Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρπενήσι
    Tue 24.4°C
    Clouds

    Πάντα Βρέχει: Μια δροσερή βόλτα στο μαγικό φαράγγι της Ευρυτανίας

    ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάντα Βρέχει: Μια δροσερή βόλτα στο μαγικό φαράγγι της Ευρυτανίας

    Στα νότια του Καρπενησίου, το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι ένα θαύμα της φύσης της Ευρυτανίας. Το θέαμα των νερών που πέφτουν από ψηλά σαν ψιλή βροχή είναι μοναδικό.

    Μπορεί τα καλοκαίρια να αναζητάμε αμμουδιές και καταγάλανες θάλασσες για τα μπάνια μας, όμως υπάρχουν πολλές οάσεις δροσιάς και συγκλονιστικά τοπία σε ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας που συνδυάζουν την πανέμορφη φύση με το υδάτινο στοιχείο και προσφέρονται για εναλλακτικές καλοκαιρινές αποδράσεις.

    Εάν έχετε πάει στο Καρπενήσι, το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει για το περίφημο «Πάντα Βρέχει». Το φαράγγι αυτό είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Ευρυτανίας και ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας.

    panta_vrexei
    panta_vrexei
    Το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι ένα θαύμα της ευρυτανικής φύσης (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι, στο στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου, βρίσκεται ένα παραμυθένιο μέρος που... «πάντα βρέχει» και οι καταρράκτες δεν σταματούν να κυλούν. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τοπίο που όμοιό του δεν συναντά εύκολα κανείς. Η πιο ασφαλής εποχή για να διασχίσετε το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι φυσικά το καλοκαίρι (από Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου), με τη βοήθεια έμπειρων οδηγών. Θα περπατήσετε μέσα στο ποτάμι, θα κάνετε μπάνιο στα βουνίσια νερά και θα απολαύσετε τη φύση στα καλύτερά της.

    travelgo.gr
    Τα νερά που κυλάνε από το βουνό σαν ψιλή βροχή έδωσαν το όνομα στο Πάντα Βρέχει (πηγή: Shutterstock)

    Για να φτάσετε εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά το μοναδικό θέαμα θα σας αποζημιώσει. Φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες θα εντυπωσιαστείτε από το θαύμα της φύσης. Τα νερά που έρχονται από το όρος Καλιακούδα, πέφτουν από την κορυφή των τοιχωμάτων, δημιουργώντας μια υπέροχη νεροκουρτίνα 80 περίπου μέτρων, σαν ασταμάτητη ψιλή βροχή! Μπροστά τους, μικρές φυσικές πισίνες με δροσερά κρυστάλλινα νερά σε προκαλούν να βουτήξεις και να γίνεις ένα με τη φύση.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν πολλές εναλλαγές, και ενώ αρχικά μπορεί να περπατάτε πλάι στον ποταμό, υπάρχουν πολλά σημεία που θα χρειαστεί να μπείτε στο νερό μέχρι τη μέση. Θα χρειαστείτε κλειστά παπούτσια ορειβατικού τύπου, καθώς κι ένα αδιάβροχο σακίδιο με ένα δεύτερο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, μαγιό, πετσέτα, αντηλιακό, καπέλο, σνακ και νερό.

    Πώς θα πάτε

    Το φαράγγι Πάντα Βρέχει βρίσκεται νότια της πόλης του Καρπενησίου, μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά. Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται από διάφορα σημεία και χρειάζεται αυτοκίνητο ειδικό για διαδρομές σε χωματόδρομους, με το οποίο θα φτάσετε έως ένα σημείο. Όποια διαδρομή και αν ακολουθήσετε το τοπίο θα σας αποζημιώσει.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Διαδρομή Α: Καρπενήσι – Μεγάλο Χωριό- Κορυφή βουνού Καλιακούδας- Στουρνάρα (ή αλλιώς Δολιανά) – Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στον Κρικελιώτη ποταμό – Τοποθεσία Πάντα Βρέχει.
    • Διαδρομή Β: Καρπενήσι – Ράχη Τυμφρηστού – Κρίκελλο- Δομνίστα- Σκοπιά- Άγιος Χαράλαμπος- Καστανούλα- Ροσκά – Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στον Κρικελιώτη ποταμό – Τοποθεσία Πάντα Βρέχει.
    • Διαδρομή Γ: Καρπενήσι – Γαύρος – Προυσός- Τόρνος – Καστανιά (έξω από το χωριό) – Πρόδρομος – Ροσκά – Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στον Κρικελιώτη ποταμό – Τοποθεσία Πάντα Βρέχει.
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider