Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χαλκίδα
    Thu 25.2°C
    Clear

    Χαλκίδα: Απόδραση εξπρές στην πόλη των «τρελών νερών»

    ΧΑΛΚΙΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Χαλκίδα: Απόδραση εξπρές στην πόλη των «τρελών νερών»

    Η Χαλκίδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα, ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Αυτές είναι οι στάσεις που πρέπει να κάνετε στην πρωτεύουσα της Εύβοιας.

    Μια ανάσα δρόμος (μόλις 78 χλμ.) από την Αθήνα, η Χαλκίδα αποτελεί πάντα μια ωραία ιδέα για μια σύντομη εξόρμηση που περιλαμβάνει χαλαρές παραλιακές βόλτες με στάσεις σε ουζάδικα για υπέροχα θαλασσινά. Χτισμένη στις πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, η Χαλκίδα είναι η βασική πύλη εισόδου στο νησί της Εύβοιας και ένας αγαπημένος προορισμός για το Σαββατοκύριακο.

    Η πόλη έχει αρκετές κρυμμένες ομορφιές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλους. Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να οργανώσετε μια μίνι απόδραση και να ανακαλύψετε τη γοητεία της Χαλκίδας.

    Χαλκίδα: Βόλτες και αξιοθέατα

    Η γέφυρα με τα «τρελά νερά»

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην είσοδο της Χαλκίδας σάς καλωσορίζει η νέα εντυπωσιακή καλωδιακή (κρεμαστή) γέφυρα. Η παλιά κινητή γέφυρα, Γέφυρα του Ευρίπου, είναι το σημείο όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το μαγικό περίπατο των «τρελών νερών». Τα νερά του διαύλου του Ευρίπου, μιας στενής λωρίδας θάλασσας που έχει πλάτος 39 μέτρα και μήκος 40 μέτρα, κάθε 6 ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο. Πρόκειται για ένα μοναδικό και εντυπωσιακά σύνθετο φαινόμενο το οποίο οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις και παρατηρείται μόνο εκεί.

    Βόλτα στην παραλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η καρδιά της πόλης χτυπά στην παραλιακή περαντζάδα. Η παραλία που ξεκινάει από την Παλιά Γέφυρα και φτάνει στο εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, είναι γεμάτη ζωή. Όλοι δίνουν τα ραντεβού τους στον παραλιακό δρόμο για βόλτες, καφέ και ουζάκι. Εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες, αλλά και ωραία μπαράκια για το βράδυ, σας περιμένουν εδώ.

    Περίπατος με άρωμα ιστορίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα αρχοντικά της παραλίας θα τραβήξουν την προσοχή σας. Στο τέλος του πεζοδρόμου, το εμβληματικό Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου χτίστηκε το 1884 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρέχεται από τις τρεις πλευρές του από τη θάλασσα. Επίσης, στη βόλτα σας θα δείτε το Σπίτι με τα Αγάλματα (πατρικό του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα) και το Μέγαρο Κότσικα με τους χαρακτηριστικούς τρούλους, όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής για να επισκεφθείτε τη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό ναό που ανοικοδόμησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα. Μερικά στενά πιο πέρα θα δείτε και το τζαμί του Εμίρ Ζάδε με τον εντυπωσιακό θόλο, το μοναδικό τζαμί της πόλης που σώζεται μέχρι σήμερα.

    Επίσκεψη στο Κάστρο του Καράμπαμπα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι το Κάστρο του Καράμπαμπα, στον κατάφυτο λόφο πάνω από την πόλη, για να απολαύσετε τη θέα στον Ευβοϊκό. Ολοκληρώθηκε το 1684 και εμπόδισε τον Φραγκίσκο Μοροζίνι να κατακτήσει τη Χαλκίδα στη διάρκεια του ενετοτουρκικού πολέμου. Οι επάλξεις του κάστρου είναι το καλύτερο σημείο για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο.

    Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

    Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του 2021 και στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτήριο του 20ου αιώνα, το παλιό οινοπνευματοποιείο «Αρέθουσα ΑΕ», το οποίο αποτελεί το ίδιο έκθεμα, ενώ είναι και κηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το μουσείο παρουσιάζει τέσσερις βασικές πτυχές της ιστορίας της Χαλκίδας - την πολιτειακή οργάνωση, τη λατρεία, την οικονομία και τις πολιτισμικές ταυτότητες - ενώ έχει και υποθέματα, όπως είναι η ιστορία του κτηρίου που το στεγάζει.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider