Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 19.7°C
    Clear

    Ταξιδεύοντας στην Ιορδανία: Τι αξίζει να δεις (και τι όχι)

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Νικόλας Ραχιώτης
    Ταξιδεύοντας στην Ιορδανία: Τι αξίζει να δεις (και τι όχι)

    Ο travel blogger Νικόλας Ραχιώτης γράφει τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Ιορδανία.

    Το ταξίδι στην Ιορδανία αποτελούσε ανέκαθεν ένα όνειρο ζωής για μένα. Από το Αμμάν, την ιστορική πρωτεύουσα του, μέχρι την Πέτρα και την Κοιλάδα της Σελήνης, το διαμάντι αυτό της Μέσης Ανατολής είχε καταφέρει να με μαγέψει πολλά χρόνια πριν το επισκεφτώ. Σίγουρα, μπορώ να πω ότι το road trip στην Ιορδανία είναι ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια της ζωής μου.

    Σε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό για την Ιορδανία, προσπάθησα να συγκεντρώσω όλα τα μέρη που επισκέφτηκα στη χώρα, και τα χώρισα σε δύο κατηγορίες, αναλόγως με το αν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μου ή όχι. Προφανώς, όσα ακολουθούν βασίζονται στη δική μου προσωπική εμπειρία και κάποιος άλλος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Από την πλευρά μου προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής, αφήνοντας εκτός πολλές απόψεις που είναι κυρίαρχες στο διαδίκτυο.

    Τι μου άρεσε

    1) Αμμάν

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, η πρωτεύουσα της Ιορδανίας πολλές φορές δεν χαίρει ιδιαίτερης σημασίας από τους τουρίστες. Δύο μέρες όμως στη μαγευτική πόλη του Αμμάν ήταν αρκετές προκειμένου να με πείσουν για το αντίθετο.

    Από το ιστορικό ρωμαϊκό θέατρο, μέχρι την παραδοσιακή γειτονιά του Al Balad και τον «Δρόμο του Ουράνιου Τόξου», τα αξιοθέατα του Αμμάν το βοηθούν να σταθεί επάξια απέναντι στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, επιβλέποντας την πόλη, υπάρχει και η ακρόπολη που φιλοξενεί ερείπια από τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκεί θα βρείτε και τα περιβόητα «Χέρια του Ηρακλή», τα μοναδικά απομεινάρια από ένα τεράστιο άγαλμα που στεκόταν περήφανο κάποτε εκεί.

    2) Γέρασα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Γέρασα (ναι, όλοι μας σκεφτήκαμε το λογοπαίγνιο) είναι μια αρχαία πόλη με πανέμορφα και εξαιρετικά διατηρημένα ελληνορωμαϊκά ερείπια. Ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 2.300 χρόνια, ενώ βρέθηκε στο απόγειό της την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τα ερείπια περιλαμβάνουν εντυπωσιακά κτίρια όπως η Αψίδα του Αδριανού, ο Ιππόδρομος και η Οβάλ Πλατεία.

    Παρόλο που η πόλη εγκαταλείφθηκε πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια, αποκαλύφθηκε ξανά τον 19ο αιώνα. Πλέον αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έρχονται να μάθουν για την απίστευτη ιστορία της και να θαυμάσουν την όμορφη αρχιτεκτονική της.

    Μπορεί να ακούγεται πολύ τραβηγμένο από κάποιον που προέρχεται από την Ελλάδα, όμως μπορώ να πω ότι η Γέρασα αποτελεί ίσως τον πιο εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο που έχω επισκεφτεί ποτέ. Τα συναισθήματα που μου προκάλεσε ήταν πραγματικά μοναδικά. Είναι εντυπωσιακό το πώς ένα τόσο αρχαίο μέρος κατάφερε να αντέξει στους αιώνες και να στέκεται περήφανο ακόμα σε τόσο καλή κατάσταση.

    3) Πέτρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ας μιλήσουμε τώρα για το πιο διάσημο αξιοθέατο της χώρας! Η Πέτρα είναι μια αρχαία πόλη γνωστή για την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό της είναι τα μαγευτικά κτίρια που είναι σκαλισμένα μέσα στους βράχους.

    Η Πέτρα χτίστηκε από μια αραβική φυλή που εγκαταστάθηκε στην περιοχή γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. Άνθρωποι την επισκέπτονταν καθώς αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο ευρισκόμενο μεταξύ της Αραβίας, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Μάλιστα, αποτελεί ένα από τα επτά νέα θαύματα του κόσμου!

    Σίγουρα θα γνωρίζετε ή τουλάχιστον θα έχετε δει φωτογραφίες από το «Θησαυροφυλάκιο», το πιο γνωστό κτίσμα της πόλης. Μολονότι εντυπωσιακό, η πολυκοσμία και οι πολυάριθμοι έμποροι που βρισκόντουσαν εκεί, ίσως έκαναν αυτή την εμπειρία λίγο πιο άβολη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτό που σίγουρα όμως αξίζει να επισκεφτείτε στην πόλη της Πέτρα είναι το «Μοναστήρι». Αυτό βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από το «Θησαυροφυλάκιο», μια διαδρομή που λόγω του εδάφους και του καιρού μπορεί να κρατήσει γύρω στη 1,5 με 2 ώρες. Παραταύτα, για μένα αποτέλεσε το highlight της ημέρας. Το κτίσμα ήταν εξίσου εντυπωσιακό με το «Θησαυροφυλάκιο», ενώ μπορούσες να καθίσεις σε ένα καφέ που βρισκόταν δίπλα για να απολαύσεις ένα δροσερό αφέψημα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Παρά το γεγονός ότι η Πέτρα αποτελεί ένα εξαιρετικά τουριστικό μέρος, η εκδρομή είχε ένα ξεκάθαρα θετικό πρόσημο. Μάλιστα, τα βράδια πραγματοποιείται ένα show στο «Θησαυροφυλάκιο» όπου τοποθετούνται κεριά και ντόπιοι παίζουν παραδοσιακή μουσική.

    4) Η Κοιλάδα της Σελήνης

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Πραγματικά νιώθω πως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το συγκεκριμένο μέρος. Οι καλύτερες εμπειρίες και αναμνήσεις από το ταξίδι στην Ιορδανία αναμφίβολα δημιουργήθηκαν εκεί. Το Wadi Rum, γνωστό και ως «Κοιλάδα της Σελήνης» στα ελληνικά, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας. Περιλαμβάνει μία προστατευόμενη ζώνη με όμορφους βραχώδεις σχηματισμούς και πλούσια πανίδα. Η προστατευόμενη περιοχή είναι επισκέψιμη, δίνοντας την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να μείνει εκεί σε camps, που κυμαίνονται από πολύ παραδοσιακά ως υπερπολυτελή.

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Η αλήθεια είναι πως δεν είχα υψηλές προσδοκίες πριν φτάσουμε εκεί. Δεν πήρε πολλή ώρα, όμως, προτού αλλάξω γνώμη για τα καλά. Πραγματικά, το αίσθημα του να πίνεις ζεστό τσάι την ώρα που κοιτάς τον ξάστερο νυχτερινό ουρανό της ερήμου είναι μοναδικό.

    Safari σε 4x4 jeep, sand boarding και βόλτες με καμήλες είναι μόνο λίγα από τα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς εκεί. Φυσικά όμως, το να δοκιμάσετε ένα παραδοσιακό γεύμα μαγειρεμένο κάτω από την άμμο της ερήμου (ναι, θαμμένο!) το κάνει ακόμα καλύτερο.

    Προσωπικά έμεινα στο Miral night camp και οργάνωσα τα πάντα εκεί. Ήταν άριστοι επαγγελματίες, οι υπηρεσίες τους σχετικά οικονομικές και φρόντισαν να έχουμε μια εκπληκτική εμπειρία. Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Μεταξύ των άλλων, είχαμε την ευκαιρία κι εμείς να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο στην έρημο και, προφανώς, θα ήμουν αυτός στον οποίο θα έσκαγε το λάστιχο. Χωρίς αμφιβολία, η οκτάωρη εκδρομή στην έρημο είναι must!

    Τι δεν θα επισκεπτόμουν ξανά

    1) Η Νεκρά Θάλασσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτό αποτελεί σίγουρα ένα... unpopular opinion. Για την Νεκρά Θάλασσα έχουν ακουστεί εκπληκτικά πράγματα. Σίγουρα θα έχετε δει φωτογραφίες με ανθρώπους που επιπλέουν στα νερά της (λόγω της υψηλής αλατότητας) και ποζάρουν παιχνιδιάρικα κρατώντας κάποια εφημερίδα ή κάτι τέτοιο. Αυτό περίμενα να αντικρίσω και εγώ πηγαίνοντας εκεί, όμως η εμπειρία μου ήταν πολύ διαφορετική.

    Όταν φτάσετε στην ακτογραμμή της Νεκράς Θάλασσας θα σας παρουσιαστούν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πληρώσετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε κάποια από τις τεράστιες αλυσίδες ξενοδοχείων που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να σας επιτραπεί να κολυμπήσετε στις ιδιωτικές τους παραλίες. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο εμένα με ενόχλησε πολύ και προσπάθησα να το αποφύγω. Θεώρησα πολύ άδικο να υπάρχουν μόνο ελάχιστοι χώροι πραγματικά ανοιχτοί προς το κοινό.

    Η δεύτερη επιλογή είναι να κολυμπήσετε σε μία από τις ελάχιστες δημόσιες παραλίες. Αυτό εν τέλει αποδείχτηκε ακόμα χειρότερο. Αρχικά, οι καμήλες κολυμπούν στον ίδιο χώρο, κάτι που δεν εμπνέει ιδιαίτερη σιγουριά για την καθαρότητα των νερών. Πέρα από αυτό όμως, ντόπιοι έχουν χτίσει (μάλλον όχι τόσο νόμιμα) μικρά μπαρ και απαιτούν κάποιο χρηματικό ποσό προκειμένου να «προστατέψουν» τα προσωπικά σου αντικείμενα και να σε αφήσουν να κολυμπήσεις στη δημόσια παραλία.

    Απογοητευμένοι και ίσως λίγο εκνευρισμένοι, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας χωρίς να δοκιμάσουμε τα περιβόητα νερά της Νεκράς θάλασσας. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να φταίει ο δικός μου χαρακτήρας, όμως οι επιλογές εκεί πραγματικά με στενοχώρησαν.

    Αυτό όμως που σίγουρα αξίζει να κάνετε στην περιοχή, είναι να δοκιμάσετε το fast food του ''Chilli House''. Πρόκειται για την παλαιότερη αλυσίδα με γρήγορο φαγητό στη χώρα. Μολονότι η Ιορδανία είναι μια ακριβή χώρα, το φαγητό εκεί ήταν οικονομικό, ιδιαίτερο και γευστικότατο. Μια ευχάριστη νότα σε μία περίεργη μέρα.

    2) Ο Χώρος Βάφτισης του Ιησού Χριστού

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Ακριβώς στα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, το μέρος αυτό θεωρείται ο χώρος που βαφτίστηκε ο Ιησούς Χριστός. Μολονότι η ιστορική σημασία του σημείου αυτού είναι μεγάλη και αναμφισβήτητη, το tour ήταν βεβιασμένο, εμπορευματοποιημένο και υπερτιμημένο. Ξαναλέω όμως, αυτό αποτελεί την προσωπική μου εμπειρία και μπορεί να ήταν απλώς μια άτυχη στιγμή.

    Πάντως, το πιο εντυπωσιακό σημείο στο χώρο ήταν τα σύνορα αυτά καθεαυτά. Παρά το γεγονός ότι η Ιορδανία έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ επίσημα ως κράτος, η αντιμετώπιση και το ύφος που είχαν οι Ιορδανοί στρατιωτικοί κάθε φορά που αναφέρονταν στους ομολόγους τους στην αντίπερα όχθη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η αγάπη για τους Παλαιστινίους είναι σίγουρα βαθιά ριζωμένη στην καρδιά τους.

    Θέλετε περισσότερες ιδέες για ταξίδια; Επισκεφτείτε το blog του Νικόλα Ραχιώτη lifessmallworldsbig.com

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider