Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 23.8°C
    Clear

    Ολλανδία: 5 πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε, πέρα από το Άμστερνταμ

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ολλανδία: 5 πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε, πέρα από το Άμστερνταμ

    Αν έχετε την Ολλανδία στη λίστα των προορισμών που θέλετε να επισκεφθείτε φέτος, αυτές οι πέντε πόλεις αξίζουν την προσοχή σας.

    Με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, σπουδαία μουσεία, θαυμάσια πάρκα, πλούσιες αγορές και έντονη νυχτερινή ζωή, το Άμστερνταμ δεν είναι τυχαία ένας από τους top ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η ολλανδική πρωτεύουσα είναι μια πόλη που, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, «οφείλεις» να επισκεφθείς. Πολλοί τουρίστες όμως μένουν μόνο σε αυτό, χάνοντας έτσι τις συναρπαστικές εμπειρίες που έχουν να προσφέρουν πολλές όμορφες ολλανδικές πόλεις. Αν έχετε την Ολλανδία στη λίστα των προορισμών που θέλετε να επισκεφθείτε φέτος, οι παρακάτω πόλεις αξίζουν την προσοχή σας.

    Ρότερνταμ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μπορεί να επισκεφθείτε το Άμστερνταμ για την ιστορία του, αλλά το Ρότερνταμ - η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ολλανδίας - είναι o ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης ισοπεδώθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χτίστηκε ξανά από την αρχή με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η μεταπολεμική αρχιτεκτονική και οι μοντέρνοι ουρανοξύστες κάνουν το Ρότερνταμ μια πόλη-διαμάντι για τους λάτρεις του design. Τα Cube Houses, το Nieuwe Luxor Theatre και το Van Nelle Factory είναι ανάμεσα στις στάσεις που πρέπει να κάνετε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καλλιτεχνικά κινήματα που ενέπνευσαν αυτά τα κτήρια, κάντε μια στάση στο Μουσείο Boijmans Van Beuningen.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ρότερνταμ είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, από όπου κάποτε μετανάστευσαν οικογένειες Ολλανδών στη Νέα Υόρκη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το ναυτικό παρελθόν του Ρότερνταμ στο Ναυτικό Μουσείο της πόλης. Το Ρότερνταμ είναι γνωστό για την ακμάζουσα καλλιτεχνική σκηνή του, ενώ χάρη στις πολυσύχναστες αγορές τροφίμων, όπως το Markthal και το Fenix Food Factory, αποτελεί παράδεισο για καλοφαγάδες.

    Χάγη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας είναι ιδανικός προορισμός για να «βυθιστείτε» στην ολλανδική κουλτούρα χωρίς υπερβολικά πλήθη. Η ολλανδική βασιλική οικογένεια ζει εδώ, ενώ στην πόλη βρίσκονται το ολλανδικό κοινοβούλιο και όλες οι ξένες πρεσβείες και τα κυβερνητικά υπουργεία, όπως επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο και πολλοί οργανισμοί. Στη Χάγη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κανάλια, όμως η πόλη είναι γεμάτη από μεγάλα, όμορφα αρχοντικά, πάρκα και καταπράσινους δρόμους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ενώ οι περιοχές του κέντρου, όπως το Grote Markt και το Het Plein, είναι γεμάτες μπαρ και εστιατόρια, κανένα ταξίδι στη Χάγη δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στο Scheveningen, τη γοητευτική παραθαλάσσια περιοχή της πόλης. Για τους λάτρεις της τέχνης, must είναι η επίσκεψη σε ένα από τα πολλά μουσεία της πόλης, όπως το Mauritshuis όπου θα δείτε και το αριστούργημα του Vermeer «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι».

    Ουτρέχτη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν έχετε ήδη επισκεφθεί το Άμστερνταμ, γιατί να μην δείτε και το «Μικρό Άμστερνταμ»; Με χαριτωμένα σπίτια χτισμένα κατά μήκος των καναλιών, η Ουτρέχτη μοιάζει με μια μίνι εκδοχή της ολλανδικής πρωτεύουσας χωρίς τα πλήθη των τουριστών. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την πόλη είναι, φυσικά, με μια βαρκάδα στα κανάλια. Στο κεντρικό κανάλι, το Oudegracht, θα παρατηρήσετε τις αποβάθρες σχεδόν στην επιφάνεια του νερού. Εκεί, τον 13ο αιώνα, ξεφόρτωναν τα πλοία εμπορεύματα από όλον τον κόσμο για να αποθηκευτούν στις αποβάθρες. Σήμερα, οι αποθήκες αυτές λειτουργούν ως μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Ουτρέχτη διαθέτει πολλά πάρκα, κανάλια, μουσεία και ιστορικά κτήρια - ανάμεσά τους, ο καθεδρικός ναός του St. Martin, το Museum Speelklok, το Railway Museum και το Centraal Museum. Όλα αυτά συνδέονται με ποδηλατόδρομους, καθώς η Ουτρέχτη είναι μία από τις πιο bike friendly πόλεις στον κόσμο. Τέλος, μην χάσετε την καλύτερη θέα της πόλης από την κορυφή του Dom Tower, του ψηλότερου καμπαναριού της Ολλανδίας. Έχει 465 σκαλιά, αλλά αξίζει τον κόπο!

    Λέιντεν

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανάμεσα από το Άμστερνταμ και τη Χάγη, βρίσκεται η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη που γέννησε τον διάσημο ζωγράφο Ρέμπραντ και ίδρυσε το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, το γραφικό Λέιντεν. Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και όμορφο ιστορικό κέντρο. Το πρώτο αξιοθέατο που θα παρατηρήσετε στο παλιό κέντρο είναι ένας μεγάλος μύλος, ο οποίος θεωρείται ορόσημο της πόλης. Όπως πολλές ολλανδικές πόλεις, το Λέιντεν είναι χτισμένο πάνω στο νερό και διαθέτει γραφικά κανάλια που μπορείτε να εξερευνήσετε με βάρκα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επίσης, στην πόλη θα ανακαλύψετε υπέροχους χώρους πρασίνου, όπως τον Hortus Botanicus, έναν από τους παλαιότερους βοτανικούς κήπους στον κόσμο, όπου φυτευτήκαν οι πρώτες φημισμένες ολλανδικές τουλίπες το 1593. Η τεράστια εκκλησία του Αγίου Πέτρου (De Pieterskerk), το Κρατικό Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Λαϊκής Γνώσης αποτελούν επίσης σημαντικά αξιοθέατα.

    Μάαστριχτ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ταξίδι στα νότια, σε μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ολλανδίας. Το Μάαστριχτ, με τα γοτθικά καμπαναριά και τα λιθόστρωτα δρομάκια του, μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Συνορεύοντας με το Βέλγιο, η πόλη προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα ολλανδικής και βελγικής κουλτούρας και αρχιτεκτονικής. Στο Μάαστριχτ θα δείτε πολλά όμορφα ιστορικά κτήρια μεταξύ των οποίων ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (Sint Janskerk), ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Σερβατίου (6ος αιώνας), ο αρχαιότερος της Ολλανδίας, το αρχαιολογικό μουσείο, το δημαρχείο κ.ά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα νότια της πόλης βρίσκεται ο λόφος St. Pietersberg, που διαθέτει ένα παλιό οχυρό και ένα δίκτυο σπηλαίων, πραγματικό λαβύρινθο, οι σταλακτίτες του οποίου προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και το Boekhandel Dominicanen, μια παλιά εκκλησία που έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο και cafe.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider