Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 25.3°C
    Clear

    Πινακάτες: Το χωριό - ησυχαστήριο του Πηλίου

    ΠΗΛΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πινακάτες: Το χωριό - ησυχαστήριο του Πηλίου

    Λιγότερο γνωστό, αλλά πανέμορφο χωριό του Πηλίου, οι Πινακάτες σε γοητεύουν από την πρώτη στιγμή με τα υπέροχα αρχοντικά και καλντερίμια τους. Εδώ θα συναντήσετε την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στην πιο αυθεντική της μορφή

    Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου το Πήλιο είναι ένας παράδεισος. Τα χωριά του βουνού των Κενταύρων συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε φυσική ομορφιά και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο. Πέρα από τους πρωταγωνιστές του βουνού, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα και την Τσαγκαράδα, αξίζει να εξερευνήσετε μερικά από τα όχι και τόσο γνωστά χωριά και να ανακαλύψετε τα μυστικά τους.

    Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα τις Πινακάτες, σας συμβουλεύουμε να το κάνετε άμεσα. Σε απόσταση 27 χλμ. από το Βόλο, ανάμεσα από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και τη Βυζίτσα, αυτό το ορεινό χωριό σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή με την αισθητική του και τα πανέμορφα αρχοντικά του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πινακάτες: Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι Πινακάτες προστατεύονται ως διατηρητέος οικισμός από το 1979. Η φυσικά απομακρυσμένη θέση του χωριού στο βουνό, το διαφύλαξε καλά διατηρημένο. Το ρεύμα στο χωριό πρωτοήρθε το 1973, το λεωφορείο από και προς τον Βόλο το 1978, ενώ ο δρόμος από τη Βυζίτσα άνοιξε μόλις το 1999.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όσο για την ονομασία του χωριού, αυτή κατά μία εκδοχή προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια».

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική διατηρείται εδώ στο ακέραιο. Δεν χορταίνεις να περιπλανιέσαι στα πέτρινα καλντερίμια χαζεύοντας τα πανέμορφα αρχοντικά. Το σκηνικό συμπληρώνει η μεγάλη πλατεία με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη με τις δύο λεοντοκεφαλές και τους δύο δωρικούς κίονες, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το 500 ετών πλατάνι.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και την Αγία Κυριακή στο λόφο απέναντι, για να δείτε την υπέροχη θέα στο χωριό, στον Παγασητικό και το Πήλιο. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες διαδρομές, όπως το μονοπάτι Πινακάτες - Καλά Νερά ή την κυκλική διαδρομή που συνδυάζει τη Βυζίτσα με τις Μηλιές, διασχίζοντας τους ελαιώνες της περιοχής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider