Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.4°C
    Clear

    Σαν Σεμπαστιάν: Ταξίδι σε έναν γαστρονομικό παράδεισο

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σαν Σεμπαστιάν: Ταξίδι σε έναν γαστρονομικό παράδεισο

    Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, Michelin γεύματα, Belle Epoque αρχιτεκτονική και μία από ομορφότερες αστικές παραλίες της Ευρώπης. Γνωρίστε το Σαν Σεμπαστιάν, τη βασίλισσα της Χώρας των Βάσκων.

    Στη βόρεια Ισπανία, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, το Σαν Σεμπαστιάν είναι μια μικρή και πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη - ό,τι πρέπει για ένα χαλαρωτικό weekend. Αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Gipuzkoa της αυτόνομης Χώρας των Βάσκων, μιας περιοχής που κρύβει πολλούς πολιτιστικούς και γαστρονομικούς θησαυρούς. Ταπεινό ψαροχώρι του 12ου αιώνα και τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής αφρόκρεμας κατά την Belle Époque, το Σαν Σεμπαστιάν - ή Donostia στη γλώσσα των Βάσκων - είναι σήμερα παγκοσμίως γνωστό για τα φανταστικά εστιατόρια του, ενώ αποτελεί και παράδεισο για τους σέρφερ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πόλη διαθέτει ένα γραφικό λιμάνι, ξενοδοχεία με καταπληκτική αρχιτεκτονική και μία από τις ομορφότερες αστικές παραλίες της Ευρώπης. Επίσης, το Σαν Σεμπαστιάν είναι γνωστό για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την πόλη να βιώνει εκείνη την περίοδο τις πιο κοσμοπολίτικες στιγμές της.

    Top γαστρονομικός προορισμός

    travelgo.gr
    Εστιατόριο Arzak (πηγή: Restaurante Arzak)

    Το Σαν Σεμπαστιάν έχει αποκτήσει τεράστια φήμη διεθνώς ως γαστρονομικός προορισμός. Οι καλοφαγάδες συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο στην πόλη που καυχιέται για τα 17 συνολικά αστέρια Michelin της (τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη), για να γευτούν τις γαστρονομικές δημιουργίες των πρωτοπόρων σεφ. Από τα πιο γνωστά βραβευμένα εστιατόρια είναι τα Arzak, Akelarre, Martin Berasategui και Mugaritz.

    travelgo.gr
    Στο Σαν Σεμπαστιάν η λατρεία των pintxos θα σας παρασύρει σε ατελείωτες μπαρότσαρκες (πηγή: Shutterstock)

    Στο Σαν Σεμπαστιάν όμως, θα βρείτε πολλές πιο... ταπεινές και οικονομικές επιλογές για να δοκιμάσετε την περίφημη βασκική κουζίνα. Εδώ ξεχάστε τη λέξη «tapas». Οι Βάσκοι τα μεζεδάκια τα λένε pintxos. Αφού περάσετε μια χαλαρή μέρα στην πόλη, βγείτε στην παλιά πόλη νωρίς το βράδυ και ακολουθήστε τους ντόπιους από το ένα μπαρ στο άλλο δοκιμάζοντας όσους περισσότερους μεζέδες μπορείτε. Το Casa Vergara διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες επιλογές παραδοσιακών pintxos. Σημειώστε επίσης το La Cuchara de San Telmo, το Ganbara (φημίζεται για κροκέτες του), το Goiz Argi, αλλά και το La Viña για το διάσημο cheesecake του.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μιλώντας για γλυκά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το panchineta, ένα κέικ σφολιάτας με αμύγδαλα και κρέμα κάσταρντ - το καλύτερο θα το βρείτε στο ζαχαροπλαστείο Casa Otaegui. Στο Σαν Σεμπιαστιάν θα πιείτε τοπικό μηλίτη (sidra) και Txakoli, ένα απαλό, φρουτώδες λευκό κρασί που συνδυάζεται τέλεια με ψάρια και θαλασσινά.

    Οι παραλίες

    travelgo.gr
    Η παραλία La Concha είναι η πιο δημοφιλής από τις παραλίες του Σαν Σεμπαστιάν (πηγή: Shutterstock)

    Η La Concha είναι η μεγαλύτερη και η πιο κεντρική παραλία της πόλης, ενώ θεωρείται από πολλούς η καλύτερη αστική παραλία της Ευρώπης. Φανταστείτε μια μεγάλη αμμουδιά (μήκους 1,5 χλμ.), δύο λόφους να ακουμπούν στις άκρες της και ένα καταπράσινο νησάκι να στέκει στη μέση του κόλπου. Η βόλτα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου είναι must. Η Zurriola στα ανατολικά είναι ιδανική για τους λάτρεις του surfing, ενώ οι ντόπιοι προτιμούν τις οικογενειακές εξορμήσεις στην απάνεμη Ondarreta.

    Μη χάσετε

    travelgo.gr
    Στην Παλιά Πόλη του Σαν Σεμπαστιάν (πηγή: Shutterstock)

    Ιδιαίτερα απολαυστική είναι η βόλτα στην Παλιά Πόλη, ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία του Σαν Σεμπαστιάν. Τα γραφικά πλακόστρωτα στενά σφύζουν από ζωή μέρα και νύχτα. Η εντυπωσιακή Plaza de la Constitución (πρώην αρένα ταυρομαχιών), η γοτθικού στυλ εκκλησία San Vicente, η βασιλική Santa María del Coro με την εντυπωσιακή μπαρόκ πρόσοψη, το Μουσείο San Telmo με τη σημαντική εθνογραφική συλλογή και η λεωφόρος Alameda del Boulevard, είναι μερικές από τις στάσεις που θα κάνετε.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα ξύλινα βαγόνια του τελεφερίκ οδηγούν τους επισκέπτες στην κορυφή του λόφου Igueldo από τη δεκαετία του '20. Εκεί βρίσκεται ένα ρετρό πάρκο ψυχαγωγίας που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, ωστόσο αξίζει να ανεβείτε μόνο και μόνο για να απολαύσετε τη θέα στην πόλη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το κατάφυτο νησάκι Santa Clara που βρίσκεται στον κόλπο La Concha, μπροστά από την πόλη, απέχει μόλις 500 μέτρα από την ακτογραμμή. Μπορείτε να φτάσετε με βάρκα ή ακόμα και κολυμπώντας. Εκεί θα δείτε έναν φάρο του 19ου αιώνα και θα απολαύσετε τη θέα της πόλης από μια διαφορετική οπτική γωνία. Στο νησί υπάρχουν επίσης μια φυσική πισίνα και beach bar.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider