Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ηράκλειο
    Fri 13.6°C
    Clouds

    Εξερευνώντας την ενδοχώρα του Ηρακλείου

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Εξερευνώντας την ενδοχώρα του Ηρακλείου

    Ανοιξιάτικο οδοιπορικό στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, εκεί που αποκαλύπτονται τα μυστικά, οι ομορφιές και η αυθεντικότητα της Κρήτης

    Το Ηράκλειο με τη σπουδαία ιστορία, τον αρχαιολογικό πλούτο και τη γαστρονομική του παράδοση, είναι ένας τόπος που έχει τον δικό του τρόπο να κερδίζει κάθε τύπο ταξιδιώτη. Πέρα από τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μια συναρπαστική ενδοχώρα, με παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικά μνημεία, περήφανες βουνοκορφές και φαράγγια που καταλήγουν στη θάλασσα, περιμένει τον επισκέπτη που θέλει να βιώσει αυθεντικές εμπειρίες.

    Ηράκλειο: Οδοιπορικό στη φύση και την παράδοση

    travelgo.gr
    Αρχάνες (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 7 χλμ. από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, θα συναντήσετε έναν από τους πιο γοητευτικούς και φημισμένους οικισμούς της Κρήτης, τις Αρχάνες. Το πολύχρωμο αυτό χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα, έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικιστική του ανάπτυξη.

    travelgo.gr
    Αρχάνες (πηγή: Shutterstock)

    Η βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα καλοδιατηρημένα και βαμμένα σε ζωηρά χρώματα σπίτια και τις ολάνθιστες αυλές, είναι απολαυστική. Στις Αρχάνες θα βρείτε ενδιαφέροντα μουσεία (Λαογραφικό, Αρχαιολογικό, Κρητικής Ιστορίας και Παράδοσης), μαγαζιά για να ψωνίσετε χειροτεχνίες και τοπικά προϊόντα και ταβέρνες για να δοκιμάσετε αυθεντικές κρητικές γεύσεις μαζί με το φημισμένο ντόπιο κρασί. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ανέβουν στον λόφο του Φουρνιού με το μινωικό νεκροταφείο και να περπατήσουν στα μονοπάτια του Γιούχτα, του ιερού βουνού των Μινωιτών με ύψος 811 μ. Η ανάβασή του είναι σχετικά εύκολη και η θέα από την κορυφή του θας αποζημιώσει.

    travelgo.gr
    Aσίτες (πηγή: Shutterstock)

    Οι Άνω και Κάτω Ασίτες, δύο από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νομού Ηρακλείου, αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για μια γνωριμία με την κρητική ενδοχώρα. Σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 450 μ., στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, σε καλούν να περπατήσεις ανάμεσα σε παλιά πετρόχτιστα σπίτια και να δοκιμάσεις τοπικές συνταγές, τσικουδιά και καλό κρασί σε παραδοσιακά καφενεία, αλλά και τα υπέροχα ασιτιανά εδέσματα που παράγει ο πολύ δραστήριος γυναικείος συνεταιρισμός. Το διασημότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη που λειτουργεί από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Τα μοναστήρια της Παναγίας της Παλιανής και της Αγίας Ειρήνης στον Κρουσώνα αξίζουν επίσης μια επίσκεψη. Όσοι θέλουν περισσότερη δράση μπορούν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 μέχρι την κορυφή Πρίνος του Ψηλορείτη, αλλά και να εξερευνήσουν τα φαράγγια του Αγίου Αντωνίου και Αγίου Χαραλάμπους.

    travelgo.gr
    Λίμνη Ζαρού (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένος στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε μια καταπράσινη κοιλάδα και σε υψόμετρο 450 μ., ο Ζαρός είναι ένα γραφικό και ιστορικό κεφαλοχώρι που φημίζεται για τα πλούσια νερά του, το φαράγγι του, αλλά και τα σπουδαία εκκλησιαστικά μνημεία που υπάρχουν μέσα και γύρω από το χωριό. Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο είναι η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βοτόμου (1 χλμ. βόρεια από τον Ζαρό), όπου μπορείτε να κάνετε τις βόλτες σας μέσα στο πράσινο και τα πλατάνια και αν σας ανοίξει η όρεξη να καθίσετε για φαγητό στις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί.

    travelgo.gr
    Δάσος Ρουβά (πηγή: Shutterstock)

    Με αφετηρία τη λίμνη μπορείς να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί μέσα στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι, αλλά και να επισκεφθείς το καταπράσινο δάσος Ρούβα, ένα από τα μεγαλύτερα κι ομορφότερα δάση της Κρήτης. Τα ιστορικά μοναστήρια (Μονή Βροντησίου, Μονή Βαρσαμόνερου κ.ά.), καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Γόρτυνας και της Φαιστού που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, προσφέρονται για εξερεύνηση.

    travelgo.gr
    Μονή Αγίου Ιωάννη Καπετανιανών (πηγή: Shutterstock)

    Σημειώστε στον χάρτη σας και τα Αστερούσια. Είναι η νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας, η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσαράς και στο Λιβυκό Πέλαγος. Οι λάτρεις των εξερευνήσεων θα ανακαλύψουν εκεί φαράγγια (με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο), σπήλαια, ερημικές ακρογιαλιές, ιστορικά μοναστήρια και απομονωμένα παραδοσιακά χωριά όπως τα Καπετανιανά και την Εθιά.


    Πανδαισία γεύσεων

    Η γευστική παράδοση της Κρήτης είναι ένας ακόμη λόγος να αγαπήσετε το Ηράκλειο. Η τσικουδιά και το ντόπιο κρασί συνοδεύουν μοναδικά τους εκλεκτούς μεζέδες, τους χοχλιούς, το απάκι, τα καλιτσούνια, το αντικριστό (κρέας που ψήνεται γύρω από τη φωτιά) και πολλά ακόμη καλούδια της περίφημης κρητικής κουζίνας.

    Εαρινό Ασίτες
    Εαρινό Ασίτες
    Αυθεντική κρητική κουζίνα στην ταβέρνα Εαρινό (πηγή: Εαρινό)

    Αφήνοντας πίσω σας την πόλη του Ηρακλείου και περνώντας από το χωριό Σκαλάνι, αξίζει να κάνετε μια στάση το Ελιά & Δυόσμος, ένα εστιατόριο που έχει δημιουργήσει τη δική του γευστική ταυτότητα, παντρεύοντας τη σύγχρονη κρητική κουζίνα με την παραδοσιακή. Στις Αρχάνες θα βρείτε τον Λύκαστο και το Σπιτικό για κλασικές τοπικές γεύσεις, το Κρίταμον για πιο δημιουργικά πιάτα, αλλά και το ρακάδικο-μεζεδοπωλείο Αγορά. Στους Κάτω Ασίτες η ταβέρνα του ξενώνα Εαρινό σερβίρει παραδοσιακές κρητικές γεύσεις όπως αντικριστό, μακαρόνια με ανθότυρο και χοχλιούς μπουμπουριστούς. Στον Ζαρό, ξεχωρίζει η Βεγγέρα, όπου αυθεντική κρητική κουζίνα έχει την τιμητική της. Επίσης, στο εστιατόριο του ξενώνα Ελαιώνα θα βρείτε τοπικά πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι και μεγάλη λίστα κρασιών από τον κρητικό αμπελώνα.

    Οινική παράδοση

    travelgo.gr
    Στο Ηράκλειο χτυπάει η οινική καρδιά της Κρήτης (πηγή: Shutterstock)

    Στην Κρήτη η παράδοση του κρασιού μετράει πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Όλο το νησί έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους οινόφιλους ταξιδιώτες. Ωστόσο, ο νομός Ηρακλείου διαθέτει τα περισσότερα επισκέψιμα οινοποιεία στο νησί. Για να τα ανακαλύψετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τους Δρόμους του Κρασιού Ηρακλείου με αφετηρία την πόλη του Ηρακλείου. Το Οινοποιείο Μπουτάρη, το Οινοποιείο Δουλουφάκη, το Οινοποιείο Μηλιαράκη, το Κτήμα Λυραράκη, το Κτήμα Πατεριανάκη και το Κτήμα Ζαχαριουδάκη είναι μερικά μόνο από αυτά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider