Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καστοριά
    Sun 15.8°C
    Clouds

    Ντολτσό: Βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά της Καστοριάς

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ντολτσό: Βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά της Καστοριάς

    Η βόλτα στη γραφική συνοικία Ντολτσό της Καστοριάς ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο, καθώς τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα φημισμένα αρχοντικά αποκαλύπτουν την ιστορία και την πλούσια παράδοση της πόλης

    Χτισμένη στη δυτική όχθη της λίμνης Ορεστιάδας, η πόλη της Καστοριάς είναι μία από τις πιο όμορφες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε στην Καστοριά είναι να περπατήσετε πλάι στην περίφημη λίμνη της, το στολίδι της πόλης, που θα σας τραβήξει σαν μαγνήτης με τη γαλήνια αύρα της.

    Εκτός όμως από τη λίμνη της, η Καστοριά έχει να υπερηφανεύεται για τις μοναδικής ομορφιάς βυζαντινές εκκλησίες της και για τα επιβλητικά αρχοντικά της, τα οποία χτίστηκαν την περίοδο που η περιοχή γνώρισε οικονομική άνθηση χάρη στις δραστηριότητες που ανέπτυξαν ντόπιοι έμποροι έξω από τα σύνορα της χώρας. Στην ιστορική συνοικία Ντολτσό και στο Απόζαρι, τις γειτονιές όπου αποτυπώνεται το λαμπρό παρελθόν της πόλης, θα δείτε τα πιο χαρακτηριστικά καστοριανά αρχοντικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τον θαυμάσιο εσωτερικό διάκοσμο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ντολτσό: Η ιστορική γειτονιά της Καστοριάς με τα περίφημα αρχοντικά

    travelgo.gr
    Το Ντολτσό είναι η πιο παλιά και γραφική συνοικία στη Καστοριά (πηγή: Shutterstock)

    Η βόλτα στο Ντολτσό, την παλιά πόλη της Καστοριάς, στη νότια παραλία, είναι μία από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στην όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία, ελάχιστα μέτρα από τη λίµνη, η περιπλάνηση στα ατμοσφαιρικά πέτρινα καλντερίμια της γειτονιάς θα σας ταξιδέψει σε μιαν άλλη εποχή. Tα επιβλητικά και μεγαλοπρεπή αρχοντικά, διώροφα και τα τριώροφα κτίσματα του 18ου και του 19ου αιώνα, στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες μιας οικονομίας που άνθισε χάρη στην έντονη εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα των Καστοριανών γουνοποιών.

    travelgo.gr
    Τα αρχοντικά της παλιάς πόλης της Καστοριάς είναι κτίσματα του 17ου και 18ου αιώνα (πηγή: Shutterstock)

    Άλλα ερειπωμένα και άλλα εντυπωσιακά αποκατεστημένα, τα αρχοντικά της Καστοριάς παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοιχοδομία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους. Το ισόγειο και ο όροφος είναι πετρόχτιστα με ελάχιστους αεραγωγούς στο ισόγειο και λίγα μικρά παράθυρα στον ημιώροφο και τον όροφο. Ο δεύτερος όροφος είναι χτισμένος με ελαφρότερα υλικά, ιδιαίτερα το τμήμα που βλέπει προς την εσωτερική αυλή ή τη λίμνη, καθώς και όλα τα σαχνισιά που φωτίζονται με διπλή σειρά παραθύρων.

    travelgo.gr
    Άλλα αρχοντικά είναι ερειπωμένα και άλλα εντυπωσιακά αποκατεστημένα (πηγή: Shutterstock)

    Εσωτερικά τα σπίτια αυτά είναι διακοσμημένα με ζωγραφιές στους τοίχους, εξαίρετα δείγματα λαϊκής ζωγραφικής των Μεταβυζαντινών Χρόνων, καθώς και με ξυλόγλυπτα στις οροφές, στα ντουλάπια, στα τζάκια και στα κιγκλιδώματα.

    travelgo.gr
    Το αρχοντικό Νεραντζή Αϊβάζη στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης (πηγή: Shutterstock)

    Μερικά αρχοντικά, μετά την ανακαίνισή τους, λειτουργούν σήμερα ως ξενοδοχεία (Αρχοντικό Ωρολογόπουλου, Doltso κ.ά.), ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε μουσεία, όπως το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο και το αρχοντικό Εμμανουήλ που στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider