Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.2°C
    Clouds

    Βέλικο Τάρνοβο: Το διαμάντι της Βουλγαρίας που πρέπει να γνωρίσετε

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Νικόλας Ραχιώτης
    Βέλικο Τάρνοβο: Το διαμάντι της Βουλγαρίας που πρέπει να γνωρίσετε

    Ο travel blogger Νικόλας Ραχιώτης μάς ταξιδεύει στο Βέλικο Τάρνοβο, μία από τις πιο μαγευτικές πόλεις της Βουλγαρίας.

    Τα ταξίδια αποτελούν για εμένα μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την ευκαιρία να εξερευνά κανείς νέα μέρη, να γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς και να δημιουργεί μοναδικές αναμνήσεις. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν νέο (και ίσως όχι ευρέως γνωστό) προορισμό, το συναίσθημα είναι ανεπανάληπτο.

    Σ’ αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μία από τις πιο μαγευτικές πόλεις της Βουλγαρίας, το Βέλικο Τάρνοβο. Η κωμόπολη αυτή, με την πλούσια ιστορία, την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τη φυσική ομορφιά της, κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αποτελεί δε έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές.

    Ένα μικρό μάθημα ιστορίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Βέλικο Τάρνοβο είναι μια πόλη στην κεντρική Βουλγαρία με ιστορία που χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ. Αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας την περίοδο του Μεσαίωνα, διατελώντας ως ένα σημαντικό πολιτικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για τη βουλγαρική ανεξαρτησία, μετά από την οποία δέχτηκε και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της.

    Σήμερα, το Βέλικο Τάρνοβο είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός γνωστός για τα μεσαιωνικά τείχη, τα παλάτια, τα μουσεία, τις γκαλερί και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του.

    Πώς θα πάτε στο Βέλικο Τάρνοβο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επισκεφτείτε το Βέλικο Τάρνοβο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές επιλογές:

    Με το τρένο: Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων, BDZ, πραγματοποιεί πολλά δρομολόγια μεταξύ Σόφιας και Βέλικο Τάρνοβο. Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται μεταξύ 4-5 ωρών, αναλόγως το τρένο. Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, κάτι που θα διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις σας.

    Με λεωφορείο: Το λεωφορείο είναι ένας βολικός και οικονομικός τρόπος για να φτάσετε στο Βέλικο Τάρνοβο, ειδικά αν πραγματοποιείτε το ταξίδι ως μονοήμερη εκδρομή. Ενδεικτικά μερικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς την πόλη:

    • Union Ivkoni: Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λεωφορείων στη Βουλγαρία. Εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τη Σόφια μέχρι το Βέλικο Τάρνοβο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3-4 ώρες.
    • Biomet: Πρόκειται για μία ακόμα γνωστή εταιρεία λεωφορείων που εκτελεί δρομολόγια από και προς το Βελίκο Τάρνοβο από όλες τις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.
    • Avtogari: Ο συγκεκριμένος ιστότοπος συγκεντρώνει δρομολόγια λεωφορείων και συγκρίνει τιμές εισιτηρίων. Μπορείτε να αναζητήσετε δρομολόγια λεωφορείων και να κλείσετε εισιτήρια online μέσω της πλατφόρμας τους.

    Τα περισσότερα λεωφορεία αναχωρούν από τον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων στη Σόφια και φτάνουν στον Σταθμό Λεωφορείων στο Βέλικο Τάρνοβο. Ο σταθμός των λεωφορείων βρίσκεται έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά μπορείτε να πάρετε ταξί ή την τοπική συγκοινωνία για να φτάσετε στο κατάλυμά σας.

    Με το αυτοκίνητο: Εάν σκοπεύετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, ή να ταξιδέψετε στη Βουλγαρία με το δικό σας, μπορείτε να πάρετε τον αυτοκινητόδρομο Α2 από τη Σόφια προς το Βέλικο Τάρνοβο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 2-3 ώρες, ανάλογα με την κίνηση.

    Μία μέρα στο Βέλικο Τάρνοβο

    Ξεκινήστε τη μέρα σας με μία επίσκεψη στο κάστρο Τσάρεβετς

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Το μεσαιωνικό αυτό κάστρο αποτελεί ένα σύμβολο της πόλης! Πρόκειται για ένα μεγάλο και εξαιρετικά διατηρημένο φρούριο που χρονολογείται από τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού. Είναι σίγουρα το πιο γνωστό αξιοθέατο του Βέλικο Τάρνοβο. Φιλοξενεί ερείπια από εκατοντάδες σπίτια και δεκάδες εκκλησίες, ενώ προσφέρει εκπληκτική θέα από την πόλη και τα περίχωρα. Περιπλανηθείτε στα δρομάκια, στα τείχη και στις πολεμίστρες, και μην ξεχάσετε να ανεβείτε στην εκκλησία που βρίσκεται στην κορυφή. Είναι σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να χάσετε!

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ορισμένες φορές τη βδομάδα, οργανώνεται τα βράδια ένα εκπληκτικό σόου με φώτα και παραδοσιακή μουσική. Μπορείτε να το δείτε δωρεάν από την πλατεία του τσάρου Ασέν του 1ου, ή να προμηθευτείτε εισιτήρια online να το παρακολουθήσετε μέσα από το κάστρο. Σίγουρα θα σας συνέστηνα την δεύτερη επιλογή.

    Διάλειμμα για ένα παραδοσιακό βουλγαρικό μεσημεριανό

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Αφού έχετε κάνει ένα αξιοσέβαστο πρωινό περπάτημα, ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα για φαγητό. Θα σας πρότεινα να επιστρέψετε στο κέντρο της πόλης και να επισκεφτείτε το εστιατόριο Shtastliveca. Πρόκειται (χωρίς καμία υπερβολή) για το καλύτερο γεύμα που είχα ποτέ στη Βουλγαρία, όσες φορές και αν την επισκέφτηκα. Είναι ένα μέρος για εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό, το οποίο προσφέρει μαγευτική θέα που κάνει την όλη εμπειρία ακόμα καλύτερη.

    Μετά από ένα πλήρες και γευστικότατο γεύμα, είναι ώρα να συνεχίσετε τη μέρα σας. Ακολουθούν ορισμένα μέρη τα οποία βρίσκονται κοντά στο κέντρο και δεν πρέπει να χάσετε.

    1) Περπατήστε και ψωνίστε στη Σαμοβόντσκα Χαρσία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο ιστορικός αυτός δρόμος είναι διάσημος για τα παραδοσιακά βουλγαρικά σπίτια του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέρος να αγοράσετε χειροποίητα έργα τέχνης, αναμνηστικά ή κοσμήματα, ενισχύοντας έτσι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης. Μην ξεχάσετε να περιπλανηθείτε στα σοκάκια και να ανακαλύψετε τις άπειρες αποβάθρες που προσφέρουν εκπληκτική θέα από την κοιλάδα και τον ποταμό.

    2) Επισκεφθείτε το Μουσείο Βουλγαρικής Αναγέννησης και Συντακτικής Συνέλευσης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το συγκεκριμένο μουσείο είναι αφιερωμένο στη βουλγαρική ιστορία την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και στη μετάβαση της χώρας σε ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο κράτος. Περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως παραδοσιακά ρούχα, όπλα και μηχανήματα από τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

    3) Τελειώστε τη μέρα στο μνημείο Ασενέβτσι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μνημείο Ασενέβτσι αποτελεί ένα τεράστιο άγαλμα που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Είναι αφιερωμένο στους ηγέτες που οδήγησαν τη Βουλγαρία στη χρυσή της εποχή την περίοδο του μεσαίωνα. Το άγαλμα απεικονίζει τέσσερις Ιππείς σε κυκλικό σχηματισμό. Ανάμεσα τους υπάρχει ένα γιγάντιο σπαθί. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα αγάλματα που έχω δει ποτέ. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές σημείο που παρέχει και εκπληκτική θέα. Δίπλα βρίσκεται μία γκαλερί τέχνης, αλλά και ένα μπαρ. Το τελευταίο αποτελεί το ιδανικό μέρος να απολαύσετε μία τοπική μπύρα.

    Κάποιες τελευταίες σκέψεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Βέλικο Τάρνοβο είναι η κωμόπολη που με έκανε να αμφισβητήσω πλήρως την έννοια της προσδοκίας. Είναι το αγαπημένο μου μέρος στη Βουλγαρία και ένα από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφτεί ποτέ. Μολονότι μπορείτε άνετα να αφιερώσετε 2-4 ημέρες, είναι εφικτό να το επισκεφτείτε και για μόλις μία μέρα. Σε κάθε περίπτωση, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το βάλετε στην κορυφή της λίστας σας.

    Θέλετε περισσότερες ιδέες για ταξίδια; Επισκεφτείτε το blog του Νικόλα Ραχιώτη lifessmallworldsbig.com

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider