Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 23.2°C
    Clouds

    Κάουνας: Ταξίδι στην καρδιά της Λιθουανίας

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κάουνας: Ταξίδι στην καρδιά της Λιθουανίας

    Το Κάουνας, η λιθουανική πόλη που φιλοξενεί το φετινό Final Four της EuroLeague, έχει τη δική του, ιδιαίτερη γοητεία. Ιδού ένας μίνι οδηγός με όλα όσα αξίζει να κάνετε αν ταξιδέψετε εκεί.

    Πολύ πριν γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2022, το Κάουνας αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα επιλογή στη Βαλτική για «ψαγμένους» ταξιδιώτες. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και πρώην πρωτεύουσα της, χτισμένη στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της χώρας, του Νέμουνας και του Νέρις, έχει μια μακραίωνη ιστορία να αφηγηθεί. Τα σοκάκια της γοητευτικής παλιάς πόλης, το κάστρο του 14ου αιώνα και τα κτήρια - δείγματα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού δίνουν μια ιδιαίτερη γοητεία στην πόλη. Όμως, το Κάουνας δεν μένει στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει αναπτύξει μια σύγχρονη και δημιουργική ταυτότητα, καθώς και μια ακμάζουσα καλλιτεχνική σκηνή.

    Η πόλη που φιλοξενεί το φετινό Final Four της EuroLeague, προσφέρεται για ένα εναλλακτικό city break αν θέλετε να εξερευνήσετε νέους προορισμούς που δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τουριστών. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με όλα όσα αξίζει να κάνετε αν ταξιδέψετε στο Κάουνας.

    Τι θα δείτε στο Κάουνας

    Η Παλιά Πόλη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Την πρώτη σας μέρα στο Κάουνας, αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε την καλοδιατηρημένη Παλιά Πόλη, η οποία περιέχει πολλά σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομίας του Κάουνας. Είναι αρκετά μικρή και όλα όσα αξίζει να δείτε βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Κάστρο του Κάουνας, το οποίο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, είναι το παλαιότερο της χώρας και ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης. Περιτριγυρισμένο από ένα μεγάλο πάρκο στις όχθες των ποταμών, είναι το τέλειο μέρος για να επισκεφθείτε όταν ο καιρός είναι ζεστός και ηλιόλουστος.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μερικά βήματα μακριά από το κάστρο βρίσκεται πλατεία του Δημαρχείου με το ίδιο το δημαρχείο, ένα εντυπωσιακό, ψηλό και κομψό κτήριο, να στέκεται περήφανα στη μέση - οι ντόπιοι το ονομάζουν «άσπρο κύκνο». Η πλατεία περιβάλλεται από μικρά σπίτια σε παστέλ χρώματα και εκκλησίες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αφού κάνετε τη βόλτα σας στα λιθόστρωτα δρομάκια και στον κεντρικό πεζόδρομο Vilniaus (ήταν μέρος της παλαιάς μεσαιωνικής οδού που κατέληγε στο Βίλνιους), που είναι γεμάτος με μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ, πάρτε το τελεφερίκ που από το 1935 ανεβάζει τους επιβάτες στην κορυφή του λόφου Aleksotas, για να θαυμάσετε μια πανοραμική θέα της πόλης.

    Street art

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο Κάουνας θα σας εντυπωσιάσουν τα μεγάλα γκράφιτι, πραγματικά έργα τέχνης, που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. Αν σας ενδιαφέρει να δείτε όλες τις διάσημες δημιουργίες street art της πόλης, κάντε μια στάση στο κέντρο τουριστικών πληροφοριών για να προμηθευτείτε έναν χάρτη που θα σας βοηθήσει να κάνετε το δικό σας tour.

    Μεσοπολεμική αρχιτεκτονική

    To Κάουνας έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «πόλη του ντιζάιν», ενώ είναι γεμάτο από κτήρια - δείγματα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού, όπως το Κεντρικό Ταχυδρομείο του Κάουνας, η Εθνική Τράπεζας της Λιθουανίας, το κτήριο που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Τέχνης M.K. Ciurlionis αλλά και η πολυκατοικία όπου στεγάζεται το Μουσείο Art Deco.

    Πρωτότυπα μουσεία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Μουσείο Ιστορίας της Λιθουανικής Ιατρικής και Φαρμακευτικής βρίσκεται στην πλατεία του Δημαρχείου στο κέντρο της Παλιάς Πόλης και είναι γεμάτο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Στο Μουσείο Art Deco θα κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, στο Κάουνας της δεκαετίας του 1930. Επίσης, στο Κάουνας υπάρχει μουσείο για τους τυφλούς. Λειτουργεί από το 2005 και δημιουργήθηκε στις κατακόμβες κάτω από την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Το πιο περίεργο όμως μουσείο της πόλης είναι αυτό του.... διαβόλου, που είναι μοναδικό στο είδος του σε όλον τον κόσμο και φιλοξενεί πάνω 3.000 θεματικά αντικείμενα.

    Η Λεωφόρος Ελευθερίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    H Λεωφόρος της Ελευθερίας (Laisvės alėja) που συνδέει την Παλιά Πόλη με τα περίχωρα της πόλης, διασχίζοντας το κέντρο του Κάουνας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους στην Ευρώπη (μήκους περίπου 2 χλμ.). Εδώ θα δείτε τoν ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ και θα κάνετε αρκετές στάσεις για ψώνια και καφέ.

    Η Zalgirio Arena

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    H πελώρια αρένα της πόλης (με χωρητικότητα περί τα 15.000 άτομα) και έδρα της Ζαλγκίρις είναι χτισμένη στις όχθες ενός εκ των δύο ποταμών της περιοχής, του Nemunas. Η Zalgirio Arena αποτελεί «στολίδι» για ολόκληρη την Ευρώπη και προσφέρει μία από τις πιο συναρπαστικές μπασκετικές εμπειρίες.

    Το μοναστήρι Pazaislis

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δέκα χιλιομέτρα ανατολικά του κέντρου της πόλης, βρίσκεται το μοναστήρι Pazaislis, ένα θαύμα του 17ου αιώνα, σκαρφαλωμένο στην ακτή της λιμνοθάλασσας Kaunas. Οι κοντινές παραλίες προσφέρουν ευκαιρίες για κολύμπι και βαρκάδα.

    Το 9ο φρούριο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εξερευνήστε μια πιο σκοτεινή πλευρά του παρελθόντος του Κάουνας στο Ένατο Φρούριο, που υπήρξε φυλακή και στρατόπεδο εργασίας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής και ναζιστικής κατοχής.

    Στάσεις για φαγητό και ποτό

    • Το Dia θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Κάουνας και αποτελεί must στάση για τους λάτρεις του καλού φαγητού.
    • Το Medziotoju Uzeiga, το παλαιότερο εστιατόριο της πόλης, σερβίρει νόστιμα μαγειρευτά και θαλασσινά σε μια προνομιακή θέση στην πλατεία Δημαρχείου.
    • Το Uoksas, που έχει ψηφιστεί ως ένα από τα κορυφαία εστιατόρια στη Λιθουανία, προσφέρει ένα εξαιρετικό τοπικό και εποχικό μενού σε ένα μοντέρνο και χαλαρό περιβάλλον.
    • Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, το Avilys είναι μια ακόμη καλή επιλογή για μοντέρνα λιθουανική κουζίνα.
    • Για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, το Casa Della Pasta αποτελεί μια πολύ γευστική επιλογή.
    • Για ντόπια μπύρα, σημειώστε τα Laukas, Nuogas, Genys Taproom και Vingių Dubingių.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider