Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καβάλα
    Fri 11.8°C
    Clear

    Καβάλα: Η Γαλάζια Πόλη με την ξεχωριστή γοητεία

    ΚΑΒΑΛΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καβάλα: Η Γαλάζια Πόλη με την ξεχωριστή γοητεία

    Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

    Μια πόλη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης με μεγάλη ιστορία. Ένας τόπος που έχει αμέτρητες ιστορίες να σας διηγηθεί. Ένας προορισμός ιδανικός για διακοπές χειμώνα - καλοκαίρι. Χτισμένη αμφιθεατρικά δίπλα στη θάλασσα, η Καβάλα, η «Γαλάζια Πόλη» της Μακεδονίας, κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και, χωρίς αμφιβολία, ξέρει πώς να μαγεύει τους επισκέπτες της.

    Κλείστε θέση για την Καβάλα με την AEGEAN για να γνωρίσετε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Το λιμάνι και το κάστρο της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πάτε

    Σε απόσταση 150 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Καβάλα συνδυάζει Ιστορία και σύγχρονη ζωή, γαστρονομικές απολαύσεις, αρχαιολογικές περιηγήσεις και συναρπαστικές κοντινές εκδρομές σε νησιά, βουνά και γραφικά χωριά. Ατελείωτες χρυσές αμμουδιές που βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου σάς περιμένουν, σε κοντινή απόσταση από πόλη, από νωρίς το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο, ενώ η Παλιά Πόλη κρύβει θησαυρούς και σας προκαλεί να τους ανακαλύψετε.

    Τα top αξοθέατα

    Ένας περίπατος στην υπέροχη Παλιά Πόλη, στην περιοχή της Παναγίας, είναι σαν μια βόλτα στην ιστορία 2.500 ετών της Καβάλας. Ξεκινώντας από την πλατεία Καραολή, μπορείτε να ανεβείτε την οδό Θεοδώρου Πουλίδου και να δείτε το Ιμαρέτ – κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή, έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Επόμενη στάση η πλατεία Μωχάμετ Άλη, όπου βρίσκεται το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη και το άγαλμά του, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Δημητριάδη.

    Γραφική γωνιά στην παλιά πόλη της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Γραφική γωνιά στην παλιά πόλη της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)

    Η βόλτα έως τον Φάρο αξίζει για την πανοραμική θέα της θάλασσας που – αν ο καιρός το επιτρέπει – φτάνει μέχρι τη Θάσο. Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης στέκει επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης. Από εκεί θα απολαύσευτε μια μοναδική θέα προς το Βόρειο Αιγαίο. Κατεβαίνοντας από το κάστρο θα βρεθείτε στις εντυπωσιακές Καμάρες. Το μήκους 280 μ. τοξωτό υδραγωγείο, που ήταν κάποτε η βασική πηγή υδροδότησης της Καβάλας, σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

    travelgo.gr
    Οι Καμάρες (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο Καπνού για να μάθετε την ιστορία πίσω από την καπνοπαραγωγή της Καβάλας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1950, η γραφική πόλη της Μακεδονίας αποτελούσε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια.

    travelgo.gr
    Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων (πηγή: Shutterstock)

    Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων, μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Καβάλας, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Ελλάδας. Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π. Χ. ως αποικία των Θασίων, ενώ το 356 π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε την πόλη, ολοκλήρωσε την οχύρωσή της και τη μετονόμασε σε Φιλίππους. Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Τα πιο γραφικά χωριά

    travelgo.gr
    Το χωριό Μουσθένη (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 17 χλμ. από την Καβάλα, το Παγγαίο και τα ορεινά χωριά του αποτελούν έναν γοητευτικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, την παράδοση και την περιπέτεια. Επισκεφθείτε τη Μουσθένη με τα τοξωτά γεφύρια και τα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, τη Μεσορόπη με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα και τα εντυπωσιακά καπνομάγαζα, το Παλαιοχώρι με το Βρανόκαστρο και το καστανόδασος, τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, αλλά και τον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό της Ελευθερούπολης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θυμίζει μεγάλα μακεδονικά αστικά κέντρα.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    travelgo.gr
    Οι Αμμόλοφοι (πηγή: Shutterstock)

    Στην Καβάλα θα βρείτε υπέροχες οργανωμένες παραλίες κοντά στην πόλη, όπως τον Μπάτη, το Περιγιάλι, τη Ραψάνη, την Τόσκα και την Καλαμίτσα. Επισκεφθείτε επίσης τη Νέα Πέραμο, μια πολυσύχναστη αμμώδη παραλία με πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού. Σε κοντινή απόσταση, οι παραδεισένιοι Αμμόλοφοι, με τους μαγευτικούς κολπίσκους και την ψιλή άμμο, θα σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό νησί. Στην αντίθετη κατεύθυνση, 45 λεπτά ανατολικά από την Καβάλα βρίσκεται η Αμμόγλωσσα Κεραμωτής, κοντά στο σημείο απ’ όπου αναχωρούν τα καραβάκια για τη Θάσο. Με εντυπωσιακό σχήμα που θυμίζει γλώσσα, η χρυσαφένια αμμουδιά στην Κεραμωτή αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες του νομού.

    Οι γεύσεις

    Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία της Καβάλας είναι η γαστρονομία της, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων που συνδυάζει τη διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα των λαών που πέρασαν από αυτό τον τόπο, σε γευστικά παντρέματα της Ανατολής με τη Δύση. Στην Καβάλα θα απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, φοβερά αλίπαστα, πικάντικα πιλάφια με θαλασσινά, αλλά και εδέσματα με καβουρμά. Επίσης, ιδιαίτερα φημισμένοι είναι οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης με ολόκληρο αμύγδαλο.

    Μυστικά από ντόπιους

    Επισκεφθείτε το δασάκι που βρίσκεται δίπλα στη συνοικία των Πεντακοσίων, για απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα ήρεμο περιβάλον με θέα τη θάλασσα. Συνδυάστε τη βόλτα σας με ένα πέρασμα από το λιμανάκι στα παλιά Σφαγεία, όπου υπάρχουν ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, όμορφη θέα και ησυχία.

    Κοντινές εξορμήσεις

    Στα ανατολικά της Χρυσούπολης, στο Δέλτα του Νέστου, οι φυσιολάτρες θα ανακαλύψουν ένα εκπληκτικό σκηνικό με καταπράσινες όχθες, γαλάζια νερά, άγρια ζώα και πτηνά. Το καλοκαίρι, απέναντι από την Καβάλα, σας περιμένει η καταπράσινη Θάσος, το βορειότερο νησί του Αιγαίου, με θαυμάσιες παραλίες, παραδοσιακά ορεινά χωριά και οικισμούς μέσα σε αγκαλιές από πεύκα.

    Πώς να πάτε

    Η AEGEAN πραγματοποιεί πτήσεις προς την Καβάλα. Κλείστε εισιτήριο εδώ για να ανακαλύψετε όλες τις ομορφιές της Γαλάζιας Πόλης.

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το λιμάνι και το κάστρο φωτισμένο (πηγή: Shutterstock)
    Το λιμάνι και το κάστρο φωτισμένο (πηγή: Shutterstock)
    Γραφικά σπίτια στην παλιά πόλη της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Γραφικά σπίτια στην παλιά πόλη της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Η οροφή του Ιμαρέτ (πηγή: Shutterstock)
    Η οροφή του Ιμαρέτ (πηγή: Shutterstock)
    Οι Καμάρες από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Οι Καμάρες από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Η πόλη της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Η πόλη της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Αεροφωτογραφία της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Αεροφωτογραφία της Καβάλας (πηγή: Shutterstock)
    Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων (πηγή: Shutterstock)
    Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στην Κεραμωτή (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στην Κεραμωτή (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider