Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Sat 21.9°C
    Clear

    Στούπα: Ανακαλύψτε τη μαγεία της Μεσσηνιακής Μάνης

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στούπα: Ανακαλύψτε τη μαγεία της Μεσσηνιακής Μάνης

    Απόδραση στη Στούπα Μεσσηνίας, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με τις υπέροχες παραλίες που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της Μεσσηνιακής Μάνης.

    Πλούσια φύση, μαγευτικές εναλλαγές τοπίου, υπέροχες θάλασσες και γραφικά χωριά - άλλα πιο ζωντανά και τουριστικά αναπτυγμένα και άλλα σταματημένα στο χρόνο. Είναι πολλοί οι λόγοι που κάνουν τη Μεσσηνιακή Μάνη έναν μοναδικό προορισμό για καλοκαιρινές - και όχι μόνο – αποδράσεις. Αυτή η γοητευτική περιοχή, νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, ξυπνάει την όρεξη για ανακαλύψεις.

    Αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε την περιοχή και θέλετε για βάση σας έναν ζωντανό προορισμό, που να προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού, αλλά και εύκολη πρόσβαση σε όμορφες παραλίες, τότε η Στούπα είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.

    travelgo.gr
    Στούπα Μεσσηνίας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένο κάτω από τη σκιά του Ταϋγέτου, 45 χλμ. ανατολικά από την πόλη της Καλαμάτας, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Στούπας συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Πρόκειται για ένα φημισμένο τουριστικό θέρετρο της Μεσσηνίας που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς πιστούς επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, ενώ αποτελεί ιδανική αφετηρία για ενδιαφέρουσες εξορμήσεις.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η αρχική ονομασία του ήταν Ποταμός, από το ποτάμι που το διέσχιζε, αλλά μετονομάστηκε σε Στούπα από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στη θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν εύκολα. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη «Στούπα» που σημαίνει παραλία ή γιαλός.

    travelgo.gr
    Παραλία Καλογριάς (πηγή: Shutterstock)

    Η τεράστια παραλία της Στούπας απλώνεται μπροστά από τον κεντρικό δρόμο, έχει χοντρή άμμο και είναι ιδανική για οικογένειες. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και η παραλία της Καλογριάς, από τις πιο γνωστές οργανωμένες παραλίες της περιοχής, με υπέροχα, πεντακάθαρα νερά και παχιά άμμο. Η συγκεκριμένη παραλία είναι συνδεδεμένη με τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, καθώς εκεί εμπνεύστηκε το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Σε αυτό το μέρος, το 1917 έζησαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, οι οποίοι δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς, όπου και γνωρίστηκαν.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το όμορφο και ήσυχο χωριουδάκι Λεύκτρο, από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έχτισαν σιγά-σιγά τη Στούπα. Σε λόφο πάνω από τη Στούπα, σε θέση που προσφέρει υπέροχη θέα, σώζονται τα ερείπια φράγκικου κάστρου («Γιστέρνα» ή «Μποφώρ»), που οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα.

    Βόλτες και βουτιές στα πέριξ

    Η Στούπα μπορεί να γίνει το ορμητήριό σας για να γνωρίσετε τη Μεσσηνιακή Μάνη. Οι εναλλαγές του τοπίου θα σας μαγέψουν. Ο επιβλητικός Ταΰγετος, η παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, τα λιμανάκια, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά χωριά και οι θαυμάσιες παραλίες θα σας προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις.

    travelgo.gr
    Καρδαμύλη (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει η βόλτα μέχρι τη διάσημη Καρδαμύλη, ένα ιστορικό παραθαλάσσιο χωριό και μία από τις πιο γραφικές γωνιές της Πελοποννήσου. Η Παλιά Καρδαμύλη με τα πυργόσπιτα και τα πετρόχτιστα εκκλησάκια πάνω σε λόφο με ελιές και κυπαρίσσια, γοητεύει κάθε επισκέπτη. Αν κάνετε μια βόλτα μέχρι το Καλαμίτσι, θα δείτε το σπίτι του Βρετανού περιηγητή και συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ. Η «επίσημη» παραλία της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά, δυτικά του οικισμού, ενώ στη διαδρομή ανάμεσα από Καρδαμύλη και Στούπα θα βρείτε την παραλία του Φονέα με την άγρια ομορφιά και τα Δελφίνια με τη χοντρή άμμο.

    travelgo.gr
    Φονέας (πηγή: Shutterstock)

    Πολύ κοντά στη Στούπα βρίσκεται και ο Άγιος Νικόλαος, με το όμορφο λιμανάκι του που είναι γεμάτο πολύχρωμες βάρκες και καΐκια. Συνεχίζοντας νότια, θα συναντήσετε την οργανωμένη παραλία Πανταζή. Κοντά στο λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό: το Καταφύγι είναι μια απόκρημνη ακτή με επίπεδα βράχια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες. Αξίζει να φτάσετε μέχρι την Τραχήλα, ένα μικρό και άγνωστο σε πολλούς ψαροχώρι με ξεχωριστό χρώμα.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να ανεβείτε στα κοντινά χωριά του Ταϋγέτου (Τσέρια, Εξωχώρι, Σαϊδόνα, Καστάνια, Μηλιά κ.ά.) με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις δροσερές πλατείες και τα παραδοσιακά καφενεία. Οι λάτρεις των σπορ και του βουνού μπορούν να κάνουν ποδηλασία, πεζοπορία και ορειβασία, ακολουθώντας μοναδικές ορεινές διαδρομές.

    Διαμονή στη Στούπα

    • Το συγκρότημα Linari Villas βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο κέντρο του χωριού, μόλις 50 μ. από την παραλία της Στούπας και 250 μ. από την παραλία της Καλογριάς. Οι πέτρινες κατοικίες του θα γίνουν το σπίτι σας μακριά από το σπίτι σας.
    • Μόλις δύο βήματα από την παραλία της Καλογριάς, το Kalogria Beach Apartments αποτελεί μια ποιοτική επιλογή διαμονής για οικογένειες, παρέες και ζευγάρια που θέλουν να απολαύσουν ξεκούραστες διακοπές δίπλα στη θάλασσα.
    • Σε μια πολύ ήσυχη τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου, στο Νεοχώρι, μόλις 1,3 χλμ. μακριά από τις παραλίες της Καλόγριας και της Στούπας, το Manazil Mani προσφέρει ποιοτική διαμονή σε πολυτελείς κατοικίες.
    • Χτισμένη σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο χωριό Λεύκτρο, μια ανάσα από τη Στούπα, σε ένα ήσυχο περιβάλλον με υπέροχη θέα στη θάλασσα, η πετρόχτιστη βίλα Villa Stoupa (180 τ.μ.) προσφέρει απόλυτη άνεση και ιδιωτικότητα.
    • Το ξενοδοχείο Λεύκτρον διαθέτει 32 ανακαινισμένα δωμάτια (12 από τα οποία ανακαινίστηκαν πλήρως το 2019), πισίνα και μπαρ.
    • Τα Electra Houses προσφέρουν σπιτική φιλοξενία σε μια ήσυχη γειτονιά της Στούπας, στους πρόποδες του μεσαιωνικού κάστρου Beaufort και σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από την παραλία.
    • Xτισμένες σε αρμονία με το τοπίο, μέσα σε έναν ελαιώνα 4 στρεμμάτων, οι Μυθίες αποτελούνται από τρεις πέτρινες κατοικίες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καλαίσθητη διακόσμηση.
    • Οι παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες Torri di Pietra, σε απόσταση 400 μ. από την παραλία της Στούπας, παρέχουν απολαυστική διαμονή με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
    • Τα άνετα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Niriides Apartments βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία στο χωριό, μόλις ένα λεπτό με τα πόδια από την παραλία.
    • Το Madena Apatments αποτελείται από πρόσφατα ανακαινισμένα διαμερίσματα που προσφέρουν σύγχρονη πολυτέλεια και άνεση.
    • Στο Νεοχώρι Στούπας, οι πετρόχτιστες μεζονέτες του La Pietra Stoupa συνδυάζουν τη γοητεία του παλιού με τις ανέσεις του νέου.
    • Οι κατοικίες του Tseralia Houses έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Βρίσκονται σε ένα μεγάλο κτήμα με όμορφους κήπους, σε κοντινή απόσταση από την παραλία Καλόγρια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider