Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 13°C
    Clear

    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας

    ΦΛΩΡΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας

    Μακεδονίτικη αρχοντιά, εντυπωσιακά αρχοντικά, λιθόστρωτα σοκάκια και δάση οξιάς συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στο Νυμφαίο Φλώρινας. Ένα από τα ωραιότερα χωριά της ορεινής Ελλάδας σάς περιμένει στις πλαγιές του όρους Βίτσι.

    Με επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά και λιθόστρωτα μονοπάτια που περιβάλλονται από ένα παραμυθένιο δάσος οξιάς, το Νυμφαίο Φλώρινας μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Χτισμένο στα 1.350 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βίτσι, λίγη ώρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, είναι ένα από τα ορεινότερα αλλά και ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Μάλιστα, το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

    Βόλτα στα γραφικά καλντερίμια του Νυμφαίου

    travelgo.gr
    Το Νυμφαίο χιονισμένο (πηγή: Shutterstock)

    Το Νυμφαίο (που αρχικά λεγόταν Νιβεάστα και αργότερα Νέβεσκα) πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη οικονομική του άνθηση από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή και το χωριό αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων. Και μπορεί κάποια εποχή οι κάτοικοί του να το εγκατέλειψαν και να στράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό αναγεννήθηκε και ζωντάνεψε με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από εκεί.

    travelgo.gr
    Η είσοδος του χωριού με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι (πηγή: Shutterstock)

    Σήμερα, το Νυμφαίο είναι ένας από τους πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Το χωριό εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του. Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα καλντερίμια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο που γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν, ενώ οι στέγες των σπιτιών είναι από γαλβανιζέ λαμαρίνα ώστε το χιόνι να γλιστράει εύκολα. Το χειμώνα, η εικόνα των επιβλητικών αρχοντικών με τις χιονισμένες στέγες είναι μαγική. Σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το παλιό πέτρινο σχολείο, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928.

    travelgo.gr
    To ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής (πηγή: Shutterstock)

    Αν και φημισμένος χειμερινός προορισμός, το Νυμφαίο είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Με αφετηρία το χωριό, μπορείτε να περπατήσετε μέσα στα δάση οξιάς που το περιβάλλουν και να αναπνεύσετε τον αναζωογονητικό αέρα του βουνού, να κάνετε βόλτες με άλογα και ποδήλατα, να επισκεφθείτε τη λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα που αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, αλλά και να γευτείτε εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες.

    Ένα καταφύγιο για αρκούδες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο Νυμφαίο έχει την έδρα του ο Αρκτούρος, η μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία είναι γνωστή για την προστασία που προσφέρει στις αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, και φιλοξενεί δέκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες («χορεύτριες»). Στο κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα, στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος κ.ά.

    Διαμονή

    • To Ξενοδοχείο Νύμφες στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτήριο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, χτισμένο το 1923 και πρόσφατα ανακαινισμένο, ενώ η προνομιακή αμφιθεατρική του θέση προσφέρει απλόχερα μια μαγευτική θέα. Το ξενοδοχείο διαθέτει καθιστικό με τζάκι, μια πανέμορφη αυλή και έναν ειδικό χώρο spa.
    • Ο ξενώνας La Moara, ο πρώτος ξενώνας που λειτούργησε στο χωριό, αναπαριστάνει αυθεντικά τα περίφημα παλιά αρχοντικά, συνδυάζοντας την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις.
    • Στον ξενώνα Nives, στην πάνω γειτονιά του χωριού, θα νιώσετε σαν φιλοξενούμενοι σε αυθεντικό νεβεσκιώτικο σπίτι.
    • Σε απόσταση 400 μέτρων από το κέντρο του χωριού, το ξενοδοχείο Μάνης προσφέρει θέα στο πανέμορφο αλπικό τοπίο με τις οξιές.

    Φαγητό

    • Στο Νυμφαίο υπάρχουν ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία για να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα, όπως η Πλατεία και το Δίπορτο.
    • H ταβέρνα Θωμάς στο χωριό Σκλήθρο, 10 λεπτά έξω από το Νυμφαίο, αποτελεί κορυφαία επιλογή για φαγητό στην περιοχή. Σχεδόν 40 διαφορετικά πιάτα καθημερινά και περισσότερες από 500 ετικέτες ελληνικών κρασιών υπόσχονται μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας
    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας
    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας
    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας
    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας
    Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider