Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 24.5°C
    Clear

    Μηλιές - Βυζίτσα - Πινακάτες: Ένα αξέχαστο ταξίδι στο Πήλιο

    ΠΗΛΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μηλιές - Βυζίτσα - Πινακάτες: Ένα αξέχαστο ταξίδι στο Πήλιο

    Μαγευτική φύση, εντυπωσιακά αρχοντικά και χαλάρωση με θέα στον Παγασητικό. Ανακαλύπτουμε την παντός καιρού γοητεία ενός ανεξάντλητου προορισμού με μια εκδρομή σε τρία πανέμορφα χωριά του Δυτικού Πηλίου.

    Προορισμός για όλο τον χρόνο, το Πήλιο έχει κάτι όμορφο να δώσει σε κάθε επισκέπτη: βουνό και θάλασσα, ήσυχα και κοσμοπολίτικα χωριά, διαδρομές στην πλούσια φύση, άφθονη παράδοση και πληθωρικές τοπικές γεύσεις. Αυτή τη φορά επιλέγουμε να αποδράσουμε σε τρία υπέροχα χωριά του δυτικού Πηλίου: τις Μηλιές, τη Βυζίτσα και τις Πινακάτες. Τρία χωριά, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, αλλά το καθένα με το δικό του χαρακτήρα, που αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά του Πηλίου σε όλο της το μεγαλείο. Αν τα γνωρίσετε, το σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να επιστρέψετε σύντομα.

    Μηλιές: Ένα χωριό με πλούσια ιστορία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή από το Βόλο και περνώντας κατά σειρά την Αγριά, τα Λεχώνια, τη Γατζέα και τα Καλά Νερά, θα στρίψετε αριστερά για να βρεθείτε μετά από περίπου 30 χλμ. στις Μηλιές, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Παλιό κεφαλοχώρι με πλούσια ιστορία, οι Μηλιές θα σας μαγέψουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη φύση που τις περιβάλλει. Ο οικισμός είναι πολύ καλά διατηρημένος, γεμάτος με πλακόστρωτα καλντερίμια, αρκετές βρύσες και καλόγουστα μικρά καφέ και καταστήματα. Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του χωριού αποτελεί και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μία από τις πιο ξεχωριστές του Πηλίου. Απέναντι βρίσκεται η βιβλιοθήκη, με πλούσιο υλικό από την ονομαστή Σχολή των Μηλεών που λειτουργούσε στο χωριό. Το πιο διάσημο όμως αξιοθέατο όμως, είναι ο παλιός σταθμός του θρυλικού τρένου «Μουτζούρη» και η εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου. Η διαδρομή με το τρενάκι Άνω Λεχώνια - Μηλιές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να ζήσετε (λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Τους υπόλοιπους μήνες μπορείτε να περπατήστε κατά μήκος των γραμμών μέχρι τη γέφυρα).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Καθίστε για καφέ και φαγητό στον Παλιό Σταθμό, σε μια καταπληκτική τοποθεσία μέσα στη φύση. Το Σαλκίμι σερβίρει παραδοσιακά πιάτα με μικρασιατικό άρωμα. Στα οπωσδήποτε και μια στάση στο Άννα, να ένα μήλο, ένα από τα πιο φημισμένα και ατμοσφαιρικά καφέ της περιοχής.

    Διαμονή

    • Στην ειδυλλιακή τοποθεσία στην οποία καταλήγει το τρενάκι του Πηλίου, ο Παλιός Σταθμός προσφέρει όμορφα και άνετα δωμάτια με θέα στη γαλήνια περιοχή. Διαθέτει καφέ και εστιατόριο.
    • Ο ξενώνας Ηλιόβολο προσφέρει σπιτική φιλοξενία σε 10 ευρύχωρα δωμάτια με υπέροχη θέα στο πηλιορείτικο τοπίο.

    Βυζίτσα: Γεμάτη αρχοντιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω βρίσκεται η Βυζίτσα, ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά πηλιορείτικα χωριά, απόλυτα εναρμονισμένη με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Η Βυζίτσα ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα αρχοντικά της - ίσως τα πιο πολυφωτογραφημένα του Πηλίου. Ολόκληρο το χωριό μοιάζει με υπαίθριο μουσείο πηλιορείτικης τέχνης. Σταθείτε μπροστά στα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και προσέξτε τις λεπτομέρειες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΤ, τη δεκαετία του ’80, ξεκίνησε από εδώ το πρόγραμμα αποκατάστασης της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πανέμορφη είναι και η μεγάλη πλατεία του χωριού με τα ψηλά πλατάνια και ιδιαίτερα σημαντικές οι εκκλησίες του (ξεχωρίζουν η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής). Ανάλογα με την εποχή, από τη Βυζίτσα μπορείτε να πεζοπορήσετε προς τις Μηλιές, αλλά και να φτάσετε μέχρι τη θάλασσα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών «Εσπερίδες» για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα της περιοχής. Για φαγητό καθίστε στον Γιωργάρα, στην πλατεία. Για ποτό, καφέ και γλυκό, υπάρχει ο μικρός και ατμοσφαιρικός Ερωδιός, πάνω στο κεντρικό καλντερίμι προς την πλατεία.

    Διαμονή

    • Ανάμεσα στις Μηλιές και τη Βυζίτσα, μέσα στο καταπράσινο δάσος, ο ξενώνας Ραστώνη διαθέτει πέντε μοναδικά δωμάτια, καφέ-μπαρ με τζάκι, καθώς και ηλιόλουστη βεράντα με θέα όλο τον Παγασητικό.
    • Το Αρχοντικό Κόντου, το μεγαλύτερο και παλαιότερο αρχοντικό της περιοχής (χτίστηκε το 1792) διαθέτει 10 μοναδικά παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια.

    Πινακάτες: Το χωριό - ησυχαστήριο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επόμενος σταθμός, οι Πινακάτες, μόλις 3 χλμ. μακριά από τη Βυζίτσα. Λιγότερο γνωστό από τους γείτονές του, αυτό το χωριό που απέχει 27 χλμ. από το Βόλο και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 560 μ., θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή με την αισθητική του. Οι Πινακάτες προστατεύονται ως διατηρητέος οικισμός από το 1979. Η φυσικά απομακρυσμένη θέση του χωριού στο βουνό, το διαφύλαξε καλά διατηρημένο. Το ρεύμα στο χωριό πρωτοήρθε το 1973, το λεωφορείο από και προς το Βόλο το 1978, ενώ ο δρόμος από τη Βυζίτσα άνοιξε μόλις το 1999. Η παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική διατηρείται εδώ στο ακέραιο. Δεν χορταίνεις να περιπλανιέσαι στα πέτρινα καλντερίμια χαζεύοντας τα πανέμορφα αρχοντικά. Το σκηνικό συμπληρώνει η μεγάλη πλατεία με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη με τις δύο λεοντοκεφαλές και τους δύο δωρικούς κίονες, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το 500 ετών πλατάνι.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Αγία Κυριακή στο λόφο απέναντι, για να απολαύσετε τη θέα στο χωριό, στον Παγασητικό και το Πήλιο. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες διαδρομές, όπως το μονοπάτι Πινακάτες - Καλά Νερά ή την κυκλική διαδρομή που συνδυάζει τη Βυζίτσα με τις Μηλιές, διασχίζοντας τους ελαιώνες της περιοχής. Για φαγητό σας προτείνουμε την ταβέρνα του Πηλέα και τη Δροσιά.

    Διαμονή

    • Το πέτρινο Αρχοντικό Σακαλή, χτισμένο σε υπερυψωμένη τοποθεσία στο χωριό, θα σας εντυπωσιάσει με τα μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και τις σουίτες του.
    • Το Elia Pilio Villas προσφέρει τρεις αυτόνομες, πανέμορφες και σύγχρονες βίλες, μέσα σε έναν καταπράσινο ελαιώνα με πανοραμική θέα στον Παγασητικό.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider