Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 20.5°C
    Clouds

    Αζόρες: Ταξίδι στη «Χαβάη της Ευρώπης»

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αζόρες: Ταξίδι στη «Χαβάη της Ευρώπης»

    Με καταπράσινα τοπία, κρατήρες ηφαιστείου, θερμές πηγές, λίμνες, καταρράκτες και τη μοναδική φυτεία τσαγιού στην Ευρώπη, το απομακρυσμένο νησί Σάο Μιγκέλ στις Αζόρες της Πορτογαλίας είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.

    Αζόρες ή αλλιώς το δυτικότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μια συστάδα από εννέα ηφαιστειογενή νησάκια στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, στα ανοιχτά της Πορτογαλίας, με εκθαμβωτικές λίμνες, καταπράσινα λιβάδια, ηφαιστειακές καλντέρες και καταρράκτες. Η χαρά του πεζοπόρου και του φυσιολάτρη. Οι περιηγήσεις στις Αζόρες αποκαλύπτουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και σουρεαλιστικά τοπία της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια, κορυφαία ταξιδιωτικά περιοδικά, όπως το Conde Nast Traveller, το Travel+Leisure και το Lonely Planet, συμπεριλαμβάνουν τις Αζόρες ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου.

    Σάο Μιγκέλ: Το κόσμημα των Αζορών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Σάο Μιγκέλ είναι το μεγαλύτερο νησί και το αδιαμφισβήτητο στολίδι των Αζορών. Σχηματισμένο πάνω από το σημείο σύνδεσης τριών τεκτονικών πλακών, της Βόρειας Αμερικανικής πλάκας, της Ευρασιατικής και της Αφρικανικής, το Σάο Μιγκέλ ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από Πορτογάλους εξερευνητές το 1427. Αυτό που βρήκαν ήταν μια καθαρά άγρια γη, με πολυποίκιλη χλωρίδα, καταρράκτες και ηφαιστειακά βουνά. Για εκατοντάδες χρόνια, το Σάο Μιγκέλ χρησίμευε ως σταθμός για αυτούς τους εξερευνητές και τους ναυτικούς για ανεφοδιασμό και συλλογή προμηθειών. Σήμερα, το νησί αποτελεί έναν μικρό παράδεισο για φυσιολάτρες ταξιδιώτες. Λίμνες ηφαιστειακών κρατήρων, καταπράσινα δάση, καταρράκτες, παραλίες με μαύρη άμμο και γαλάζια κύματα καθορίζουν ένα τοπίο που κόβει την ανάσα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πόντα Ντελγάδα, η πρωτεύουσα του αρχιπελάγους στο Σάο Μιγκέλ, φημίζεται για τις ιαματικές πηγές και το καταπράσινο περιβάλλον της. Πρόκειται για μια όμορφη και γοητευτική πόλη με στενά ελικοειδή δρομάκια, αυθεντικά εστιατόρια και μοναδική τοπική αρχιτεκτονική. Ο βοτανικός κήπος Jardim de Antonio Borges, ο οποίος χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και φιλοξενεί φυτά σχεδόν από όλο τον κόσμο, προσφέρει ένα ήσυχο καταφύγιο μια ανάσα από τους γραφικούς δρόμους της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα ανατολικά, στη Vila Franca do Campo, κάντε μια στάση στην εκκλησία Nossa Senhora da Paz, στην κορυφή του λόφου, που προσφέρει μία από τις καλύτερες θέες του νησιού. Ανεβείτε τα σκαλιά για να χαζέψετε τη θέα στην πόλη αλλά και στο Ilhéu de Vila Franca do Campo, τον κρατήρα που αποτελείται από δύο νησίδες που σχηματίστηκαν από ένα αρχαίο βυθισμένο ηφαίστειο. Πρόκειται για ένα από τα προστατευόμενα φυσικά καταφύγια του νησιού, το οποίο φιλοξενεί μια λίμνη που προσελκύει δύτες και κολυμβητές.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πιο ανατολικά, βρίσκεται η Lagoa das Furnas, μια λίμνη όπου οι ντόπιοι συγκεντρώνονται για να απολαύσουν το παραδοσιακό Cozido das Furnas, ένα πιάτο με διαφορετικά κρέατα και λαχανικά που σιγοψήνεται για περίπου 6 ώρες κάτω από το ηφαιστειογενές έδαφος. Στη συνέχεια, κάντε μια αναζωογονητική βουτιά στις ιαματικές πισίνες στο Poça da Dona Beija ή στο πάρκο Terra Nostra πριν οδηγήσετε για το Pico do Ferro, ένα σημείο με μαγευτική πανοραμική θέα στη Lagoa das Furnas.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για να δείτε ωραίους καταρράκτες και να κάνετε κανό, θα πάτε στο Φυσικό Πάρκο Ribeira Dos Caldeirões. Αξίζει επίσης να απολαύσετε ένα απογευματινό τσάι στο Chá Gorreana, τη μοναδική φυτεία τσαγιού στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε το 1883. Το τσάι άρχισε να καλλιεργείται στις Αζόρες το 1878, όταν ένας ειδικός από την Κίνα έφτασε για να εκπαιδεύσει τους ντόπιους σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε τις δυτικές λίμνες του νησιού, τη Lagoa do Fogo, αλλά και τις «δίδυμες» λίμνες Sete Cidades (αν τις κοιτάξεις από πάνω, μοιάζουν να σχηματίζουν το νούμερο 8) που αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα φυσικά αξιοθέατα του νησιού και την κύρια πηγή γλυκού νερού για ολόκληρο το αρχιπέλαγος των Αζορών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αφού επισκεφθείτε την Igreja de Sao Nicolau, μια γοτθική εκκλησία που χτίστηκε το 1857, μπορείτε να οδηγήσετε στη βορειοδυτική ακτή του Sao Miguel, κάνοντας μια στάση σε ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού, το Miradouro da Ponta do Escalvado, για να δείτε τα κύματα να σφυροκοπούν τους πανύψηλους βράχους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τέλος, αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή παρατήρησης φαλαινών που διοργανώνουν αρκετές εταιρείες, όπως η Futurismo. Οι εκδρομές πραγματοποιούνται με μεγάλα σκάφη και οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την καθημερινότητα των φαλαινών και να ενημερωθούν για τα διαφορετικά είδη που φιλοξενεί η περιοχή.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider