Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κάρπαθος
    Sat 16.9°C
    Clouds

    Κάρπαθος: Το νησί της παράδοσης και των αντιθέσεων

    ΚΑΡΠΑΘΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κάρπαθος: Το νησί της παράδοσης και των αντιθέσεων

    Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων έχει τα πάντα: βουνό και θάλασσα, άφθονες εντυπωσιακές παραλίες και γραφικά χωριά που κρατούν τις παραδόσεις με ευλάβεια. Η Κάρπαθος θα σας γοητεύσει με τις αντιθέσεις και την άγρια ομορφιά της

    Aν για τις διακοπές σας ψάχνετε ηρεμία, παρθένες παραλίες, καλό φαγητό και γραφικά χωριά γεμάτα παραδόσεις, τότε η Κάρπαθος μπορεί να γίνει το καταφύγιο σας αυτό το καλοκαίρι. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός για όσους αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες μακριά από την πολυκοσμία των διάσημων νησιών.

    Αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση, στην Κάρπαθο έχετε πολλά να ανακαλύψετε. Είναι ένα μεγάλο νησί γεμάτο αντιθέσεις, με συναρπαστικές εναλλαγές τοπίων σε βουνό και θάλασσα, πάνω από 100 παραλίες για κάθε γούστο και χωριά που κρατούν τις παραδόσεις με ευλάβεια. Από την πρωτεύουσα Πηγάδια μέχρι την ορεινή Όλυμπο και τα κρυστάλλινα νερά της Κυρά Παναγιάς και της Άπελλας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να τη λατρέψετε και να θέλετε να επιστρέψετε.

    Διαβάστε ακόμη:

    H πρωτεύουσα και τα χωριά της Καρπάθου

    travelgo.gr
    Τα Πηγάδια (πηγή: Shutterstock)

    Το καράβι δένει στα Πηγάδια, την πρωτεύουσα και το κυρίως λιμάνι του νησιού. Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία, μπορείτε να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και να κάνετε μια βόλτα στην κορυφή του λόφου όπου θα βρείτε τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης ή μια στάση στη νεοχριστιανική βασιλική της Αγίας Φωτεινής στο δρόμο προς το Απέρι. Αν κατευθυνθείτε νότια θα συναντήσετε τις Μενετές, το μεσαιωνικό χωριό με την πλούσια μουσική παράδοση, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα δυτικά βρίσκεται η Αρκάσα, που εντυπωσιάζει με τη χερσόνησο της, το Παλαιόκαστρο και την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας με τα υπέροχα ψηφιδωτά.

    travelgo.gr
    Θέα από το χωριό Όλυμπος (πηγή: Shutterstock)

    Από τα Πηγάδια με κατεύθυνση προς βορρά, θα συναντήσετε το Απέρι, ένα καταπράσινο ορεινό χωριό με ανακαινισμένα αρχοντόσπιτα, που υπήρξε παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Στη συνέχεια θα φτάσετε στη γραφική Βωλάδα, με τα δαιδαλώδη σοκάκια με τις ασπρισμένες αυλές. Για να απολαύσετε μια υπέροχη, πανοραμική θέα, επισκεφθείτε το Όθος, το πιο ορεινό χωριό της Καρπάθου, χτισμένο στα 510 μέτρα υψόμετρο.

    travelgo.gr
    Το ψαροχώρι Διαφάνι (πηγή: Shutterstock)

    Η διαδρομή από το χωριό Σπόα στο πιο στενό σημείο της Καρπάθου προς την Όλυμπο μοιάζει σαν να κινείται πάνω στη ραχοκοκαλιά του νησιού και υποβάλει στον επισκέπτη την άγρια ομορφιά του τοπίου. Η Όλυμπος είναι από τα πιο φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Επίνειο της Ολύμπου είναι το ψαροχώρι Διαφάνι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Από εκεί μπορείτε να πάρετε καραβάκι για να επισκεφθείτε το ακατοίκητο νησάκι Σαρία και να απολαύσετε το μπάνιο σας σε απομακρυσμένες παραλίες.

    Όλυμπος: Το χωριό όπου σταμάτησε ο χρόνος

    travelgo.gr
    Η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει κυριαρχεί στο χωριό Όλυμπος (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία στη βόρεια Κάρπαθο, η Όλυμπος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που μοιάζει με ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Τα πολύχρωμα και καλοδιατηρημένα σπίτια κατεβαίνουν την κορυφογραμμή, σφιχτά «δεμένα» μεταξύ τους. Πέτρινοι ανεμόμυλοι και παλαιές εκκλησίες (ξεχωρίζει ο ναός της Παναγίας, του 16ου αιώνα, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες τοιχογραφίες) συμπληρώνουν την εικόνα.

    travelgo.gr
    Ο οικισμός της Ολύμπου μοιάζει με ζωντανό λαογραφικό μουσείο (πηγή: Shutterstock)

    Ο οικισμός χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των οχυρωμένων μεσαιωνικών νησιωτικών οικισμών και την εικόνα αυτή διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Την ονομασία Όλυμπος την οφείλει στο παλαιότερο όνομα του βουνού στους πρόποδες του οποίου χτίστηκε, και το οποίο σήμερα ονομάζεται Προφήτης Ηλίας.

    travelgo.gr
    Γυναίκες της Ολύμπου με την παραδοσιακή φορεσιά (πηγή: Shutterstock)

    Η Όλυμπος παρέμεινε μέχρι πρόσφατα αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο. Καθόλου περίεργο λοιπόν που αυτή η μικρή κοινωνία ανέπτυξε μιαν εντελώς ξεχωριστή πολιτισμική παράδοση, με πολλά στοιχεία της να διατηρούνται ακόμα. Η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει κυριαρχεί σε αυτό το χωριό. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου, ενώ μπορεί κανείς να ακούσει και την τοπική διάλεκτο.

    Οι αμέτρητες παραλίες

    travelgo.gr
    Άπελλα (πηγή: Shutterstock)

    Η Κάρπαθος διαθέτει 160 χλμ. ακτογραμμή μετρώντας αμέτρητες παραλίες για κάθε γούστο: οργανωμένες ή πριβέ, με βότσαλα ή με άμμο. Η εξωτική Άπελλα είναι μία από τις δημοφιλέστερες και ωραιότερες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Καρπάθου, 22 χλμ. από τα Πηγάδια. Τα πεύκα που σκύβουν πάνω από την παραλία, η άσπρη άμμος με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου κάνουν το τοπίο συναρπαστικό.

    travelgo.gr
    Κυρά Παναγιά (πηγή: Shutterstock)

    Η πανέμορφη παραλία της Κυρά Παναγιάς βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, 19 χλμ. από τα Πηγάδια. Από τη μία μεριά βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς με τον κόκκινο τρούλο και από την άλλη ένας τεράστιος βράχος. Ανάμεσά τους, μια πλατιά και ευρύχωρη αμμουδιά με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα βαθιά νερά χαρίζει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στους επισκέπτες.

    travelgo.gr
    Αχάτα (πηγή: Shutterstock)

    Ο επιλογές για βουτιές σε  γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες να τραβήξουν την προσοχή σας, όπως η Αχάτα με τον μαγευτικό υποβρύχιο κόσμο, η ήρεμη παραλία του Αγίου Μηνά, η οργανωμένη και ιδανική για οικογένειες Αμμοοπή και οι παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Αρκάσας. Αν ονειρεύεστε μία παραλία με εξωτική ομορφιά, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον Διακόφτη, στα νότια του νησιού. Πρόκειται για μια διπλή παραλία που αποτελείται από μία λωρίδα άμμου και λίγα βράχια. Σας προτείνουμε κάνετε το γύρο του νησιού με καραβάκι και να ανακαλύψετε την παραλία που σας ταιριάζει.

    Εκδρομή στο νησάκι Σαρία

    travelgo.gr
    Το νησάκι Σαρία (πηγή: Shutterstock)

    Η Σαρία βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τη βόρεια άκρη της Καρπάθου. Αυτό το μικροσκοπικό και ακατοίκητο νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών. Για τους λάτρεις των απομονωμένων παραλιών αλλά και της πεζοπορίας σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, η Σαρία είναι ιδανικός προορισμός για εκδρομή. Τα καραβάκια από τα Πηγάδια ή το Διαφάνι θα σας αφήσουν στα Παλάτια, την κεντρική εντυπωσιακή παραλία του νησιού.

     

    ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Πηγάδια

    • Το ξενοδοχείο Sunrise βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία στα Πηγάδια (50 μ. από την πλατεία Επαρχείου και 100 μ. από το εμπορικό κέντρο), η οποία το καθιστά ιδανική επιλογή για τη διαμονή σας στην Κάρπαθο.
    • Φωλιασμένα στους πρόποδες της αρχαίας ακρόπολης στα Πηγάδια, στην πλαγιά του λόφου πάνω από το λιμάνι, τα διαμερίσματα Gorgona Apartments προσφέρουν ένα ήσυχο και καλαίσθητο περιβάλλον διαμονής.
    • Το Mediterranean Hotel βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση 1,5 χλμ. από τα Πηγάδια. Έχει τη δική του ιδιωτική παραλία και μεγάλη πισίνα με μπαρ.

    Αρδάνι

    • Σε ένα γαλήνιο μέρος, στην περιοχή Αρδάνι και κοντά στην παραλία Πουλιού Ποτάμι, οι 4 ολοκαίνουργιες πετρόχτιστες βίλες Aros Luxury Villas προσφέρουν έναν συνδυασμό άνεσης, μίνιμαλ σχεδιασμού και λειτουργικότητας και μια φιλόξενη αίσθηση σπιτιού.
    travelgo.gr
    Aros Luxury Villas

    Αμμοοπή

    • Το Aegean Village Beachfront Resort βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία ακριβώς πάνω από την απομονωμένη παραλία Καστέλια. Τα δωμάτια είναι εμπνευσμένα από το παραδοσιακό «καρπάθικο» στυλ και έχουν απέραντη θέα στο Αιγαίο.
    travelgo.gr
    Aegean Village Beachfront Resort
    • Στον μαγευτικό κόλπο της Αμμοοπής, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, οι Εlaia Villas συνδυάζουν την πολυτέλεια μιας σουίτας ξενοδοχείου με την άνεση ενός ιδιωτικού καταλύματος.

    Αρκάσα

    • Χτισμένα στη νοτιοδυτική πλευρά της Καρπάθου, κοντά στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Νικολάου, τα Seaside Studios υπόσχονται άνετες και ήρεμες διακοπές.

    Κυρά Παναγιά

    • Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία κοντά στην Κυρά Παναγιά, το Vento Isolano Luxury Suites διαθέτει διαμερίσματα με ιδιωτικές πισίνες υπερχείλισης που προσφέρουν θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.

    Όλυμπος

    • To Aphrodite Hotel είναι ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο χτισμένο σε μια υπέροχη θέση στην Όλυμπο. Διαθέτει 4 δίκλινα / τρίκλινα υπνοδωμάτια με μπαλκόνια που προσφέρουν μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.

    Διαφάνι

    • Το Nikos Hotel απέχει 100 μέτρα από τη θάλασσα και προσφέρει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και στούντιο με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων.

     

      ΦΑΓΗΤΟ

      • Στην Ωραία Κάρπαθο στα Πηγάδια για παραδοσιακές νησιώτικες γεύσεις.
      • Στην ιστορική Tαβέρνα Παρθενών στην Όλυμπο, για σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το αρνάκι και τις μακαρούνες με ντόπιο κατσικίσιο τυρί.
      • Στον Μύλο που στεγάζεται σε έναν από τους παλιούς ανεμόμυλους στην Όλυμπο για μαγειρευτά και τοπική κουζίνα.
      • Στον Δημήτριο στο Φοινίκι για φρέσκο ψάρι από το από το καΐκι τους.
      • Για φρέσκο ψάρι προτείνουμε και την ταβέρνα Φωλιά στα Σπόα.
      • Η Ταβέρνα της Ευδοξίας στην Άδεια συνδυάζει θέα στη θάλασσα και καλό φαγητό.

      ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

      Εκδρομές: Αξίζει να κάνετε μια θαλάσσια εκδρομή από το Διαφάνι για να απολαύσετε το μπάνιο σας σε απομακρυσμένες παραλίες στα βόρεια της Καρπάθου. Το Nikos Boat οργανώνει καθημερινές εκδρομές είτε στο ακατοίκητο νησάκι Σαρία (παραλίες Παλάτια και Αλιμούντα) είτε στον αρχαιολογικό χώρο της Βρουκούντας και στο χωριό Τρίστομο είτε στις παραλίες νότια του Διαφανίου.

      Πεζοπορία: Η Κάρπαθος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Υπάρχουν άφθονες πεζοπορικές διαδρομές, εύκολες και δύσκολες, με ένα δίκτυο από 60 περίπου χαρτογραφημένα μονοπάτια που διασχίζουν τα ορεινά χωριά και άλλα τμήματα του νησιού.

      Αναρρίχηση: Πολύ ανερχόμενη είναι η αναρρίχηση με πολλές διαδρομές σε όλο το νησί, ιδανικές τόσο για αρχάριους όσο και προχωρημένους. Τα σημαντικότερα πεδία αναρρίχησης βρίσκονται στις περιοχές Κυρά Παναγιά, Άπελλα και Άδεια (πολύ δημοφιλές σημείο είναι το φαράγγι της Φλασκιάς).

      Διαβάστε ακόμη:

      Διαβάστε Επίσης

      gazzetta
      gazzetta insider reader insider