Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καβάλα
    Fri 17.1°C
    Clouds

    Καβάλα: Η υπέροχη Παλιά Πόλη και τα αξιοθέατά της

    ΚΑΒΑΛΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καβάλα: Η υπέροχη Παλιά Πόλη και τα αξιοθέατά της

    Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας είναι ένα ταξίδι στην ιστορία 2.500 ετών της πόλης.

    Μια πόλη για διακοπές χειμώνα – καλοκαίρι, χτισμένη αμφιθεατρικά δίπλα στη θάλασσα, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Η «Γαλάζια Πόλη» της Μακεδονίας κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και, χωρίς αμφιβολία, ξέρει πώς να μαγεύει τους επισκέπτες της. Η Καβάλα, εκτός των άλλων, έχει να καυχιέται και για τη γραφική Παλιά Πόλη της, μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας.

    Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο περίπατος στην Παλιά Πόλη της Καβάλας και τη γειτονιά της Παναγίας, που είναι χτισμένη σε χερσόνησο με τη θάλασσα τριγύρω, είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάθε επισκέπτης. Μια βόλτα στην ιστορία 2.500 ετών της πόλης. Ήσυχα πλακόστρωτα σοκάκια, πολύχρωμα αρχοντικά με ξύλινα μπαλκόνια και ανθισμένες αυλές, ιστορικά μνημεία και όμορφα κτήρια σε ταξιδεύουν σε μιαν άλλη εποχή.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ξεκινώντας από την πλατεία Καραολή, μπορείτε να ανεβείτε την οδό Θεοδώρου Πουλίδου και να δείτε το περίφημο Ιμαρέτ – ένα υπέροχο μνημείο, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή (ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας), το πάλαι ποτέ ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο έχει ανακαινιστεί και σήμερα λειτουργεί σαν πολυτελές ξενοδοχείο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Καθώς κατευθύνεστε προς το άκρο της Χερσονήσου της Παναγίας, θα βρείτε την πλατεία Μωχάμετ Άλη, όπου βρίσκεται το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη (ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα) και το άγαλμά του, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Δημητριάδη. Συνεχίζοντας θα συναντήσετε την εκκλησία της Παναγίας (Κοίμησης της Θεοτόκου), χτισμένη στη θέση ναού που είχε ιδρυθεί τον 15ο αιώνα.

    Καβάλα
    Καβάλα
    Πηγή: Shutterstock

    Στο άκρο της χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, μπορείτε να περπατήσετε ως τον Φάρο, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη θάλασσα. Το σημείο είναι ιδανικό για φωτογραφίες και ρομαντικές βόλτες την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Άλλο ένα αξιοθέατο που θα τραβήξει την προσοχή σας είναι το συγκρότημα του Χαλίλ Μπέη, γνωστό και ως «Παλιά Μουσική» (εδώ φιλοξενήθηκε η Φιλαρμονική της Καβάλας τη δεκαετία 1930-1940), που είναι χτισμένο, όπως φαίνεται από το γυάλινο δάπεδό του, πάνω από την παλαιοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης, που έχει διοικηθεί κατά καιρούς από Λομβαρδούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς. Από εκεί θα απολαύσετε μια μοναδική θέα προς το Βόρειο Αιγαίο. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας στις εντυπωσιακές Καμάρες, το σύνορο της παλιάς και της σύγχρονης πόλης. Το μήκους 280 μ. τοξωτό υδραγωγείο, χτισμένο στις αρχές του 16ου αιώνα, ήταν κάποτε η βασική πηγή υδροδότησης της Καβάλας. Σήμερα, αυτό το μοναδικό μνημείο αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider