Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
  sun-solid Ιωάννινα
  Sun 10.8°C
  Clouds

  Ιωάννινα: Η λίμνη, οι θρύλοι και το νησί χωρίς όνομα

  ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  Κείμενο: Travelgo Team
  Ιωάννινα: Η λίμνη, οι θρύλοι και το νησί χωρίς όνομα

  Η βόλτα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και η εκδρομή στο νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της, είναι μία από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στα Ιωάννινα, ανεξαρτήτως εποχής.

  Κάθε φορά που ταξιδεύουμε στα Ιωάννινα, επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Συνδυάζοντας τη μακραίωνη ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο και τη μαγευτική φύση με τις γαστρονομικές απολαύσεις και το νεανικό παλμό, η πρωτεύουσα της Ηπείρου προσφέρεται για αποδράσεις και τις τέσσερις εποχές. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα σε αυτή την πόλη μπορούν να σε μαγέψουν. Όπως μια βόλτα στη λίμνη των Ιωαννίνων και η εκδρομή στο νησάκι της, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Λίμνη Παμβώτιδα: Το στολίδι των Ιωαννίνων

  travelgo.gr
  Λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock

  Η θρυλική Παμβώτιδα, η λίμνη της πόλης των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει σχήμα τριγωνικό με μήκος 7,5 περίπου χιλιόμετρα. Αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Στα βόρεια της απλώνεται σαν κάθετο τείχος το Μιτσικέλι και στα νότια της καταλήγουν οι ανατολικές πλαγιές του Τόμαρου. Μία βόλτα δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε ή να κλείσετε τη μέρα σας, ανεξαρτήτως εποχής. H ζωή της πόλης περιστρέφεται γύρω της. Ο παραλιακός δρόμος είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα που στρώνουν με τα φύλλα τους τις όχθες της λίμνης. Περπάτημα ή ποδήλατο, ό,τι κι αν επιλέξετε για βόλτα, η διαδρομή δίπλα στα γαλήνια νερά θα σας ανταμείψει. Ιδανική στάση για χαλάρωση προσφέρουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαράκια της παραλίμνιας περιοχής.

  Ένα νησί χωρίς όνομα

  travelgo.gr
  Ο οικισμός στο Νησάκι των Ιωαννίνων (πηγή: Shutterstock)

  Δέκα λεπτά διαδρομής με το καραβάκι στη λίμνη και φτάνετε στο Νησί. Το Νησάκι Ιωαννίνων έχει περίπου 250 κατοίκους και είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά λιμνών στον κόσμο που κατοικούνται (το άλλο νησί ελληνικής λίμνης που κατοικείται είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών). Η βόλτα στα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης κατασκευής, τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και τις ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμάστε βατραχοπόδαρα και χέλι), θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

  travelgo.gr
  Πηγή: Shutterstock

  Τα γραφικά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών με τις αξιόλογες τοιχογραφίες και η Μονή Αγίου Παντελεήμονα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Τον Ιανουάριο του 1822, ο Αλή Πασάς, έχοντας πλέον ηττηθεί, κατέφυγε στο νησί και σε αυτό το μοναστήρι, στα κελιά του οποίου δολοφονήθηκε. Στις προθήκες του μουσείου βρίσκονται, εκτός των άλλων, κάποια μοναδικά εκθέματα, όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά και η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της Κυρα-Βασιλικής.

  Μη χάσετε

  • Μια βόλτα στο Κάστρο των Ιωαννίνων είναι απαραίτητη. Εντός των τειχών του θα ανακαλύψετε μια καστροπολιτεία σαν ζωντανή καρτ ποστάλ, με λαβυρινθώδη σοκάκια και παλιά σπίτια που θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.
  • Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πάρκο Λιθαρίτσια, με ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, αλλά και το περίφημο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι με τα 150 κέρινα ομοιώματα.
  • Σε 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, φτάνει κανείς στο Σπήλαιο Περάματος. Με πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε φανταστικές παραστάσεις, είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια των Βαλκανίων και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.
  • Στα οπωσδήποτε η εκδρομή στα πασίγνωστα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου για βόλτες με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου. Κλασικός προορισμός είναι και το γραφικό Μέτσοβο, που απέχει μόλις 40 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Επίσης, η Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα κρύβουν όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση, πέτρινα γεφύρια, ποτάμια και χωριά που θα σας μείνουν αξέχαστα.

  Διαβάστε Επίσης

  gazzetta
  gazzetta insider reader insider