Το Κάστρο Ακροκορίνθου είναι, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου στους πρόποδες του, μια ωραία, εναλλακτική ιδέα για μονοήμερη εκδρομή, μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα
Έχετε όρεξη για μια κοντινή εκδρομή που συνδυάζει φύση και ιστορικά αξιοθέατα; Το κάστρο του Ακροκορίνθου απέχει σχεδόν μία ώρα από την Αθήνα και είναι μια ωραία ιδέα για αρχαιολογικό περίπατο με την οικογένεια ή την παρέα.
Οδηγώντας από την Αθήνα προς την Πελοπόννησο, περνώντας έξω από την Κόρινθο, δεν γίνεται να μην προσέξετε τον απόκρημνο βράχο με το επιβλητικό κάστρο. Ο Ακροκόρινθος είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση και πιο εντυπωσιακά κάστρα της Πελοποννήσου. Η περίμετρος των τειχών του φτάνει τα 3 χιλιόμετρα, ενώ από την κορυφή του λόφου η θέα είναι εκπληκτική.
Διαβάστε ακόμη:
Ακροκόρινθος: Ταξίδι στην Ιστορία
Στα νοτιοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου υψώνεται ο απότομος βράχος του Ακροκορίνθου σε ύψος 575 μέτρων. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο-φρούριο, από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα. Ο Ακροκόρινθος οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τον τύραννο Περίανδρο και τον πατέρα του τον Κύψελο τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε ακρόπολη. Αποτέλεσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου. Όσοι πέρασαν από εδώ (οι Φράγκοι, οι Ιωαννίτες, οι Τούρκοι με τον Μωάμεθ Β’ το 1458, οι Ενετοί το 1687 και οι Τούρκοι ξανά το 1715, πριν παραδόθεί στους Έλληνες το 1823 μετά την απελευθέρωση της Κορίνθου) ενίσχυσαν και επέκτειναν τα οχυρωματικά έργα.
Στο κάστρο δημιουργήθηκαν τρεις αμυντικές οχυρωματικές ζώνες με τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες, τάφρους και καλά οχυρωμένες εισόδους. Τρεις επιβλητικοί πυλώνες οδηγούν στο εσωτερικό του κάστρου όπου υπάρχουν ερείπια κτισμάτων από όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους (ναοί, τζαμιά με μιναρέ, κρήνες κ.ά.). Αξίζει να ανεβείτε μέχρι την κορυφή του λόφου για να απολαύσετε την υπέροχη θέα που καλύπτει τον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο, τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, όλο το δυτικό τμήμα του Σαρωνικού, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα. Η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη, ενώ υπάρχει και χώρος για πάρκινγκ. Φροντίστε να έρθετε νωρίς για να έχετε αρκετό χρόνο να περιηγηθείτε στο κάστρο και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια (χρειάζεται προσοχή στο περπάτημα γιατί οι πέτρες γλιστράνε).
Κατηφορίζοντας από τον Ακροκόρινθο μπορείτε να επισκεφθείτε την Αρχαία Κόρινθο. Κέντρο του χωριού είναι ο λιθόστρωτος πεζόδρομος που περικλείει τον αρχαιολογικό χώρο. Κάντε μια στάση για να θαυμάσετε το ναό του Απόλλωνα, που χτίστηκε το 530 πΧ σε δωρικό ρυθμό και επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών.
Στην Αρχαία Κόρινθο υπάρχουν λίγα ταβερνάκια. Το Λουτράκι και η Κόρινθος βρίσκονται πολύ κοντά και προσφέρουν πολλές επιλογές σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ μετά τις βόλτες σας.