Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιωάννινα
    Mon 23.8°C
    Clear

    Πηγές Λούρου: Η άγνωστη γαλάζια λίμνη της Ηπείρου

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πηγές Λούρου: Η άγνωστη γαλάζια λίμνη της Ηπείρου

    Την αποκαλούν «γαλάζια λίμνη» και όχι άδικα. Κοντά στο χωριό Βουλιάστα Ιωαννίνων, η λίμνη που σχηματίζουν οι πηγές του ποταμού Λούρου, κρυμμένη μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη με το χρώμα των νερών της

    Έχει και η Ήπειρος τη… γαλάζια λίμνη της. Είναι η λίμνη των πηγών του Λούρου ποταμού και το σκηνικό που θα συναντήσετε εκεί μοιάζει βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Πρόκειται για ένα άγνωστο σε πολλούς και μοναδικής ομορφιάς τοπίο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων.

    Η λίμνη Βηρού- όπως είναι το επίσημο όνομά της - βρίσκεται στο 30ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Άρτας, κοντά στο χωριό Βουλιάστα, σε υψόμετρο 296 μέτρα. Η λίμνη είναι κρυμμένη μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, ενώ η αίσθηση ότι βρίσκεστε στον παράδεισο ολοκληρώνεται από τα νερά της, που έχουν χρώμα από βαθύ γαλάζιο μέχρι ανοιχτό πράσινο, ανάλογα με τα χρώματα του ουρανού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ιωάννινα: Η παραμυθένια λίμνη των πηγών Λούρου

    travelgo.gr

    Μόλις 30 λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων, βρίσκεται μια μικρή, σχεδόν στρογγυλή λίμνη που μοιάζει με πισίνα. Η λίμνη Βηρού δέχεται νερά από υπόγειους καρστικούς αγωγούς και αφήνει επιφανειακά άνοιγμα μόνο στα ανατολικά, μέσα από το οποίο τα νερά της τροφοδοτούν τον ποταμό Λούρο. Έχει σχήμα κυκλικό, με μεγαλύτερη διάμετρο περίπου τα 93 μέτρα, περίμετρο γύρω στα 300 μέτρα και μέγιστο βάθος 10,2 μέτρα. Είναι ένα σημείο που προσφέρει ηρεμία, ιδανικό για περίπατο στη φύση ή ακόμη και για πικ νικ.

    Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από όρος Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων και εκβάλει μετά από πορεία περίπου 80 χλμ. στον Αμβρακικό κόλπο. Ο ποταμός περνάει μέσα από φαράγγια, δημιουργεί λίμνες και κάμπους και καταλήγει σε ένα μοναδικό οικοσύστημα.

    Ο Λούρος υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολη. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, το τεράστιο για την εποχή υδραγωγείο του Λούρου. Μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του μπορείτε να δείτε κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή.

    Διαβάστε ακόμη:

    TAGS:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider