Πέτρινα χωριά δίπλα στο κύμα, άγρια ομορφιά και γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα. Όλα αυτά συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό της Μεσσηνιακής Μάνης.
Η Μάνη φημίζεται για την ιδιαίτερη ομορφιά της, τα μοναδικά χωριά και την απλότητα των ανθρώπων της. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο είναι και η γαστρονομική κληρονομιά, με συνταγές παλιές και αγαπημένες από τις Μανιάτισσες. Ένα ταξίδι στη Μεσσηνιακή Μάνη συνοδεύεται από τις χαρακτηριστικές γεύσεις που ξεχωρίζουν λόγω των νόστιμων τοπικών υλικών. Η κουζίνα της Μεσσηνίας, άλλωστε, στηρίζεται σε απλές αλλά ποιοτικές πρώτες ύλες όπως το περίφημο ελαιόλαδο, τα άγρια χόρτα, τα φρέσκα ψάρια και τα κρεατικά από τον Ταΰγετο.
Από τα παραθαλάσσια ταβερνάκια μέχρι τα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια, η γαστρονομία της περιοχής είναι μια εμπειρία που συνδυάζει παράδοση και φιλοξενία. Επιλέξαμε έξι στάσεις για καλό φαγητό και ξεχωριστές γεύσεις, από τις Κιτριές μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Γαϊτανάρος

Στο απάνεμο λιμανάκι των Κιτριών, η ταβέρνα Γαϊτανάρος σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά από το 1977. Στην οικογενειακή επιχείρηση το ψάρεμα είναι σοβαρή υπόθεση και γι’ αυτό εκεί θα δοκιμάσετε τα δικά τους φρέσκα ψάρια μαγειρεμένα με μεράκι από τους ίδιους. Οι πρώτες ύλες είναι από την περιοχή, με το φημισμένο ελαιόλαδο και τα λαχανικά να συνοδεύουν τα ψαρικά. Στα τραπεζάκια που έχουν στηθεί δίπλα στο κύμα με θέα τη γαλαζοπράσινη θάλασσα του οικισμού, θα απολαύσετε πιάτα με φρεσκάδα, όπως το χταπόδι στη σχάρα, τον γαύρο μαρινάτο, τη γαριδομακαρονάδα και το κριθαρότο θαλασσινών, αλλά και τα συνοδευτικά όπως τις σπιτικές τηγανιτές πατάτες και τα κολοκυθάκια. Κιτριές, Μεσσηνία
Εστιατόριο η Στούπα

Ακριβώς δίπλα στη θάλασσα με θέα όλη την παραλία της Στούπας, το εστιατόριο Η Στούπα παντρεύει την παραδοσιακή γεύση με μια πιο σύγχρονη, γκουρμέ ματιά. Οι συνταγές βασίζονται στις πρώτες ύλες και τις παραδοσιακές συνταγές της Μεσσηνιακής Μάνης, αναδεικνύοντας τον πλούτο της τοπικής κουζίνας. Τα πιάτα σερβίρονται στη βεράντα του μαγαζιού, ένα ειδυλλιακό σημείο για όλες τις ώρες της ημέρας με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Το πρωί ξεχωρίζουν οι ομελέτες, ενώ στη συνέχεια θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, γαρίδες σαγανάκι, ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκο, χωριάτικη σαλάτα με κρίταμο, παραδοσιακό κόκκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, κατσικάκι στη γάστρα και αρνάκι ντόπιο με καυκαλίθρες. Παραλία Στούπας, Μεσσηνία
Lela’s Taverna

Η ταβέρνα της Λέλας είναι ένας γαστρονομικός θεσμός στην Καρδαμύλη από το 1983. Με ιστορία τεσσάρων γενεών, συνεχίζει να σερβίρει σπιτικά, σύγχρονα ελληνικά πιάτα, με έμφαση στα ντόπια υλικά και την εποχικότητα. Για αρκετά χρόνια, η Λέλα Γιαννακέα ήταν μαγείρισσα και επιστάτρια στο σπίτι της Joan και του Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη. Η ταβέρνα της βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο οικογενειακό σπίτι με εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και εκπληκτική θέα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, με τη νέα γενιά να έχει αναλάβει τα ηνία. Οι ελιές και το ελαιόλαδο - βασικό συστατικό της μαγειρικής τους - προέρχονται από τους ελαιώνες τους, ενώ συλλέγουν οι ίδιοι μανιτάρια και βότανα από την περιοχή. Στο μενού εναλλάσσονται καθημερινά τα κλασικά σπιτικά πιάτα της Λέλας, όπως ο περίφημος μουσακάς, οι αγκινάρες αλά πολίτα, η κολοκυθόπιτα Μπατζίνα και το στιφάδο. Καρδαμύλη, Μεσσηνία
Ελιές

Μέσα σε έναν καταπράσινο ελαιώνα δίπλα στη θάλασσα, το εστιατόριο Ελιές παντρεύει το φυσικό τοπίο με την παραδοσιακή μανιάτικη φιλοξενία. Με φόντο την παραλία Ριτσά της Καρδαμύλης, θα απολαύσετε γεύσεις από τη φύση της Μάνης, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές και πρώτες ύλες όπως τα φρέσκα λαχανικά, κρεατικά και ψάρια. Ανάμεσα στα γεράνια και τους βασιλικούς, τα τραπέζια γεμίζουν από το μεσημέρι. Η φιλόξενη ομάδα του εστιατορίου θα σας προτείνει γεύσεις και θα σας σερβίρει με χαμόγελο. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν η γραβιέρα Μεσσηνίας, οι σαλάτα φακές με ντοματίνια και φέτα, το λεμονάτο κοτόπουλο και αυτό με τις χυλοπίτες, το αρνί λεμονάτο με φρέσκια ρίγανη, αλλά και κάποιες επιλογές σε ψαρικά όπως οι σουπιές με σπανάκι και το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Παραλία Ριτσά, Καρδαμύλη, Μεσσηνία
Έλλης Γεύσεις

Στον παραθαλάσσιο Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην άκρη της Μεσσηνιακής Μάνης, η ταβέρνα της Έλλης είναι μια στάση για αυθεντικές γεύσεις της περιοχής. Οι συνταγές βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή σε συνάρτηση με τη μανιάτικη κουζίνα. Εκεί θα νιώσετε σαν φιλοξενούμενοι σε κάποιο φιλικό σπίτι, με θέα στο γραφικό λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Στο μενού θα βρείτε ψαρικά, αλλά και κρεατικά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μανιάτικη σαλάτα με πορτοκάλι, τον καγιανά με σύγκλινο, τις γαρίδες σαγανάκι, την ψαρόσουπα, το μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, το αρνί κλέφτικο και την παραδοσιακή γουρουνοπούλα. Όλες οι γεύσεις ταιριάζουν με τα τοπικά κρασιά που θα βρείτε στο μαγαζί. Άγιος Νικόλαος, Μεσσηνία
Mezé Mani

Ένα μικρό μεζεδοπωλείο στον Άγιο Νικόλαο, το Mezé Mani σερβίρει παραδοσιακά πιάτα με ελληνικούς μεζέδες. Μέσα σε ένα ζεστό κλίμα δίπλα στο λιμανάκι του χωριού, θα απολαύσετε τη μεσογειακή φιλοξενία. Τα μεζεδάκια φτιάχνονται με μεράκι καθημερινά και σερβίρονται σε μικρά πιάτα που αποτυπώνουν τις γεύσεις της περιοχής και όχι μόνο. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποικιλία από τα αποστάγματα της κάβας τους, θα δοκιμάσετε θαλασσινά, μεζέδες με κρέας, τυριά και δροσερές σαλάτες. Στα ράφια τους θα βρείτε πολλές ετικέτες από ούζο και τσίπουρο απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή πιάτα είναι η μελιτζανοσαλάτα και τα μαυρομάτικα φασόλια, το λαχταριστό λιαστό χταπόδι στη σχάρα και η χοιρινή πανσέτα στη σχάρα. Κάθε πιάτο τους αποτελεί έναν συνδυασμό αυθεντικών γεύσεων και τοπικών υλικών. Άγιος Νικόλαος, Μεσσηνία