Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 19.5°C
    Clouds

    Βαρσοβία: Εξερευνώντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βαρσοβία: Εξερευνώντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    Αναγεννημένη από τις στάχτες της, η Βαρσοβία έχει μεταμορφωθεί από «γκρίζα» πόλη του ανατολικού μπλοκ σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η πρωτεύουσα της Πολωνίας θα σας εκπλήξει με την ιδιαίτερη γοητεία και τις αντιθέσεις της.

    Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας απλώνεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, 300 περίπου χιλιόμετρα από τα Καρπάθια Όρη και άλλα τόσα από τη Βαλτική. Αναγεννημένη από τις στάχτες της, η Βαρσοβία έχει σήμερα να δείξει πολλά πρόσωπα στον επισκέπτη: το μεσαιωνικό, το πρώην σοβιετικό, αλλά και το μοντέρνο και νεανικό πρόσωπό της. Μπαρόκ κτήρια, γοτθικοί ναοί, εντυπωσιακά ανάκτορα και πάρκα συνυπάρχουν με ουρανοξύστες, μοντέρνες πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα και μοδάτα εστιατόρια σε μια πόλη που θα σας εκπλήξει με την ιδιαίτερη γοητεία και τις αντιθέσεις της.

    Ταξίδι στη Βαρσοβία: Αξιοθέατα και βόλτες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας (Stare Miasto) χτίστηκε από την αρχή μετά από την ολοκληρωτική καταστροφή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, είναι το πιο γραφικό κομμάτι της Βαρσοβίας. Η ανοικοδόμησή της έγινε με πολλή προσοχή, χρησιμοποιώντας σχέδια και φωτογραφίες που είχαν διασωθεί, ώστε να διατηρηθεί πίστα η αρχιτεκτονική της. Η UNESCO δεν άργησε να την εντάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μια βόλτα στους λιθόστρωτους δρόμους της, θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι βαδίζετε σε ένα σκηνικό ανέγγιχτο εδώ και αιώνες. Η γραφική Πλατεία της Αγοράς, το άγαλμα της Γοργόνας, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη, αλλά και η Πλατεία του Κάστρου με τη στήλη του βασιλιά Zygmunt και το Βασιλικό Κάστρο, είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα θαυμάσετε.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Συνεχίστε την εξερεύνηση στη Νέα Πόλη (Nowe Miasto), η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Παλιά. Μη σας ξεγελά το όνομα. Ξαναχτισμένη κι αυτή μετά τον πόλεμο, είναι επίσης γραφική. Εδώ βρίσκονται η πλατεία Rynek Nowego Miasta, το Μουσείο της Μαρί Κιουρί και το παλάτι Krasiński με το υπέροχο μπαρόκ πάρκο του.

    Περπατήστε τη «Βασιλική Οδό», τη διαδρομή που οδηγούσε από την Παλιά Πόλη στα νότια προάστια, για να δείτε μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Περπατώντας στα φαρδιά πεζοδρόμια θα δείτε επιβλητικούς ναούς (όπως την εκκλησία της Αγίας Άννας), πανέμορφα κτήρια, το Προεδρικό Μέγαρο με το άγαλμα του πρίγκιπα Józef Poniatowski, την ακαδημία με το άγαλμα του Κοπέρνικου, καθώς και το πανεπιστήμιο της πόλης. Στην οδό Nowy Swiat, που είναι γεμάτη με μπουτίκ, cafes και εστιατόρια, θα κάνετε σίγουρα αρκετές στάσεις. Η βόλτα σας θα καταλήξει στο ειδυλλιακό παλάτι Lazienki με το τεράστιο πάρκο του.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πάρκο Lazienki είναι ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Φτιάχτηκε τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει υπέροχα art nouveau κτήρια, ρωμαϊκό αμφιθέατρο και λίμνες. Εδώ θα δείτε και το μνημείο Σοπέν του 1926, που απεικονίζει τον Πολωνό συνθέτη σε στιγμή έμπνευσης.

    Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μπαρόκ παλάτι Wilanow, στις νότιες παρυφές της πόλης. Η θερινή κατοικία του Πολωνού βασιλιά Jan Sobieski χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και διαθέτει καταπληκτικούς κήπους και λιμνούλες. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επισκεφθείτε το Παλάτι Τεχνών και Επιστημών για να απολαύσετε από τον 30ό όροφο την πιο εντυπωσιακή θέα στην πόλη. Πρόκειται για το ψηλότερο κτήριο στην Πολωνία (230 μ.), το οποίο χάρισε στην πόλη ο Στάλιν τη δεκαετία του ’50.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανακαλύψτε το εναλλακτικό πρόσωπο της πόλης με μια βόλτα στη γειτονιά Praga, στην άλλη πλευρά του ποταμού Βιστούλα. Η άλλοτε κακόφημη περιοχή έχει μετατραπεί σε μια ανερχόμενη συνοικία που σφύζει από δημιουργικότητα. Οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες έδωσαν τη θέση τους σε γκαλερί, πολυχώρους τέχνης και ενδιαφέροντα μπαράκια και cafes.

    Μια επίσκεψη στα αξιόλογα μουσεία της Βαρσοβίας επιβάλλεται. Το Εθνικό Μουσείο, με έναν θησαυρό από 830.00 έργα τέχνης, το Μουσείο Εξέγερσης, που είναι αφιερωμένο στην επανάσταση της Βαρσοβίας ενάντια στους ναζί το 1944, το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων, αλλά και το Μουσείο Σοπέν που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Πολωνό συνθέτη, είναι τα σημαντικότερα. Αν σας αρέσει η σύγχρονη τέχνη, κάντε μια στάση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, ενώ αν έχετε παιδιά μαζί σας αξίζει να επισκεφθείτε στο Κέντρο Επιστήμης Κοπέρνικος όπου τα διαδραστικά εκθέματα θα σας ενθουσιάσουν.

    Βαρσοβία: Τι θα δοκιμάσετε

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δοκιμάστε pierogi (γεμιστά ζυμαρικά), zurek (ξινή σούπα με λουκάνικο και βραστό αυγό), bigos (κρέας μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί), zapiekanka (ανοιχτό ψημένο σάντουιτς με διάφορα υλικά) αλλά και paczek (ντόνατς). Σπιτική και φθηνή πολωνική κουζίνα θα βρείτε στα milk bars ή bar mleczny, τα παλιομοδίτικα εστιατόρια της κομμουνιστικής περιόδου. Μια καλή πρόταση είναι το Bar Bambino (Hoża 19), ένα από τα πιο φημισμένα milk bars της πόλης. Το Fukier, το παλαιότερο εστιατόριο της Βαρσοβίας (Rynek Starego Miasta 27), το Stary Dom (Puławska 104/106) και το Szynk Praski (Stalowa 37) είναι μερικές από τις καλύτερες διευθύνσεις για να γευτείτε αυθεντική πολωνική κουζίνα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider