Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Sat 8.9°C
    Clouds

    Το χωριό της Ελλάδας που θεωρείται πολεοδομικό αριστούργημα

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Το χωριό της Ελλάδας που θεωρείται πολεοδομικό αριστούργημα

    Το χωριό με την τέλεια γεωμετρία βρίσκεται στη Μεσσηνία. Δείτε το άγνωστο πολεοδομικό αριστούργημα της Ελλάδας από ψηλά.

    Ατσούμπαλα «μπαλώματα» στην άσφαλτο, υπερυψωμένα πεζοδρόμια, υποδομές που τρίζουν και λυγίζουν στη φθορά του χρόνου και των στοιχείων της φύσης. Αυτή είναι η εικόνα στις περισσότερες πόλεις, χωριά και κοινότητες της Ελλάδας, η οποία δεν φημίζεται για τη ρυμοτομική της αρτιότητα.

    Λαμπρή εξαίρεση στον κανόνα όμως αποτελεί ένα χωριουδάκι του νομού Μεσσηνίας, η Νέα Κορώνη, ένα άγνωστο σε πολλούς πολεοδομικό αριστούργημα, τόσο αρμονικά σχεδιασμένο που μοιάζει με γεωμετρική σπουδή αρχιτέκτονα.

    Η Νέα Κορώνη, κοντά στη μεσσηνιακή ακτογραμμή, αποτελεί φυσικά «παραφυάδα» του ιστορικού χωριού της Κορώνης. Βίντεο του καναλιού Up Stories στο Youtube αποκαλύπτει την συμμετρική εικόνα της κοινότητας από ψηλά.

    Αυτό το πολεοδομικό «θαύμα» είναι σίγουρα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά δεν είναι τόσο απίστευτο αν αναλογιστούμε πως η Νέα Κορώνη αποτελεί συγκριτικά νεόδμητο οικισμό, σε σχέση με τις κοινότητες που διαμορφώνονταν την περίοδο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να «ξεφυτρώνουν» άτακτα και χωρίς οργανωμένο σχεδιασμό.

    Στο βίντεο φαίνονται οι 8 της δρόμοι να απλώνονται ακτινωτά από τον κεντρικό κυκλικό της κόμβο, με τον καθένα να καταλήγει στον περιφερειακό, διαγράφοντας ένα σχήμα τέλειου τετραγώνου με δύο διαγώνιους και δύο διάμεσους. Οι εικόνες δεν είναι μόνο εντυπωσιακές, αλλά και υποδειγματικές του πώς πρέπει να δομούμε τους οικισμούς μας από εδώ και πέρα.

    Πηγή: Reader.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider