Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 18.6°C
    Clear

    Μπρατισλάβα: Μια μέρα στη μαγευτική πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Νικόλας Ραχιώτης
    Μπρατισλάβα: Μια μέρα στη μαγευτική πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Ένας μικρός οδηγός με όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε στην Μπρατισλάβα σε μία μέρα.

    Η Μπρατισλάβα, η γοητευτική πρωτεύουσα της Σλοβακίας, είναι ένα στολίδι που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψετε. Το μικρό της μέγεθος, η ατμόσφαιρα, η πλούσια ιστορία και το νόστιμο φαγητό είναι λίγα μόλις από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει. Έχοντας ακούσει υπέροχα λόγια, αποφάσισα πως μια επίσκεψη είναι must!

    Μολονότι για κάποιο λόγο έχει τον τίτλο «Η πόλη των 72 ωρών», μια μέρα μπορεί να είναι αρκετή για να ανακαλύψετε τα περισσότερα από όσα έχει να προσφέρει. Μάλιστα, η πλειοψηφία των τουριστών επισκέπτεται την Μπρατισλάβα για μονοήμερη εκδρομή από τη Βιέννη. Γι΄ αυτό και αποφάσισα να δημιουργήσω έναν μικρό οδηγό με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Μπρατισλάβα.

    Ένα μικρό μάθημα ιστορίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Μπρατισλάβα έχει μια συναρπαστική ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Η πόλη, κατά το πέρασμα των αιώνων, κυβερνήθηκε από μια σειρά από ισχυρές αυτοκρατορίες, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων, των Σλάβων και πολλών άλλων. Η πόλη ήταν ανέκαθεν σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικός κόμβος, ιδιαίτερα κατά τον Μεσαίωνα. Σήμερα, αποτελεί μια παραδοσιακή και συνάμα μοντέρνα πόλη, που περηφανεύεται για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά.

    Πώς να φτάσετε στην Μπρατισλάβα από τη Βιέννη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Παρακάτω θα βρείτε ορισμένους από τους πιο συνήθεις τρόπους που μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στην Μπρατισλάβα από τη Βιέννη.

    1. Τρένο: Πολλές εταιρείες τρένων πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβα, συμπεριλαμβανομένων των RegioJet, ÖBB, Slovak Railways και Westbahn. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι συνήθως περίπου 1 ώρα (μέχρι τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό «Bratislava Hlavna»).
    2. Λεωφορείο: Τοπικές και διεθνείς εταιρείες λεωφορείων προσφέρουν τακτικά δρομολόγια μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβα, συμπεριλαμβανομένων των Flixbus, Eurolines και RegioJet. Ο χρόνος ταξιδιού είναι επίσης συνήθως περίπου 1 ώρα.
    3. Πλοίο: Μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβα με ποταμόπλοιο, καθώς οι δύο πόλεις βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη. Πολλές εταιρείες προσφέρουν κρουαζιέρες στο ποτάμι και μεταφορά μεταξύ των δύο πόλεων. Το ταξίδι είναι πιο μεγάλο (αλλά και πιο γραφικό!) από ό,τι με τρένο ή λεωφορείο και συνήθως διαρκεί 2,5 έως 3 ώρες.
    4. Αυτοκίνητο: Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβα, καθώς διεθνής αυτοκινητόδρομος συνδέει τις δύο πόλεις. Ο χρόνος ταξιδιού είναι συνήθως περίπου 1 ώρα, ανάλογα πάντα και με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

    Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στην Μπρατισλάβα σε μια μέρα

    Ξεκινήστε τη μέρα σας στο Κάστρο

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας στην Μπρατισλάβα είναι να επισκεφτείτε το εμβληματικό Κάστρο της! Το διάσημο αυτό κτίριο απέχει περίπου μισή ώρα με τα πόδια από το σιδηροδρομικό σταθμό. Αν και η διαδρομή μπορεί να χρειαστεί λίγη αντοχή, ο προορισμός αξίζει τον κόπο!Σε περίπτωση που επιθυμείτε μια πιο εύκολη πορεία, τα λεωφορεία 80, 91 και 93 σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το υπέροχο αυτό κάστρο, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, θεωρείται πλέον σύμβολο της πόλης. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τέσσερις πύργους και μια κεντρική αυλή, ενώ μέσα φιλοξενούνται πολλά μουσεία και εκθέματα. Η είσοδος στο κάστρο και στα μουσεία κοστίζει 12 ευρώ.

    Ωστόσο, το αποκορύφωμα του κάστρου, εκτός από την εντυπωσιακή του γεωμετρική εμφάνιση, είναι η πανοραμική θέα της πόλης και του ποταμού. Αυτήν, μπορείτε να την απολαύσετε από την κορυφή του πύργου ή ακριβώς έξω από τα τείχη του κάστρου.

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Μια συμβουλή: Προσπαθήστε να εντοπίσετε τη μαγευτική γέφυρα UFO, ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης! Στην κορυφή του πύργου της γέφυρας υπάρχει ένα κυκλικό κατάστρωμα που μοιάζει με UFO, εξ ου και το όνομα «Γέφυρα UFO». Είναι επισκέψιμη και επίσης προσφέρει εντυπωσιακή θέα. Όμως, ο περιορισμένος χρόνος στην πόλη μας έκανε να επικεντρωθούμε σε άλλα πράγματα. Εάν έχετε περισσότερο χρόνο και ψάχνετε για περισσότερα πράγματα να κάνετε στην Μπρατισλάβα, θα πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσετε!

    Όντας τεράστιος θαυμαστής των γεωμετρικών σχεδίων, αυτό το κτίριο (που μοιάζει με τετράγωνο) έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Καθίστε λοιπόν στο γρασίδι, απολαύστε ένα σνακ και ένα ποτό και προετοιμαστείτε για περισσότερη περιπλάνηση!

    Απολαύστε ένα παραδοσιακό γεύμα στην Παλιά Πόλη

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Μετά από μια πεζοπορία στον λόφο του κάστρου, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στην παλιά πόλη και να απολαύσετε ένα παραδοσιακό σλοβάκικο γεύμα! Είχαμε διαβάσει για το εστιατόριο «Koliba Kamzík», διάσημο για το παραδοσιακό σλοβάκικο φαγητό του. Ωστόσο, επειδή ήταν γεμάτο, γευματίσαμε στο εστιατόριο «Krčma na Zelenej», ακριβώς δίπλα του. Δεν απογοήτευσε ούτε λίγο!

    Ένα από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Σλοβακία είναι το Halušky. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο από νιόκι. Το Halušky μπορεί να σερβιριστεί με διαφορετικές γαρνιτούρες, όπως πρόβειο τυρί (bryndza), μπέικον ή ξινολάχανο. Μάλιστα, γίνεται ακόμα καλύτερο όταν συνοδεύεται από κάποια τοπική μπύρα!

    Περιπλανηθείτε στην Παλιά Πόλη

    Αφού απολαύσετε ένα παραδοσιακό γεύμα, ήρθε η ιδανική στιγμή για να περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης. Απολαύστε τα πολύχρωμα κτίρια, αλλά και τα πολλά αξιοθέατα που είναι συγκεντρωμένα εκεί.

    1) Η Κεντρική Πλατεία
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Κεντρική Πλατεία αποτελεί έναν δημοφιλή τόπο συγκέντρωσης για ντόπιους και τουρίστες. Επιπλέον, είναι συχνά χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και αγορών. Μερικά αξιοσημείωτα κτίρια που βρίσκονται στην πλατεία περιλαμβάνουν το Παλιό Δημαρχείο, το Σιντριβάνι Ρόλαντ και το Σιντριβάνι Μαξιμιλιάνο.

    2) Το Primatial Palace
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Primatial Palace είναι ένα μπαρόκ παλάτι που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κεντρικής Πλατείας. Πρωτοχτίστηκε τον 18ο αιώνα ως το σπίτι του Αρχιεπισκόπου. Έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης και της έδρας της κυβέρνησης της Σλοβακίας!

    3) Η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η πύλη ήταν αρχικά μέρος των τειχών της πόλης, χτισμένη για να προστατεύει τη Μπρατισλάβα από τους εισβολείς. Με την πάροδο του χρόνου εξυπηρέτησε διάφορους σκοπούς, μεταξύ των οποίων ως φυλακή και μουσείο. Μάλιστα, είναι η μοναδική μεσαιωνική πύλη της πόλης που σώζεται ακόμα (!). Πλέον είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και σύμβολο της ιστορίας της Μπρατισλάβα.

    4) Ο Rubberneck
    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Μπορεί να έχετε δει το συγκεκριμένο άγαλμα στο Instagram ή στο TikTok. Η χάλκινη φιγούρα ενός άνδρα που κρυφοκοιτάζει έξω από τους υπονόμους είναι αναμφίβολα το πιο πολυφωτογραφημένο άγαλμα στην πόλη!

    5) Επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο συγκεκριμένος γοτθικός καθεδρικός ναός είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια στην Μπρατισλάβα. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Σλοβακίας, φιλοξενώντας πολλά σημαντικά γεγονότα ανά τους αιώνες. Το εσωτερικό είναι πραγματικά πανέμορφο. Ωστόσο, ένα από τα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά του ναού είναι ο πύργος του, ύψους 85 μέτρων! Το καλύτερο; Μπορείτε να σκαρφαλώσετε στον πύργο και να απολαύσετε μια μοναδική θέα!

    Απολαύστε έναν απογευματινό καφέ

    Μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη εξερεύνηση, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε στην παλιά πόλη και να απολαύσετε καφέ και γλυκό. Μια επίσκεψη στο διάσημο καφέ «Mondieu Panská» θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω!

    Θέλετε περισσότερες ιδέες για ταξίδια; Επισκεφτείτε το blog του Νικόλα Ραχιώτη lifessmallworldsbig.com

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider