Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κύθηρα
    Fri 20.4°C
    Clouds

    Κύθηρα: Ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις

    ΚΥΘΗΡΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κύθηρα: Ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις

    Τα χωριά, οι παραλίες, τα κάστρα και όλα όσα θα δείτε στα Κύθηρα, ένα ξεχωριστό νησί με τη δική του, μοναδική γοητεία.

    Στο σταυροδρόμι του Ιόνιου, του Αιγαίου και του Κρητικού Πελάγους, βρίσκεται ένα νησί ξεχωριστό από πολλές απόψεις. Ένας τόπος γεμάτος μύθους και με μια ιδιαίτερη ομορφιά. Τα Κύθηρα, γνωστά και ως Τσιρίγο (από το «Cerigo», την παλιά ενετική ονομασία του νησιού), έχουν μια δική τους, μοναδική γοητεία και φανατικούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε χρόνο για να απολαύσουν ήρεμες διακοπές και ποιοτική φιλοξενία. Η μυθολογία λέει ότι σε αυτό το νησί γεννήθηκε η Αφροδίτη κι αυτό από μόνο του είναι λόγος να το ερωτευτείς.

    Τα Κύθηρα γεωγραφικά ανήκουν στα Επτάνησα. Όμως δεν μοιάζουν με κανένα άλλο νησί. Η όμορφη Χώρα αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, γραφικά χωριά με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, εντυπωσιακά κάστρα, μαγευτικές παραλίες, άγριο φυσικό τοπίο, φαράγγια, καταρράκτες και σπήλαια, προσφέρουν επιλογές για όλους. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι το νησί έχει αποστάσεις και θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αυτοκίνητο για να το γυρίσετε.

    Η Χώρα και το ενετικό κάστρο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να εξερευνήσετε τη Χώρα των Κυθήρων που είναι χτισμένη στο νότιο άκρο του νησιού. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά τοπία της Ελλάδας. Η περιπλάνηση στα σοκάκια με τα αρχοντικά και τις κατοικίες των παλιών ευγενών θα σας μείνει αξέχαστη. Τα σπίτια, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, και οι δρόμοι ανάμεσά τους στενοί με καμάρες, ακολουθούν τη λιτή νησιωτική αρχιτεκτονική, με έντονο το ενετικό στοιχείο. Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία, αξίζει μια στάση στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σήμα κατατεθέν της Χώρας είναι το ενετικό κάστρο, που χτίστηκε το 1503 και δεσπόζει πάνω από τον οικισμό της. Στο εσωτερικό του μπορείτε να δείτε βυζαντινούς ναούς και αρκετά οικοδομήματα που σώζονται μέχρι σήμερα ενώ στο Μέγαρό του, άλλοτε κατοικία του Ενετού Προβλεπτή και αργότερα του Άγγλου Αρμοστή, στεγάζεται σήμερα το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, με κείμενα και έγγραφα από τον 16 αιώνα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επίνειο της Χώρας είναι το κοσμοπολίτικο Καψάλι, το παραθαλάσσιο χωριό, ακριβώς από κάτω. Στο Καψάλι χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού, με πολλά καφέ και μπαρ, εστιατόρια και άλλα μαγαζιά να βρίσκονται στη σειρά στον παραλιακό πεζόδρομο.

    Γραφικά χωριά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τα πανέμορφα χωριά των Κυθήρων. Μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε πεύκα θα σας οδηγήσει στο μεγαλύτερο χωριό των Κυθήρων, τον Ποταμό, κεφαλοχώρι που παρουσιάζει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τα παραδοσιακά σπίτια, τα παλιά αρχοντικά του νησιού, το ενετικό φρουραρχείο και το νεοκλασικό κτήριο του Νηπιοτροφείου. Η πλατεία του με τα παραδοσιακά καφενεία, τους φούρνους και τις ταβέρνες σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. Το παραδοσιακό παζάρι είναι το σημείο συνάντησης για τους ντόπιους κάθε Κυριακή πρωί.

    Κύθηρα
    Κύθηρα
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Μυλοπόταμος είναι ένας κόσμος από μόνος του. Εδώ σημείο συνάντησης είναι η κεντρική πλατεία από την οποία ξεκινούν όλες οι μαγικές διαδρομές. Η περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού θα σας οδηγήσει στη Φόνισσα, μια κρυμμένη ρεματιά με τον ομώνυμο γνωστό καταρράκτη. Αν συνεχίσετε πιο κάτω θα συναντήσετε τους νερόμυλους και άλλους καταρράκτες. Στον Μυλοπόταμο βρίσκεται επίσης το βενετσιάνικο Κάστρο της Κάτω Χώρας, ενός από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, με το λιοντάρι της δυναστείας του Αγίου Μάρκου πάνω από τη μνημειώδη πύλη του.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα ανατολικά του νησιού, σε απόσταση περίπου μισής ώρας με το αυτοκίνητο από τη Χώρα, βρίσκεται ένα παραθαλάσσιο χωριό που μοιάζει σαν πινελιά… Κυκλάδων στα Κύθηρα. Ο λόγος για το γραφικό ψαροχώρι του Αβλέμονα με το ενετικό φρούριο στην κορυφή του και τους μικρούς κολπίσκους με τα κρυστάλλινα καταπράσινα νερά. Το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο μικρούς και ήρεμους κόλπους. Το φυσικό περιβάλλον θυμίζει έντονα Κυκλάδες και η αρχιτεκτονική έχει αιγαιοπελαγίτικες επιρροές. Οι βάρκες των ψαράδων ολοκληρώνουν το γραφικό σκηνικό.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού θα βρείτε την Αγία Πελαγία, άκρως δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυθήρων με πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού. Η Αγία Πελαγία διαθέτει μια όμορφη παραλία, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε πολλές ακόμα υπέροχες ακτές για να βουτήξετε. Στην περιοχή καταλήγει το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας, ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Αρωνιάδικα, Αλοϊζιάνικα, Φριλιγκιάνικα και Καστριτσιάνικα είναι μερικοί ακόμα γραφικοί και ήσυχοι οικισμοί του νησιού, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Παραλίες για όλα τα γούστα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα Κύθηρα θα ευχαριστηθείτε βουτιές. Καλό θα ήταν το ταξίδι σας να είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας ώστε να προλάβετε να απλώσετε την πετσέτα σας σε όσες περισσότερες παραλίες μπορείτε. Το εντυπωσιακό Καλαδί, με τον μεγάλο κάθετο βράχο στην άκρη και τα γαλαζοπράσινα νερά, είναι η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, Δεν είναι οργανωμένη, άρα θα πρέπει να πάρετε μαζί σας προμήθειες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διακόφτι (το λιμάνι του νησιού), Καψάλι, Μελιδόνι, Φυρή Άμμος, Παλαιόπολη, Αγία Πελαγία, Χαλκός και Φούρνοι είναι μερικές ακόμα από τις παραλίες που εντυπωσιάζουν. Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε το ερημικό Καλάμι, στο τέρμα ενός φαραγγιού, αλλά και τη βοτσαλωτή Κομπονάδα με την άγρια ομορφιά.

    Μη χάσετε

    • Περίπου 8 χλμ. μακριά από τον Ποταμό θα βρείτε την Παλαιόχωρα. Η πάλαι ποτέ βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού στέκει ερειπωμένη, πάνω σε απότομο λόφο, προστατευμένη ανάμεσα στις χαράδρες λίγο πριν την έξοδο στην θάλασσα, αθέατη όμως από αυτήν.
    • Ο Φάρος του Μουδαριού, στο βόρειο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί, που χτίστηκε το 1857 από τους Άγγλους, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των Κυθήρων.
    • Από το Καψάλι ξεκινούν καραβάκια για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού, τη βραχονησίδα Χύτρα (ή αλλιώς Αυγό). Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά με μαγευτικά χρώματα μέσα και έξω από τον βυθό. Στο τέλος της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.
    • Μια μοναδική τοποθεσία είναι και το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μυλοπόταμο με κατεύθυνση την παραλία του Λιμνιώνα. Ονομάστηκε λόγω της τοπικής παράδοσης, που λέει ότι σε αυτήν την τοποθεσία βρέθηκε το σώμα της Αγίας όπως μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που βρίσκονται στην είσοδο του σπηλαίου.
    • Τα Κύθηρα έχουν ένα αδερφάκι, τα Αντικύθηρα, ένα μικρό νησί με παρθένα φύση, ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί δύο ώρες, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Μπορείτε να εξερευνήσετε τα ερείπια της αρχαίας Αιγείλας στον κόλπο του Ξεροπόταμου, όπου μπορείτε να κάνετε μια δροσιστική βουτιά ή να εξερευνήσετε τις νότιες ακτές.

    Διαμονή

    • Αγία Πελαγία: Το ξενοδοχείο Filoxenia Apartments σας περιμένει στην Αγία Πελαγία για να σας φιλοξενήσει σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και χαλάρωσης.
    • Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από την παραλία της Αγίας Πελαγίας, το Kythea Resort προσφέρει άνετα, μοντέρνα δωμάτια με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει πισίνα, εστιατόριο και μπαρ.
    • Ποταμός: Το Porphyra Boutique Hotel είναι ένας γραφικός ξενώνας στην καρδιά του Ποταμού, που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας από την πρώτη στιγμή.
    • Αβλέμονας: To συγκρότημα πλήρως εξοπλισμένων διαμερίσματων Maryianni Suites βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία στον Αβλέμονα, πάνω στη θάλασσα, στον δρόμο που πηγαίνει προς το γραφικό κάστρο της άκρης του κόλπου.
    • Διακόφτι: Το συγκρότημα Agnanti Studios βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι και στην υπέροχη αμμώδη παραλία του χωριού, που είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
    • Καψάλι: Το El Sol Hotel διαθέτει άνετα και κομψά δωμάτια με θέα στο κάστρο και το πέλαγος.
    • Λιβάδι: Το ξενοδοχείο Aposperides βρίσκεται στο χωριό Λιβάδι, 4 χλμ. εσωτερικά από τη Χώρα των Κυθήρων. Το χωριό διατηρεί την εμπορική κίνηση του νησιού όλο τον χρόνο.

    Φαγητό

    • Ποταμός: Στην κεντρική πλατεία του Ποταμού, o Πανάρετος αποτελεί κλασική στάση για νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα.
    • Μυλοπόταμος: Στο παραδοσιακό καφενείο «Ο Πλάτανος» θα δοκιμάσετε από γουρουνόπουλο στον φούρνο μέχρι ντόπια σπιτικά γλυκά.
    • Αβλέμονας: Στο εστιατόριο Ψωμολαδέα θα γευτείτε ιδιαίτερα πιάτα με ποιοτικά υλικά.
    • Κάλαμος: Must στάση η ταβέρνα Φιλιώ που σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα με προϊόντα από το περιβόλι τους.
    • Παλαιόπολη: Πιάστε τραπέζι στην Σκάνδεια για τοπικά πιάτα κάτω από τα δέντρα.
    • Φράτσια: Στο μενού της ταβέρνας Φαμίλια θα βρείτε πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με προϊόντα εποχής.

    Τοπικά προϊόντα

    Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το ξεροτήγανο, την κυθηραϊκή παραλλαγή της δίπλας, αλλά και το θυμαρίσιο μέλι του νησιού, που θεωρείται από τα κορυφαία παγκοσμίως. Τα Κύθηρα επίσης παράγουν υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο και βιολογικό ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο του νησιού αποτελεί τη βάση και για ένα από τα πλέον γνωστά τοπικά προϊόντα, τα παξιμάδια. Ξεχωρίζει το τσιριγώτικο λαδοπαξίμαδο με τις διάφορες παραλλαγές του, το οποίο φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή αιώνων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα τοπικά γλυκά (ροζέδες, παστιτσέτα κ.ά.) και τη φατουράδα (λικέρ με κανελογαρίφαλα αλλά και φρούτα).

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider