Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιωάννινα
    Sun 8.8°C
    Clear

    Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων: Όταν η φύση δημιουργεί τέχνη

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων: Όταν η φύση δημιουργεί τέχνη

    Με πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε φανταστικές παραστάσεις, το Σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια των Βαλκανίων.

    Συνδυάζοντας τη μακραίωνη ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο και τη μαγευτική φύση με τις γαστρονομικές απολαύσεις, τα Ιωάννινα είναι ένας προορισμός τεσσάρων εποχών που προσφέρει στον επισκέπτη πολλούς λόγους για να τα εξερευνήσει και να τα αγαπήσει. Τα αξιοθέατα και τα φανταστικά τοπία δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

    Το καταπληκτικό Σπήλαιο Περάματος, που απέχει μόλις 5 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, αξίζει σίγουρα να μπει στη λίστα με τα μέρη που πρέπει να δείτε. Είναι το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα των Βαλκανίων. Οι θάλαμοί του είναι τόσο όμορφοι που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι έχουν διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

    Ένα εντυπωσιακό φυσικό ανάκτορο

    travelgo.gr
    Πηγή: spilaio-perama.gr

    Το σπήλαιο βρίσκεται στο ομώνυμο προάστιο Πέραμα, πάνω στο λόφο Γορίτσα και πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη των Ιωαννίνων. Ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων. Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του ξεκίνησε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου (ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).

    travelgo.gr
    Πηγή: spilaio-perama.gr

    Το Σπήλαιο Περάματος αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε φανταστικές παραστάσεις - σαν ένα φυσικό ανάκτορο με θαυμαστά στολίδια. Το σπήλαιο απαριθμεί 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τη στιγμή που σε άλλα σπήλαια συναντώνται 6 -10 το πολύ είδη.

    Ο Σταυρός, η Λίμνη με τα Νούφαρα, ο Μανδύας της Περσεφόνης και το Σινικό Τείχος είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές παραστάσεις που θα δείτε στη διαδρομή μήκους 1.100 μ. που θα διανύσετε μέχρι την έξοδο του σπηλαίου.

    travelgo.gr
    Πηγή: spilaio-perama.gr

    Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή στους 18 βαθμούς Κελσίου χειμώνα-καλοκαίρι. Η υψομετρική διαφορά από την είσοδο έως την έξοδο είναι 25 μέτρα περίπου. Η ξενάγηση στο σπήλαιο διαρκεί 45 λεπτά.

    Το Σπήλαιο Περάματος λειτουργεί καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες 09.00 π.μ.- 5.00 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας στο σπήλαιο μπορείτε να βρείτε εδώ.

    perama_cave
    perama_cave
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider