπο χωρίς την πολυκοσμία του καλοκαιριού. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για χαλαρές βόλτες σε γραφικά χωριά, για πεζοπορίες σε ολάνθιστα μονοπάτια, αλλά και για τις πρώτες βουτιές της σεζόν σε ήσυχες παραλίες.

    Τζια

    travelgo.gr
    H αμφιθεατρικά χτισμένη Ιουλίδα είναι μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων (πηγή: Shutterstock)

    Η Τζια ή αλλιώς Κέα είναι το νησί της διπλανής πόρτας, ο προορισμός-αστραπή στις Κυκλάδες για να αισθανθείς το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι. Μια απόδραση αυτή την εποχή στο πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική (μόλις μια ώρα με το καράβι από το Λαύριο) είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε τις βόλτες σας στην αμφιθεατρικά χτισμένη Ιουλίδα, μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων, να επισκεφθείτε την Αρχαία Καρθαία, αλλά και για να εξερευνήσετε τα λιθόστρωτα μονοπάτια που διανύουν όλο το νησί. Η περιήγηση στα μονοπάτια του νησιού είναι μαγευτική, καθώς διασχίζοντάς τα περνάς μέσα από δάση με βελανιδιές και συναντάς παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές και γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας σε μικρούς όρμους και σε υπέροχες παραλίες που προσφέρονται για ανοιξιάτικες βουτιές.

    Άνδρος

    travelgo.gr
    Η Χώρα της Άνδρου με τα αρχοντικά καπετανόσπιτα δεν θυμίζει κυκλαδίτικη πρωτεύουσα (πηγή: Shutterstock)

    Αν αγαπάτε τη θάλασσα αλλά θέλετε και γραφικά χωριά και βόλτες στη φύση, για να μυρίσετε μαζί με την αρμύρα και ανθισμένα λουλούδια, τότε η Άνδρος είναι το νησί σας. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από το λιμάνι της Ραφήνας και έχει ό,τι χρειάζεται για να ευχαριστηθείτε μια ανοιξιάτικη απόδραση. Μια αριστοκρατική Χώρα με υπέροχα αρχοντικά καπετανόσπιτα, ενετικά κάστρα, παλιά μοναστήρια, καταρράκτες, σπήλαια, μονοπάτια για πεζοπορία και χρυσαφένιες παραλίες για τις πρώτες βουτιές της σεζόν. Σε αυτό το ιδιαίτερο κυκλαδονήσι, η πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά συμβιώνουν αρμονικά με το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα ενθουσιαστείτε με τα πολλά αρχαία μονοπάτια, τα οποία διατρέχουν το νησί σχεδόν σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στις Μένητες, ένα χωριό στην καρδιά του νησιού με πολλές πηγές, αλλά και να επισκεφθείτε τους υπέροχους καταρράκτες της Πυθάρας κοντά στα Αποίκια.

    Αίγινα

    travelgo.gr
    Η Αίγινα είναι ιδανική για ανοιξιάτικες αποδράσεις (πηγή: Shutterstock)

    Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές. Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία και βόλτες, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει πολλές εναλλαγές. Βόλτες στην περατζάδα του λιμανιού με στάσεις για ουζομεζέδες και παγωτό φυστίκι, εξορμήσεις στην πευκόφυτη ενδοχώρα προς Αγία Μαρίνα, περίπατοι στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, επίσκεψη στον ναό της Αφαίας (η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική), αλλά και χαλάρωση με καφέ και φαγητό στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας, θα γεμίσουν το πρόγραμμά σας.

    Πόρος

    travelgo.gr
    Ο Πόρος έχει μια γοητεία αλλοτινών εποχών (πηγή: Shutterstock)

    Αν ψάχνετε προορισμούς για μια απόδραση εξπρές από την Αθήνα, για να κάνετε ρομαντικές βόλτες και βουτιές σε γαλαζοπράσινες παραλίες και κολπίσκους με πεύκα ως τη θάλασσα, τότε ο Πόρος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. Το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού έχει μια γοητεία αλλοτινών εποχών. Ο Πόρος αποτελείται ουσιαστικά από δύο μικρά νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρία, που τα χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι αμέσως μετά το Ναύσταθμο. Περπάτηστε στο λιμάνι και στα γραφικά νησιώτικα στενά και φτάστε μέχρι το ιστορικό Ρολόι για να απολαύσετε τη θέα στο κανάλι που χωρίζει το νησί από την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε τις πρώτες βουτιές για φέτος στο Ασκέλι, στο Μοναστήρι, στον Ρωσικό ναύσταθμο ή στο Λιμανάκι της Αγάπης.

    Ύδρα

    travelgo.gr
    Την άνοιξη η Ύδρα είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού αποτελεί ιδανικό προορισμό για ρομαντικές βόλτες με άρωμα Ιστορίας. Την άνοιξη η Ύδρα είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Γεμάτη χρώματα και αρώματα, σε καλεί να ανακαλύψεις την κοσμοπολίτικη αύρα της, να περπατήσεις τα πλακόστρωτα σοκάκια της, να θαυμάσεις τα καπετανόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις αυστηρές, λιτές γραμμές και να περιπλανηθείς στα ανθισμένα μονοπάτια της. Ο περίπατος στον παραλιακό δρόμο που ενώνει το λιμάνι με το Καμίνι και τον Βλυχό με θέα τη θάλασσα, θα σας μείνει αξέχαστος. Τις ζεστές ανοιξιάτικες μέρες, κάντε βουτιές από τα βράχια της Υδρονέτας, κάτω από τα περίφημα κανόνια. Αν βρεθείτε στην Ύδρα το Πάσχα, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ελλάδας: την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία Καμίνια, μέσα στη θάλασσα.

    Σπέτσες

    travelgo.gr
    Ανοιξιάτικες βόλτες δίπλα στα αρχοντικά που είναι χτισμένα πάνω στο κύμα (πηγή: Shutterstock)

    Άμαξες, καπετανόσπιτα, παραλίες με πεύκα και γαλαζοπράσινα νερά, κοσμοπολίτικος αέρας και ενδιαφέροντα events μπλέκονται μοναδικά στις Σπέτσες, το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού με τη μεγάλη ιστορία. Το «νησί των αρωμάτων», όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί, βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από τον Πειραιά (με το δελφίνι) και 10 λεπτά από το λιμανάκι της Κόστας στην Αργολίδα. Μια ρομαντική βόλτα με άμαξα από την Ντάπια μέχρι το παλιό λιμάνι είναι σταθερή επιλογή στις Σπέτσες, όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Αν είστε αθλητικοί τύποι, μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με ποδήλατο ή να περπατήσετε στα μονοπάτια που οδηγούν στην ενδοχώρα. Πανοραμική θέα θα απολαύσετε από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην ψηλότερη κορυφή των Σπετσών. Όταν ο καιρός ζεστάνει και είστε έτοιμοι για τις πρώτες βουτιές, σημείωστε τις «πίσω» παραλίες του νησιού, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή και Ζωγεριά, ή την Αγία Μαρίνα και το Καΐκι αν θέλετε κάτι πιο κοντά στην πόλη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider