Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 17°C
    Clear

    Γιατί αξίζει να επισκεφθείτε την Αλεξάνδρεια

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Νικόλας Ραχιώτης
    Γιατί αξίζει να επισκεφθείτε την Αλεξάνδρεια

    Ένας ταξιδιωτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    Αν μια περιοχή του κόσμου με ενθουσιάζει περισσότερο από τις άλλες, αυτή σίγουρα είναι η Μέση Ανατολή. Θεωρώ πως η αγάπη και η αγνότητα των ντόπιων είναι μοναδική, ενώ κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορική κληρονομιά. Μια από τις αγαπημένες μου πόλεις στην περιοχή είναι η Αλεξάνδρεια. Η παραλιακή αυτή πόλη της Αιγύπτου έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την Άλεξ, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

    Ένα μικρό μάθημα ιστορίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Ανά τους αιώνες αποτέλεσε ζωτικό κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και μάθησης και γνώρισε την άνοδο και την πτώση πολλών αυτοκρατοριών. Σήμερα, η παραθαλάσσια αυτή πόλη της Αιγύπτου παρέχει έναν αρμονικό συνδυασμό αρχαίας και μοντέρνας ομορφιάς, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας από τους πιο διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς στη χώρα.

    Είναι ασφαλές το ταξίδι στην Αλεξάνδρεια;

    Η Αλεξάνδρεια αποτελεί έναν εξαιρετικά ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες. Οι ντόπιοι είναι πάντα ευγενείς και φιλόξενοι, και θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι θα έχετε μια όμορφη εμπειρία. Παρά ταύτα, όπως σε κάθε ταξιδιωτικό προορισμό, είναι σοφό να αποφεύγετε χώρους με κακό φωτισμό αργά το βράδυ και να διατηρείτε τα υπάρχοντά σας ασφαλή.

    Ποια είναι η καλύτερη περίοδος να επισκεφθείτε την Αλεξάνδρεια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λόγω της παραθαλάσσιας τοποθεσίας της, η Αλεξάνδρεια τείνει να έχει πιο ήπιο κλίμα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αιγύπτου, καθιστώντας την έτσι έναν προορισμό που μπορείτε να απολαύσετε όλο το χρόνο. Αν προτιμάτε ηλιόλουστες μέρες χωρίς υπερβολική ζέστη, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την πόλη είναι κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 17°C έως 27°C, ιδανική για εξερεύνηση και δραστηριότητες στην παραλία.

    Το φθινόπωρο είναι άλλη μια εξαιρετική εποχή για μια επίσκεψη. Ο καιρός είναι παρόμοιος με την άνοιξη, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 20°C έως 30°C. Η πόλη είναι πιο ήρεμη σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες, παρέχοντας μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα.

    Τα καλοκαίρια στην Αλεξάνδρεια μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ζεστά, αν και όχι τόσο όσο σε άλλα μέρη της Αιγύπτου. Εάν είστε λάτρεις του ήλιου ή της παραλίας, αυτή είναι η ώρα σας να απολαύσετε την ενέργεια και ζωντάνια της πόλης.

    Πώς να φτάσετε στην Αλεξάνδρεια από το Κάιρο

    1. Με τρένο: Το τρένο είναι μια δημοφιλής και οικονομικά προσιτή επιλογή. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 2,5 έως 3,5 ώρες, ανάλογα με τον τύπο του τρένου που θα επιλέξετε. Τα τρένα αναχωρούν συνήθως από το σταθμό «Ramses» του Καΐρου και φτάνουν στο σταθμό «Sidi Gaber» της Αλεξάνδρειας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κάναμε και εμείς την ημερήσια εκδρομή μας στην Αλεξάνδρεια από το Κάιρο.
    2. Με λεωφορείο: Πολυάριθμες εταιρείες λεωφορείων δραστηριοποιούνται μεταξύ Καΐρου και Αλεξάνδρειας, προσφέροντας μια σειρά επιλογών όσον αφορά την άνεση και την τιμή. Το ταξίδι διαρκεί 3 με 4 ώρες, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Τα λεωφορεία συνήθως αναχωρούν από τους κύριους σταθμούς λεωφορείων στο Κάιρο, όπως ο σταθμός «Turgoman».
    3. Με αυτοκίνητο: Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ταξιδέψετε στην Αλεξάνδρεια με αυτοκίνητο. Η απόσταση είναι περίπου 220 χλμ. και το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από 2,5 έως 3,5 ώρες, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και την ταχύτητα σας. Η διαδρομή είναι πολύ άνετη και οι δρόμοι σε καλή κατάσταση.

    Πόσες μέρες χρειάζεστε στην Αλεξάνδρεια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια μπορεί εύκολα να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις ημέρες, ανάλογα πάντα με τις προτιμήσεις σας. Εάν είστε κάποιος που αγαπά την ιστορία και την αρχιτεκτονική ενός τόπου, μπορείτε άνετα να αφιερώσετε 3-4 μέρες στην επίσκεψή σας. Όπως θα δείτε παρακάτω, η πόλη διαθέτει μια πληθώρα αξιοθέατων, στα οποία μπορείτε να αφιερώσετε πολλές μέρες εφόσον το επιθυμείτε.

    Η Αλεξάνδρεια είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για τους λάτρεις του φαγητού. Από φρέσκα θαλασσινά μέχρι εξαιρετικό street food και γλυκές λιχουδιές, η πόλη προσφέρει μια πραγματική πανδαισία γεύσεων που απαιτούν ακόμα μια ή δύο μέρες για να τις εξερευνήσετε εκτενώς.

    Ωστόσο, αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε ακόμα να πάρετε μια αίσθηση από την κουλτούρα της Αλεξάνδρειας σε μία μόλις μέρα. Μια αυστηρά προγραμματισμένη διαδρομή θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, μια βόλτα στην παραλία και μια γρήγορη περιήγηση στα εμβληματικά ορόσημα της πόλης. Εμείς, καθώς δεν είχαμε πολλές μέρες διαθέσιμες στη χώρα, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την πόλη σε μία μόνο μέρα.

    Μετακινήσεις στην Αλεξάνδρεια

    Παρά το μέγεθός της, οι μετακινήσεις στην Αλεξάνδρεια δεν είναι τόσο χαοτικές όσο μπορεί να φαίνονται αρχικά. Με τις πολλές διαθέσιμες επιλογές μεταφοράς που υπάρχουν, δεν θα σας είναι δύσκολο να βρείτε μια που να ταιριάζει στο στυλ, το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό σας.

    1. Τραμ: Η Αλεξάνδρεια διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο τραμ που καλύπτει τα περισσότερα σημεία της πόλης. Τα τραμ είναι μια δημοφιλής επιλογή για μετακίνηση, καθώς περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και είναι εξαιρετικά οικονομικά.
    2. Ταξί: Τα ταξί είναι ένας βολικός τρόπος μεταφοράς στην πόλη. Ωστόσο, θα πρέπει να διαπραγματευτείτε το κόστος πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή. Η πρότασή μου θα ήταν να προτιμήσετε το Uber, καθώς είναι ασφαλέστερη επιλογή για τους τουρίστες.Λεωφορείο: Στην Αλεξάνδρεια τα δημόσια λεωφορεία καλύπτουν δρομολόγια σε όλη την πόλη. Είναι αρκετά οικονομικά, αλλά μπορεί να γεμίσουν κόσμο κατά τις ώρες αιχμής.
    3. Μίνι λεωφορεία: Τα μίνι λεωφορεία είναι μια κοινή μορφή δημόσιας συγκοινωνίας στην Αλεξάνδρεια. Ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές και ξεκινούν όταν γεμίσουν με κόσμο.
    4. Tuk-Tuk: Τα Tuk-tuk είναι τρίτροχα οχήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως ως μέσο μεταφοράς μικρών αποστάσεων στην Αλεξάνδρεια. Είναι μια δημοφιλής επιλογή για γρήγορη μεταφορά σε γειτονιές ή σε προορισμούς που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Μια μέρα στην Αλεξάνδρεια

    Πρωί: Η Βιβλιοθήκη και τα Ρωμαϊκά Ερείπια

    1) Πρωινό

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Αν κάτι θα ήθελα να κρατήσετε από το συγκεκριμένο άρθρο, αυτό θα ήταν να ξεκινήσετε τη μέρα σας στο Mahmed Ahmed, ένα τοπικό εστιατόριο γνωστό για το εξαιρετικό πρωινό του. Είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα όπως το Ful Medames, σε συνδυασμό με φρέσκο φαλάφελ, σάλτσα ταχίνι και φρεσκοψημένο ψωμί. Αυτό το δημοφιλές σημείο προσελκύει τόσο ντόπιους όσο και τουρίστες, δημιουργώντας ένα τέλειο σκηνικό για ένα αυθεντικό αιγυπτιακό πρωινό. Το φαγητό ήταν πραγματικά εξαιρετικό.

    2) Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Μετά το πρωινό, ήρθε η ώρα να κατευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ένα σύγχρονο αριστούργημα. Το εντυπωσιακό, μοντέρνο αυτό κτίριο είναι βασισμένο στην αρχαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Σήμερα, στεγάζει μια τεράστια συλλογή βιβλίων και έργων τέχνης. Η βιβλιοθήκη στεγάζει επίσης τέσσερα μουσεία: το Μουσείο Σαντάτ (αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου Σαντάτ), το Μουσείο Χειρογράφων, το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης. Τα δύο τελευταία ήταν και τα αγαπημένα μου. Τα μουσεία είναι ανοιχτά Κυριακή έως Πέμπτη: 9:30 π.μ. - 5:00 μ.μ. και Σάββατο: 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. Το κόστος εισόδου για μη Αιγύπτιους είναι 70 EGP, υπάρχουν όμως και φοιτητικές εκπτώσεις με επίδειξη του ελληνικού πάσου σας!

    3) Τα Ρωμαϊκά Ερείπια

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Στη συνέχεια, η συμβουλή μου είναι να επισκεφθείτε τα Ρωμαϊκά Ερείπια, έναν εντυπωσιακό και καταπράσινο αρχαιολογικό χώρο που αντανακλά την ελληνορωμαϊκή κληρονομιά της Αλεξάνδρειας. Θαυμάστε το αρχαίο αμφιθέατρο, το οποίο χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., και εξερευνήστε τα γύρω ερείπια. Η ατμόσφαιρα στον χώρο είναι πολύ ήρεμη, και το θαλασσινό αεράκι που φυσάει την καθιστά ακόμα πιο όμορφη.

    Μεσημεριανό: Θαλασσινά με θέα

    Μετά από τόσο περπάτημα, λογικό και επόμενο θα είναι να πεινάσετε. Για μεσημεριανό γεύμα, κατευθυνθείτε στο Gleembay, ένα μέρος γνωστό για τα απολαυστικά πιάτα με θαλασσινά. Η παραθαλάσσια γοητεία του σημείου και οι γεύσεις των φρέσκων θαλασσινών θα σας αφήσουν γεμάτους και έτοιμους για περισσότερη εξερεύνηση.

    Απόγευμα: Το Κάστρο

    1) Βόλτα στο Κάστρο

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας, κάποια στιγμή θα συναντήσετε το κάστρο του Qaitbay. Αυτό το εντυπωσιακό μεσαιωνικό φρούριο προσφέρει εκπληκτική θέα του ορίζοντα της μεσογείου και της πόλης. Πρόκειται για ένα μέρος ιδανικό για απογευματινή βόλτα. Εξερευνήστε τις αίθουσες και τις αυλές του κάστρου και μάθετε για την ιστορική σημασία του ως αμυντικό οχυρό. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο!

    2) Γλυκό στο Alsheikh Wafik

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Τέλος, κατευθυνθείτε στο Alsheikh Wafik, ένα διάσημο κατάστημα γλυκών. Δοκιμάστε το Roz Bel Laban, ένα κλασικό αιγυπτιακό επιδόρπιο. Πρόκειται για ένα ριζόγαλο, πασπαλισμένο με κανέλα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου αιγυπτιακά πιάτα, και κατά την γνώμη μου αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να ολοκληρώσετε τη μέρα σας.

    Κάποιες τελευταίες σκέψεις

    Η πλούσια ιστορία και οι γαστρονομικές απολαύσεις της Αλεξάνδρειας την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τη ταξιδιωτική λίστα σας. Προσωπικά μιλώντας, πρόκειται για την αγαπημένη μου πόλη σε όλη τη χώρα. Νομίζω πως ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνετε το επόμενο μεγάλο βήμα!

    Θέλετε περισσότερες ιδέες για ταξίδια; Επισκεφτείτε το blog του Νικόλα Ραχιώτη lifessmallworldsbig.com

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider