Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 23.2°C
    Clouds

    Βίλνιους: Το μικρό διαμάντι της Βαλτικής

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βίλνιους: Το μικρό διαμάντι της Βαλτικής

    Το Βίλνιους παραμένει μία από τις πιο άγνωστες πόλεις της Ευρώπης. Φέτος, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας γιορτάζει τα 700ά της γενέθλια και μας δίνει μια πολύ καλή αφορμή για να την ανακαλύψουμε

    Στην τουριστική καμπάνια του, το Βίλνιους χρησιμοποιεί με χιουμοριστικό τρόπο το γεγονός ότι ελάχιστοι γνωρίζουν πού βρίσκεται η πόλη, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την πιο μικρή από τις πρωτεύουσες της Βαλτικής. Η πρωτεύουσα της Λιθουνίας είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Διαθέτει ένα πανέμορφο και καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο πλούσιο σε αξιοθέατα, καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, πολύ πράσινο (θεωρείται μία από τις πιο «πράσινες» πρωτεύουσες της Ευρώπης), πρωτότυπη street art σε κάθε γωνιά του και ζωντάνια που θα ζήλευαν πολλές μεγαλουπόλεις. Το Βίλνιους βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, στη συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις και απέχει 300 χλμ. από τη Βαλτική θάλασσα.

    travelgo.gr

    Φέτος, μάλιστα, υπάρχει ακόμη ένας καλός λόγος για να ανακαλύψουμε αυτή την ξεχωριστή πόλη. Στις 25 Ιανουαρίου η πρωτεύουσα της Λιθουανίας γιορτάζει τα 700 της χρόνια, φιλοξενώντας για έναν χρόνο πολλά ενδιαφέροντα φεστιβάλ και εκθέσεις (δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ). Γι' αυτόν κυρίως το λόγο, το CNN συμπεριέλαβε το Βίλνιους στους 23 καλύτερους προορισμούς για το 2023. Ακολουθούν τα top αξιοθέατα που θα δείτε στη λιθουανική πρωτεύουσα.

    Βίλνιους: Τα must αξιοθέατα

    Παλιά Πόλη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Βίλνιους, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα σας κάνει να νιώσετε σαν να μπαίνετε στη μηχανή του χρόνου. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Σαράντες εκκλησίες και ένα θαυμαστό μείγμα αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών (ιταλικής Αναγέννησης, μπαρόκ και ρωσικής ορθόδοξης παράδοσης) συγκεντρώνονται στο ιστορικό κέντρο. Σήμα κατατεθέν της πόλης, ο καθεδρικός ναός με τον πανύψηλο πύργο του.

    Λόφος Gediminas

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανεβείτε με τα πόδια ή με το τελεφερίκ στον λόφο Gediminas, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο ομώνυμος πύργος - σύμβολο της πόλης. Από εδώ θα απολαύσετε εκπληκτική πανοραμική θέα σε όλο το Βίλνιους.

    Uzupis

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η «συνοικία καλλιτεχνών» της πόλης είναι κάτι σαν την Μονμάρτρη στο Παρίσι. Την Πρωταπριλιά του 1997 η γειτονιά Uzupis ανακήρυξε την αυτονομία της, ιδρύοντας την «Δημοκρατία της Ουζούπης» με δικιά της σημαία, νόμισμα, πρόεδρο, σύνταγμα και στρατό 12 ατόμων. Εδώ φιλοξενούνται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, επιδείξεις μόδας και φεστιβάλ εναλλακτικής τέχνης.

    Μουσείο της KGB

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    To Μουσείο Θυμάτων της Γενοκτονίας ή Μουσείο της KGB, όπως αποκαλείται ανεπίσημα, στεγάζεται σε ένα υπόγειο επί της Gedimino, στο πρώην αρχηγείο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε το 1992 και είναι αφιερωμένο στη λιθουανική αντίσταση και στα θύματα της 50χρονης σοβιετικής κατοχής.

    Trakai

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια πόλη που μοιάζει να έχει χτιστεί πάνω στο νερό, περιτριγυρισμένη από 200 λίμνες και 21 μικρά νησάκια, 28 χλμ. δυτικά του Βίλνιους. Σημαντικότερο αξιοθέατό της είναι το πανέμορφο κάστρο που βρίσκεται στο νησάκι της λίμνης Galvė, το οποίο συνδέεται με την ξηρά με μια ξύλινη γέφυρα. Η κατασκευή του κάστρου ξεκίνησε τον 14ο αιώνα. Το Τράκαϊ ήταν ένα από τα κύρια κέντρα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και το κάστρο είχε μεγάλη στρατηγική σημασία.

    Τι θα δοκιμάσετε

    Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα cepelinai, δηλαδή μεγάλα dumplings πατάτας που γεμίζονται συνήθως με κιμά και γαρνίρονται με κρεμώδη σάλτσα με μπέικον και κρεμμύδια. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν επίσης διάφορα είδη ψωμιού πατάτας, αλλά και παραδοσιακές σούπες με παντζάρι (Burokėlių Sriuba και Saltibarsciai). Συνοδεύστε τα γεύματά σας με την περίφημη τοπική μπύρα Hira. Αν πάλι η η παραδοσιακή τοπική κουζίνα δεν είναι του γούστου σας, μην απογοητεύεστε. Στο Βίλνιους υπάρχουν πολλές επιλογές μοντέρνας γαστρονομίας και διεθνούς κουζίνας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider