Travelgo
sun-solid Ηράκλειο
Mon 22.5°C
Clouds

Ηράκλειο: Η κρητική γαστρονομική παράδοση μέσα από τέσσερα εστιατόρια

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Ηράκλειο: Η κρητική γαστρονομική παράδοση μέσα από τέσσερα εστιατόρια

Πήγαμε, δοκιμάσαμε και επιστρέψαμε με τα καλύτερα πιάτα της «πρωτεύουσας» της Κρήτης.

Το πρόσφατο γαστρονομικό σαφάρι στην καρδιά του Ηρακλείου απέδειξε ότι κρατάει ψηλά το γαστρονομικό λάβαρο ενώνοντας το γευστικό κρητικό σύμπαν με τον υπόλοιπο κόσμο. Από τη μία, πιάτα με αφετηρία τη μεγάλη παράδοση του τόπου δεν αρνούνται την εξέλιξη και ανανεώνονται κερδίζοντας νέα επίπεδα γεύσης και από την άλλη συνταγές με πυξίδα τον νεωτερισμό και τις διεθνείς κουζίνες επιτρέπουν μια πολύπλευρη και πολυπολιτισμική εμπειρία.

Εμείς δοκιμάσαμε και τα δύο τερέν και βγάλαμε ένα τοπ με πιάτα που υμνούν τη νοστιμιά και αποτελούν ξεκάθαρο λόγο επιστροφής.

Kouzeineri

travelgo.gr

Σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, το εστιατόριο σύγχρονης αντίληψης και αισθητικής εκπροσωπεί την premium κρεατοφαγία επάξια. Με το που μπαίνεις δεσπόζουν οι μοντέρνοι ωριμαντήρες της πρωτεΐνης, ενώ το ντεκόρ με το βαρύ ξύλο σε τηλεμεταφέρει σε αντίστοιχα στέκια της Αμερικής. Το μακρινό ταξίδι υποστηρίζεται εξάλλου και από την προέλευση της πρώτης ύλης, η οποία επικεντρώνεται στη διάσημη Αμερικανική φάρμα Creekstone. Από εκεί έρχεται το καλύτερο black angus του κόσμου και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο με τις άψογες τεχνικές ψησίματος του σεφ Νίκου Κουρίνου.

travelgo.gr

Ο Νίκος με αξιοσημείωτη μαγειρική πορεία παίζει στα δάχτυλα το κρέας και το jasper και σερβίρει κοπές χυμώδεις με θωρακισμένα αρώματα και γεύσεις. Κάπως έτσι έχει διαχειριστεί και το ραγού που πρωταγωνιστεί στο πιάτο που μας έκλεψε την καρδιά. Μπορεί βλέπετε ο κατάλογος να υμνεί το μοντερνιτέ δεν απεμπολεί όμως τους δεσμούς με πιάτα μαγειρευτά που έχουν ρίζα στην παράδοση. Στην Κρήτη αγαπούν το ραγού με μακαρόνια. Εδώ μπορούμε να το απολαύσουμε «πειραγμένο» με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, φρέσκα πολύ επιτυχημένα νιόκι και φοβερή σάλτσα με ντομάτα, γαλομυζήθρα και τρούφα. Η μπουκιά είναι ξεχωριστή, τόσο ισορροπημένη και πληθωρική που δεν την ξεχνάς. Αγίου Τίτου και Ευρώπης, Ηράκλειο

7 Θάλασσες

travelgo.gr

Από το 2005, το viral εστιατόριο της Αλικαρνασσού προσφέρει ασταμάτητα φρεσκάδα. Η θάλασσα υπάρχει στο μενού και επιβάλλεται με πολλές άξιες μορφές. Με τα μερακλίδικα τηγανητά καλαμάρια και γαρίδες, τα περιποιημένα ψητά ψάρια και όστρακα, τα ψαγμένα μαγειρευτά, τα δημιουργικά ωμά, ενώ δεν λείπει και το επιτυχημένο σούσι. Ο διακριμένος σεφ Γιώργος Μιχελάκης έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του σε κάθε ενότητα, με παραδείγματα το αλάδωτο και τραγανό τηγανητό καλαμάρι, τις λουκουμένιες ψητές γαρίδες, τη βελούδινη φάβα και το συμπαθέστατο ταρτάρ από κόκκινο μπαρμπούνι, αγγούρι, αβοκάντο, goji berrie και σκόνη potarga.

travelgo.gr

Στην περίπτωση των μαγειρευτών ανήκει αυτό που μας έσπασε τη μύτη και μπήκε στη λίστα με τα must taste πιάτα του Ηρακλείου. Πρόκειται για το μυλοκόπι σε πουρέ πατάτας με τρούφα. Το ψάρι είναι τόσο ωραία μαγειρεμένο που στέκεται εύχυμο πάνω από τον αέρινο πουρέ. Αν θα ήθελα να αλλάξει κάτι είναι η ποσότητα - το ζουμερό μυλοκόπι δεν φτάνει, θέλεις περισσότερο για να το απολαμβάνεις και μόνο του αλλά και μαζί με τη νόστιμη λιωμένη πατάτα. Ηρακλείτου, Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο

Apiri

travelgo.gr

Ο ταλαντούχος σεφ Στέφανος Λαυρενίδης μετά τη θητεία του σε μισελενάτες κουζίνες, όπως το θρυλικό Fat Duck, επέστρεψε στον τόπο του για να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο του. Ένα εστιατόριο αφιερωμένο στις δυο μεγάλες αγάπες του, την Κρητική κουζίνα και το κρασί. Στο φιλόξενο Apiri συνδυάζονται και τα δυο σε ιδανική αναλογία. Τα πιάτα του ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην τοπική γαστρονομία καθώς ρουφούν την παράδοση, την απομυζούν σωστά και την επαναφέρουν στο παρόν με φαντασία και μαστορική τέχνη. Ο ίδιος σε ρόλο μαέστρου παντρεύει τα κλασικά αυγά με στάκα με καραβίδες και κάνει το ντόπιο κουνέλι best seller nuggets.

travelgo.gr

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα γιατί ο μικρός ματζόβολος κατάλογος του αλλάζει σύμφωνα με τις εποχές και τα φρέσκα υλικά που προμηθεύεται μόνο από τοπικούς παραγωγούς. Μια τέτοια νέα προσθήκη με βάση την τσιπούρα και έμπνευση το παραδοσιακό πλακί ευφραίνει σε κάθε μπουκιά το στομάχι και την καρδιά. Άλλωστε δεν ξέρω τι είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση: η έξυπνη παραλλαγή του πλακί, το χυμώδες ψάρι, η συγκλονιστική κρέμα ντομάτας με την κάππαρη και τις ελιές; Μάλλον η απάντηση είναι όλα αυτά μαζί που κάνουν ένα πιάτο αξιοσημείωτο. Αγίων Δέκα 5, Ηράκλειο

Πεσκέσι

travelgo.gr

Δεν γίνεται να πας στο Ηράκλειο και να μην κάνεις μια στάση στο εστιατόριο φαροφύλακα της κρητικής διατροφής. Ο ακούραστος Παναγιώτης Μαγγανάς μεταμόρφωσε το ιστορικό αρχοντικό του Καπετάν Πολυξίγκη σε ένα φιλικό μαγαζί που αναβιώνει την κρητική φιλοξενία και σερβίρει ξεχασμένες συνταγές και πρώτες ύλες, από αυτές που κυριαρχούσαν κάποτε στα νοικοκυριά της περιοχής. Μόνο εκεί θα βρεις μαναρόλια, ένα είδος μπιζελιού του 14 αιώνα, φάβα από παπούλα, αζαζύρες ή αλλιώς φασόλια αλλά και μαγειρικές μέσα σε καρούπι, το παλιό πήλινο σκεύος που σιγοψήνει και απογειώνει κάθε υλικό. Ό,τι έρχεται στο πιάτο στηρίζεται στο παρελθόν αλλά ξαναζωντανεύει με αγάπη, μεράκι και προϊόντα που έρχονται κατευθείαν από τη φάρμα του Παναγιώτη.

travelgo.gr

Το εντυπωσιακό αγρόκτημα σήμερα φιλοξενεί πάνω από 240 ποικιλίες λαχανικών, φρούτων, βοτάνων, ελιών, σπόρων, μελισσιών και οικόσιτων ζώων. Το πιάτο της καρδιάς μας απαρτίζεται μόνο από τα καλούδια της φάρμας και ανακαλεί κάθε νοσταλγική γαστρονομική μας μνήμη. Ο λόγος για τα παλικάρια, όπως ονομάζεται η ιστορική συνταγή που παντρεύει μαζί όλα τα είδη των οσπρίων. Τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι γίγαντες, οι αζαζύρες είναι μοναδικά μελωμένα και βουτηγμένα σε ένα μαγικό ελαιόλαδο, πασπαλισμένα με φρέσκο κρεμμυδάκι. Τέτοια πιάτα πρέπει να υπάρχουν παντού. Καπετάν Χαραλάμπη 6, Ηράκλειο

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider