Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πάρος
    Sat 15.5°C
    Clouds

    Πάρος: Όλη η μαγεία των Κυκλάδων σε ένα νησί

    ΠΑΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάρος: Όλη η μαγεία των Κυκλάδων σε ένα νησί

    Συνδυάζοντας φυσική ομορφιά, παράδοση, γαστρονομία, έντονη νυχτερινή ζωή και δραστηριότητες για όλους, η Πάρος είναι το νησί όπου ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει τον δικό του καλοκαιρινό παράδεισο

    Η Πάρος είναι ένα νησί που έχει πολλά πρόσωπα - και τα «εύκολα», αλλά κι εκείνα που απαιτούν ψάξιμο και την κάνουν μοναδική. Παραδοσιακό αλλά και τουριστικό, οικογενειακό και νεανικό, κεφάτο και ήρεμο, αυτό το κυκλαδονήσι έχει κάτι για όλους.

    Ένα νησί κατάλευκο σαν το μάρμαρο του, με χρυσαφένιες αμμουδιές, ξωκλήσια με μπλε τρούλους, γαλήνια χωριά, κοσμοπολίτικα λιμανάκια και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Θα έλεγε κανείς ότι η Πάρος συγκεντρώνει όλη τη μαγεία των Κυκλάδων στα 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βόλτα στην Παροικιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ακόμα και αν δεν μείνετε στην Παροικιά, μια βόλτα στην πρωτεύουσα της Πάρου επιβάλλεται. Ανακαλύψτε τα ασβεστωμένα σοκάκια της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο που στέκεται σε λόφο πάνω από το λιμάνι και ταξιδέψτε στους αιώνες και στην ιστορία του νησιού μέσα από τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα αρχαία μνημεία, τα γεφυράκια, τις κρήνες και τις μικρές εκκλησιές. Αργά το απόγευμα, ανεβείτε μέχρι το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στο ψηλότερο σημείο της συνοικίας του κάστρου, για να το απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Στον κεντρικό δρόμο της Αγοράς θα βρείτε από μανάβικα μέχρι παλαιοπωλεία με αντίκες και μπουτίκ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Φυσικά δεν θα παραλείψετε μια επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χώρας. H ονομασία «Εκατονταπυλιανή» σχετίζεται με τις εκατό πύλες της (99 φανερές και μία μυστική), όπως αναφέρει η παράδοση. Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία, κάντε μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου αναδεικνύονται ιδανικά τα πλούσια εκθέματα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού (ιερά Ασκληπιού και Πύθιου Απόλλωνα, Δήλιο κ.ά.). Επίσης, σε κοντική απόσταση από την Παροικιά (6 χλμ), κοντά στον οικισμό Μαράθι, βρίσκονται τα αρχαία λατομεία όπου εξαγόταν το ονομαστό κατά την αρχαιότητα παριανό μάρμαρο (από αυτό φτιάχτηκαν ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Αφροδίτη της Μήλου).

    Η γραφική και κοσμοπολίτικη Νάουσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη σε ένα κλειστό κολπάκι, στις βόρειες ακτές του νησιού, η Νάουσα με το λιμανάκι και το μικρό ενετικό κάστρο της θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά μέρη του Αιγαίου. Το πανέμορφο και προστατευμένο λιμάνι της είναι πάντα πλημμυρισμένο με δεκάδες πολύχρωμα ψαροκάικα. Οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, εστιατόρια και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους μεζέδες και την περίφημη τοπική γούνα (λιαστό παστό ψάρι). Αν προχωρήσετε στο εσωτερικό της, θα ανακαλύψετε ένα δίκτυο από στενά δρομάκια, ασπρισμένα και φωτεινά, σύμφωνα με το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ.

    Χωριά - έκπληξη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παριανή ενδοχώρα κρύβει γαλήνια χωριά που αποκαλύπτουν στον επισκέπτη το «άλλο» πρόσωπο του νησιού. Οι Λεύκες, χτισμένες αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 250 μ. στο κέντρο του νησιού, είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Πάρου. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια του είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και σχηματίζουν πολλά στενά σοκάκια, στα οποία δεν μπαίνουν αυτοκίνητα και γι’ αυτό είναι ιδανικά για περπάτημα. Κάντε μια βόλτα στον Ραμνό, τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, για να φτάσετε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι το στολίδι του χωριού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αξίζει να ακολουθήσετε το βυζαντινό μονοπάτι με τις μαρμάρινες πλάκες που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο, μια απολαυστική διαδρομή 7 χλμ. ανάμεσα σε μικρούς αμπελώνες, ελαιώνες και ευωδιαστούς θάμνους. Το χωριό του Προδρόμου έχει οχυρωματική πολεοδομία και θα μπείτε από μια καμάρα με σαμαρωτή στέγη που ενώνει τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το γειτονικό χωριό της Μάρπησσας είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λοφίσκου ύψους 40 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Έχει ήσυχα ελικοειδή δρομάκια με θολωτές στοές και πανέμορφα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικό Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού.

    Οι παραλίες της Πάρου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Απέραντες, χρυσαφένιες, ήρεμες ή οργανωμένες, οι παραλίες της Πάρου μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Όποια διεύθυνση και να έχει ο άνεμος που φυσά πάντα μπορείτε να βρείτε μια παραλία που να είναι προστατευμένη και γαλήνια, όποια εποχή κι αν έρθετε πάντα μπορείτε να βρείτε μια παραλία μόνο για εσάς. Οι Κολυµπήθρες, στον όρµο της Νάουσας, είναι η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Πρόκειται για μια σπάνιας ομορφιάς παραλία – αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του αέρα πάνω στους γρανιτένιους βράχους. Η Σάντα Μαρία είναι από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες παραλίες για θαλάσσια σπορ. Για όσους προτιμούν να κολυμπούν γυμνοί, τότε η Λάγγερη είναι η καλύτερη επιλογή.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην ήσυχη παραλία του Καλόγερου θα πάτε για μια φυσική κούρα ομορφιάς με άργιλο κατευθείαν από τα βράχια! Ο Λογαράς είναι μια μεγάλη και οργανωμένη πλαζ, ιδανική για οικογένειες αλλά και για θαλάσσια σπορ. Όταν τα μελτέμια είναι στο φόρτε τους, οι σέρφερ δίνουν ραντεβού στην κοσμοπολίτικη Χρυσή Ακτή. Οι οπαδοί του kite surf διαλέγουν την Πούντα, στο θαλάσσιο στενό απέναντι από την Αντίπαρο. Στη δυτική πλευρά της Πάρου θα κολυμπήσετε στις οργανωμένες παραλίες Παρασπόρο, Αγία Ειρήνη, Βουτάκου και Φάραγγα.

    Η Πάρος της περιπέτειας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι κλιματικές συνθήκες αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού καθιστούν την Πάρο ιδανικό προορισμό για αθλητικές δραστηριότητες. Το καλοκαιρινό μελτέμι ευνοεί το windsurf, σπορ για το οποίο η Πάρος είναι διεθνώς γνωστή. Υπάρχουν οργανωμένες σχολές σε διάφορες παραλίες, με πιο γνωστές τη Χρυσή Ακτή, τη Νέα Χρυσή Ακτή, τη Σάντα Μαρία και την Πούντα (απέναντι από την Αντίπαρο). Οι λάτρεις του kite surf συγκεντρώνονται στην αμμώδη και ρηχή παραλία της Πούντας, στο στενό με την Αντίπαρο. Επίσης, σε πολλές παραλίες της Πάρου λειτουργούν σχολές καταδύσεων και θαλάσσιου σκι.

    ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Παροικιά

    • Χτισμένο στην είσοδο του κόλπου της Παροικιάς, μόλις 80 μ. από τις διάσημες παραλίες Κριός και Μαρτσέλο, το Paros Agnanti Hotel προσφέρει στους επισκέπτες του μια ξεχωριστή εμπειρία πολυτέλειας, άνεσης και χαλάρωσης.
    travelgo.gr
    Paros Agnanti Hotel
    • Το Hotel Aegeon είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αυθεντική παριανή φιλοξενία για περισσότερο από 30 χρόνια.
    • Το Aegeon Garden είναι ένα προσφάτως ανακαινισμένο συγκρότημα. Όλα τα δωμάτια είναι μέσα σε κήπο, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, λίγα μόλις μέτρα από τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς και από τον παραλιακό δρόμο.
    • Αν αναζητάτε ένα ήσυχο, οικογενειακό ξενοδοχείο, που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας μακριά από το σπίτι σας, τότε το Argonauta Hotel αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς.
    • Μια καλή επιλογή είναι και η Parian Hill Residence Villa, μια νεόδμητη διώροφη κατοικία κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, η οποία προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Παροικιάς (15 λεπτά με τα πόδια), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα γαλήνη και ιδιωτικότητα.
    • Μόνο 10 λεπτά από το λιμάνι, αλλά μακριά από το θορυβώδες κέντρο της Παροικιάς, το Aigaiou Avra Apartments προσφέρει ένα ήσυχο περιβάλλον και υπέροχη πανοραμική θέα στον κόλπο της Παροικιάς και τα γύρω νησιά.
    • Το Crystal Dreams είναι ένα μικρό και κομψό ξενοδοχείο διαμερισμάτων στην καρδιά της Παροικιάς, σε μια μικρή πλαγιά με θέα στο λιμάνι, το Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα.
    • Το ξενοδοχείο Onira είναι ένα μοντέρνο boutique hotel με κυκλαδίτικη ταυτότητα, μόλις 100 μέτρα από την αμμώδη παραλία Λιβάδια.
    • Σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Παροικιάς, το Asterias Hotel προσφέρει άνετη διαμονή σε ένα φιλικό και χαλαρωτικό περιβάλλον με όμορφη θέα στη θάλασσα.
    • Τα Stratos Apartments & Studios είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, φιλική προς το περιβάλλον και πρόσφατα ανακαινισμένη, που προσφέρει μοναδική φιλοξενία με πανοραμική θέα του κόλπου της Παροικιάς.
    • Το Paros Paradise Apartments βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, 80 μ. από την παραλία Λιβάδια και σε απόσταση 15-20 λεπτών με τα πόδια από το λιμάνι και τη νυχτερινή ζωή του νησιού.
    • Το Althea Villas αποτελείται από τέσσερις πολυτελείς βίλες που προσφέρουν εκπληκτική θέα στον γραφικό κόλπο της Παροικιάς και στο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.
    • Το Magic Krios είναι ένα παραδοσιακά χτισμένο σπίτι στον Κριό, 1,5 χλμ. από την Παροικιά, σε ένα ήσυχο μέρος με υπέροχη θέα στη θάλασσα.
    • Η Villa Trifylia βρίσκεται πάνω σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα στον κόλπο της Παροικιάς αλλά και στο μοναδικό βουνό της.

    Παράσπορος

    • Χτισμένο σε μια υπέροχη τοποθεσία, 300 μέτρα από την παραλία του Παρασπόρου, το πεντάστερο Minois Sugarcube Suites διαθέτει κομψά διακοσμημένα καταλύματα, μοντέρνο spa, πισίνα με θαλασσινό νερό, εστιατόριο και πολλές ακόμη ανέσεις.

    Άγιος Αρσένιος

    • Το Villa Mira Paros αποτελείται από 4 βίλες κυκλαδίτικου στυλ, οι οποίες συνδυάζουν το minimal ντιζάιν με τις ανέσεις ενός boutique ξενοδοχείου.

    Αγία Ειρήνη

    • Το Mythic Exclusive Retreat – Adults Only σας περιμένει σε μια υπέροχη τοποθεσία στην Αγία Ειρήνη, στο δυτικό τμήμα της Πάρου, για να σας προσφέρει μια πολυτελή και χαλαρωτική διαμονή σε αρμονία με το πνεύμα των Κυκλάδων.

    Νάουσα

    • Το Armenistis Apartments & Villas αποτελείται από τρία πολυτελή διαμερίσματα και μια βίλα που προσφέρουν ένα άνετο, μοντέρνο και κομψό περιβάλλον για τις διακοπές σας.
    • Το Almira Suites υπόσχεται μια άνετη διαμονή σε στούντιο και διαμερίσματα σε κυκλαδίτικο στυλ με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
    • Λίγα μόλις λεπτά από τη Νάουσα, στη θέση Άγιος Αντρέας, το νεόκτιστο συγκρότημα Blue Mare Villas αποτελείται από 5 μοναδικά όμορφες και μοντέρνα διακοσμημένες βίλες.
    • Στην περιοχή Υστέρνι, μόλις 5 χλμ. από τη Νάουσα, βρίσκεται η Villa Arya, μια νεόκτιστη βίλα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σε μια έκταση 7.000 τ.μ. με το δικό της αμπελώνα.
    • Το Bocamviglies By The Sea βρίσκεται σε μια ήσυχη άκρη της Νάουσας, στον κόλπο των Αγίων Αναργύρων, μόλις 50 μ. από την ομώνυμη παραλία και 450 μ. από το κέντρο της Νάουσας.
    • Στα Eleana Studios θα απολαύσετε αυθεντική φιλοξενία και ποικιλία από άριστες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη παραλία του Αμπελά, σε μια τοποθεσία ιδανική για αναζωογόνηση και χαλάρωση.

    Κολυμπήθρες

    • H Villa Anatuzi είναι μια μοναδική πολυτελής βίλα με πισίνα, χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, πάνω από τις Κολυμπήθρες, με πανοραμική θέα στον κόλπο της Νάουσας.

    Αλυκή

    • Πρόσφατα χτισμένη με υψηλές προδιαγραφές, η Villa Azzuro είναι μια πολυτελής βίλα 140 τ.μ., σε απόσταση 200 μ. από την παραλία Φάραγγας και 2 χλμ. από το γραφικό χωριό Αλυκή.
    • Σε ένα πολύ γραφικό ψαροχώρι σε κοντινή απόσταση από τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας της Αλυκής, το ξενοδοχείο Parosland συνδυάζει τη διακριτική πολυτέλεια με την άνεση, τη ζεστή ατμόσφαιρα και την απλότητα.

    Πυργάκι

    • Το Martineli Residence είναι μια εντυπωσιακή, μεγάλη, αυτόνομη βίλα που προσφέρει σύγχρονες ανέσεις, απόλυτη ιδιωτικότητα και εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

    Δρυός

    • Το Glyfa Village βρίσκεται στην παραλία Γλυφά και προσφέρει πολυτελή διαμερίσματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
    • Το Drios Paros Luxury Hotel βρίσκεται 350 μ. μακριά από την παραλία Δρυός και διαθέτει παραδοσιακά επιπλωμένα δωμάτια με ιδιωτική βεράντα και θέα στην παραλία ή τον κήπο.
    • Το Lydia & Ariadne είναι μια παραθεριστική κατοικία με κήπο και ηλιόλουστη βεράντα με θέα στη θάλασσα, σε μικρή απόσταση από τη Χρυσή Ακτή.

    Λογαράς

    • Το πρόσφατα ανακαινισμένο Arkas Inn βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Πάρου, τον Λογαρά, πάνω σε ένα λόφο που προσφέρει μοναδική θέα στο Αιγαίο.
    • To Nomad's House είναι μια νεοσύστατη μονάδα καταλυμάτων με 10 δωμάτια σε απόσταση μόλις 50 μ. από την παραλία του Λογαρά.
    • Η Villa San Dimitrio, σε μια ήσυχη τοποθεσία περίπου 40 μ. από την παραλία, είναι ιδανική για ξέγνοιαστες διακοπές με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.

    Πούντα

    • Η Villa Xenia, σε απόσταση 2 χλμ. από το λιμάνι της Πούντας, είναι ιδανική για οικογένειες ή παρέες που αγαπούν τη χαλάρωση και τις ήρεμες διακοπές.

    Σάντα Μαρία

    • Το παραδοσιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα Fragos Apartments απέχει λίγα μόλις μέτρα από την παραλία Ξιφάρα.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Παροικιά

    • Στην καρδιά της παλαιάς αγοράς, ο Λεβάντης σερβίρει ποιοτικό φαγητό εμπνευσμένο από τις γεύσεις του Αιγαίου και της Μεσογείου.
    • Στον όμορφο κήπο του Απόλλων θα γευτείτε πιάτα από την ελληνική και διεθνή κουζίνα.
    • Να πάτε και στο ουζερί του Αποστόλη για νόστιμα ψαρικά.

    Νάουσα

    • Στο παλιό λιμανάκι, το εστιατόριο Μάριος ξεχωρίζει για την τοποθεσία του και τα δημιουργικά πιάτα του.
    travelgo.gr
    Mario Restaurant Farm
    • Στη μαρίνα, το Mediterraneo είναι γνωστό για τα θαλασσινά και τις πληθωρικές μακαρονάδες του.
    • Για καλή ελληνική κουζίνα, θα πάτε στο Γεμενί.
    • Στο δρόμο προς τη Σάντα Μαρία, το εστιατόριο Siparos αποτελέι μία από τις κλασικές γευστικές αξίες της Πάρου.

    Σάντα Μαρία

    • Η ψαροταβέρνα Κατσουνάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια.

    Αμπελάς

    • Το Θαλάμι σερβίρει φρέσκα ψάρια και σπιτικούς μεζέδες σε τραπεζάκια κάτω από τα αρμυρίκια.

    Πίσω Λιβάδι

    • Στην ταβέρνα Χάλαρης, δίπλα στο κύμα, θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια από το ιδιόκτητο καΐκι και νόστιμους μεζέδες.

    Λογαράς

    • Η ταβέρνα Άννα-Γιώργος σερβίρει πολλά μαγειρευτά και ντόπια κρέατα στα κάρβουνα.

    Λεύκες

    • Πιάστε τραπέζι στον Κλαρίνο για καράβολους (τοπικά σαλιγκάρια) με σκορδαλιά.

    Πρόδρομος

    • Δοκιμάστε την τοπική ρεβιθάδα στην αυλή του Τσιτσάνη, που είναι μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Πάρου.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider