Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρπενήσι
    Thu 7.2°C
    Clouds

    Μαύρη Σπηλιά: Ένα εντυπωσιακό μέρος στην Ευρυτανία

    ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μαύρη Σπηλιά: Ένα εντυπωσιακό μέρος στην Ευρυτανία

    Κοντά στο χωριό Προυσός βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ευρυτανίας, το οποίο καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά. Γραφικά γεφύρια μέσα σε πυκνή βλάστηση και ένας καταρράκτης ύψους 10 μέτρων συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο.

    Με αφετηρία το Καρπενήσι ή άλλα γραφικά χωριά, τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ευρυτανία είναι πολλά. Μπορεί το φαράγγι του «Πάντα Βρέχει» με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, να είναι το πιο διάσημο θαύμα της φύσης στην περιοχή, αλλά και το λιγότερο γνωστό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς έχει τη δική του ομορφιά και ιστορία που αξίζει να γνωρίσετε.

    Ευρυτανία: Διασχίζοντας το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από το χωριό Προυσός με το ξακουστό μοναστήρι του, βρίσκεται ένα υπέροχο φαράγγι, από τα πιο όμορφα της Ευρυτανίας, το οποίο καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά. Το μονοπάτι που συνδέει τη Μονή Προυσού με τη Μαύρη Σπηλιά έχει καλή σήμανση και η διάσχισή του διαρκεί περίπου μία ώρα κι ένα τέταρτο. Μπορείτε όμως να προσεγγίσετε τη Μαύρη Σπηλιά και από το το χωριό, μέσα από μια πιο σύντομη και εύκολη πεζοπορική διαδρομή περίπου 30 λεπτών, κατάλληλη ακόμη και για αρχάριους. Αφετηρία αυτής της διαδρομής είναι η πέτρινη βρύση δίπλα από την γέφυρα Προυσού - Τόρνου όπου υπάρχει και χώρος για πάρκινγκ.

    Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς
    Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς
    Πηγή: Shutterstock

    Γραφικά γεφύρια μέσα σε πυκνή βλάστηση και ένας καταρράκτης ύψους 10 μέτρων συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο. Στο τέλος του μονοπατιού, η Μαύρη Σπηλιά που θα εμφανιστεί μπροστά σας, με τον πέτρινο, μισογκρεμισμένο τοίχο στην είσοδό της, έχει τη δική της ιστορία, καθώς υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά τη Γερμανική κατοχή.

    Μαύρη Σπηλιά
    Μαύρη Σπηλιά
    Πηγή: Shutterstock

    Όσοι διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό αναρρίχησης μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή προς τη Via Ferrata. Πρόκεται για ένα τμήμα του φαραγγιού που είναι προσβάσιμο μόνο από συρματόσχοινα στο βράχο και σιδερένια, πακτωμένα σκαλιά. Για τους αρχάριους απαιτείται ένας έμπειρος οδηγός.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider