ΛΑΚΩΝΙΑ
Κείμενο: Travelgo Team

Το μαγευτικό Λιμένι Μάνης όπου τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια, είναι ένας από τους ωραιότερους παραθαλάσσιους οικισμούς της Ελλάδας. Ένα πέτρινο λιμάνι σαν ζωγραφιά που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και για μια φορά στη ζωή του

Επιβλητικά τοπία άγριας ομορφιάς, πέτρινα χωριά με εντυπωσιακά πυργόσπιτα, βυζαντινά μνημεία, μικροί όρμοι με διάφανα νερά, ιστορία και παράδοση, εκλεκτές γεύσεις. Μάνη. Το ταξίδι σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Αν πάτε στη Λακωνική Μάνη και δεν περάσετε από το Λιμένι, θα έχετε χάσει ένα από τα διαμάντια της περιοχής. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από την Αρεόπολη, το Λιμένι είναι ένας από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμούς της Ελλάδας. Εκεί που η λακωνική γη συναντά το γαλάζιο της θάλασσας, αυτό το πέτρινο λιμάνι ξεπροβάλλει μέσα σε έναν μικρό όρμο με διάφανα νερά που φτάνουν έως τα σπίτια, μαγεύοντας τους επισκέπτες με την ιδιαίτερη ομορφιά του.

Διαβάστε ακόμη

Λιμένι: Απόδραση στο πέτρινο λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων

Το Λιμένι εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά του (Πηγή: Shutterstock)

Έδρα και λιμάνι της επιφανούς οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, το Λιμένι ξεχωρίζει σήμερα για τα σπίτια πάνω στη θάλασσα, ενώ συνδυάζει αρμονικά το απέραντο γαλάζιο με το ξεχωριστό τοπίο του πέτρινου σκηνικού. Το αρχοντικό του τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Μάνης, του Πετρόμπεη, με τον τετραώροφο πύργο με τα τοξωτά ανοίγματα μέσα στον οποίο έγιναν οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821, δεσπόζει επιβλητικά στο λιμάνι. Την εικόνα του οικισμού συμπληρώνουν το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη, η εκκλησία του Aγίου Nικολάου και η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Bρεττής. Στο Λιμένι θα βρείτε ψαροταβέρνες, εστιατόρια, ήσυχα καφέ και μπαράκια.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration από το Λιμένι

 

Πού θα κολυμπήσετε στο Λιμένι

Στο Λιμένι δεν υπάρχει αμμουδιά, ούτε οργανωμένη παραλία. Δύσκολα όμως θα αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε μια βουτιά στα φανταστικά νερά από τα βράχια. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε τη μεγάλη παραλία ανάμεσα στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι για τις βουτιές σας.

Στο Λιμένι τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια (Πηγή: Shutterstock)

Εξόρμηση στη Λακωνική Μάνη

Το Λιμένι είναι το επίνειο της Αρεόπολης, της πιο ζωντανής κωμόπολης της Μάνης. Ολόκληρος ο παλιός οχυρωμένος οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, ενώ τα πλακόστρωτα δρομάκια της είναι γεμάτα από ταβέρνες και ωραία μπαράκια. 

Η ιστορική Αρεόπολη (Πηγή: Shutterstock)

Πρωτεύουσα της Λακωνικής Μάνης είναι το Γύθειο, μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, με πολύχρωμα νεοκλασικά που καθρεφτίζονται στη θάλασσα. Το Οίτυλο είναι ακόμα ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα πυργόσπιτα. Αφού κάνετε μια στάση στα περίφημα Σπήλαια Διρού, συνεχίστε νοτιότερα για τον παραθαλάσσιο Γερολιμένα με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, βρίσκεται η πολυφωτογραφημένη Βάθεια με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά. Τελευταίος σταθμός της περιήγησης στη Μάνη, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη.

Διαβάστε ακόμη