Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ρόδος
    Sat 18.2°C
    Clouds

    Οι 20 ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης - Ανάμεσά τους και μία ελληνική

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οι 20 ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης - Ανάμεσά τους και μία ελληνική

    Αυτές είναι οι 20 top μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείτε, σύμφωνα με το European Best Destinations. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια ελληνική

    Η Ευρώπη είναι γεμάτη από μεσαιωνικές πόλεις και χωριά που σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Περπατώντας στους δρόμους τους, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα απέραντο υπαίθριο μουσείο. Παραμυθένια κάστρα, χρωματιστά σπίτια, πέτρινα σοκάκια και ρομαντικά κανάλια προκαλούν τον επισκέπτη να παίξει το κυνήγι του... χαμένου θησαυρού.

    Η ιστοσελίδα για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη European Best Destinations ξεχώρισε 20 από τις πιο όμορφες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές ευρωπαϊκές πόλεις για αξέχαστες αποδράσεις. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η εντυπωσιακή μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

    Ρόδος: Η μαγεία της Μεσαιωνικής Πόλης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι το κύριο αξιοθέατο του νησιού, ένα «ολοζώντανο» Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Μια βόλτα εδώ αρκεί για να δείτε το πολύχρωμο ψηφιδωτό από τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι διαδοχικοί κατακτητές του νησιού. Από τη στιγμή που θα διασχίσετε μία από τις πύλες της, θα αισθανθείτε ότι βαδίζετε σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που εξάπτει τη φαντασία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που θα δείτε είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (το πιο επιβλητικό κτίσμα της παλιάς πόλης), η οδός των Ιπποτών, ο Πύργος του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η οδός Σωκράτους. Πρόκειται για μια πόλη που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το χθες με το σήμερα.

    Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα με τις 20 μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης που ξεχώρισε το European Best Destinations. Δείτε ποιες είναι και πάρτε ιδέες για τα επόμενα ταξίδια σας.

    Ευρώπη: 20 μεσαιωνικές πόλεις-διαμάντια

    • Άβιλα, Ισπανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1985, η Άβιλα, στην αυτόνομη περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, είναι ένας τέλειος προορισμός για ημερήσια εκδρομή από τη Μαδρίτη. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.113 μ., είναι γνωστή για τα μεσαιωνικά της τείχη, καθώς και για μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες εκκλησιών σε σχέση με τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα.

    • Σαν Τζιμινιάνο, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η μικρή μεσαιωνική πόλη, χτισμένη πάνω σε λόφο, περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Φλωρεντίας, είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη της Τοσκάνης χάρη στους εντυπωσιακούς πύργους της (σήμερα έχουν απομείνει 14 από τους 72 που υπήρχαν αρχικά) που διακρίνονται από μεγάλη απόσταση. Με τη μεσαιωνική οχυρωματική αρχιτεκτονική του και τις πανέµορφες εκκλησίες και πλατείες του, το San Gimignano προσελκύει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες.

    • Ροκαμαντούρ, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το χωριό Rocamadour είναι χτισμένο πάνω από το φαράγγι του ποταμού Alzou στη νοτιοδυτική Γαλλία και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Τα σπίτια απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα στην πλαγιά ενός βράχου, ενώ σκαλοπάτια οδηγούν από την κάτω πόλη στις μεγάλες εκκλησίες που κυριαρχούν στο πάνω μέρος. Το Rocamadour αποτελεί δημοφιλή προορισμό χάρη στους προσκυνητές που έρχονται για να επισκεφτούν τον τάφο του Αγίου Αμαντούρ πάνω στο βράχο με το άγαλμα της «Μαύρης Παναγίας».

    • Ντουμπρόβνικ, Κροατία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ - μία από τις μεγαλύτερες και πιο καλοδιατηρημένες της Ευρώπης - περιτριγυρίζεται από τείχη μήκους 2 χλμ. Το Ντουμπρόβνικ κατάφερε να συγκεντρώσει τουριστική κίνηση από όλο τον κόσμο, χάρη στο Game of Thrones. Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια, περπατήστε κατά μήκος των τειχών πόλης ή κάντε μια σύντομη εκδρομή με φέρι μέχρι το νησί Lokrum.

    • Οράντεα, Ρουμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Οράντεα είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ρουμανίας. Η πόλη βρίσκεται ανάμεσα στους λόφους που κατά αρμονικό τρόπο τη χωρίζουν και την ενώνουν με την πεδιάδα Κρίσανα, ενώ ο ποταμός Κρισούλ Ρεπέντε διασχίζει την πόλη ακριβώς στο κέντρο της. Το φρούριο της πόλης χρονολείται από τον μεσαίωνα και προσελκύει ταξιδιώτες από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Το αναγεννησιακό παλάτι του, περιβάλλεται από πέντε προμαχώνες. Στεγάζει το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    • Κόχεμ, Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το φυσικό κάλλος της περιοχής, με τους αμπελώνες και τους μαιάνδρους του ποταμού Μοζέλα, μαζί με το κέντρο της παλιάς πόλης, που έχει διατηρήσει τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, κάνουν το Κόχεμ έναν ονειρεμένο προορισμό. Αυτή η γερμανική πόλη διαθέτει ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Ευρώπης, το Ράιχσμπουργκ, που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός όμορφου λόφου.

    • Καρκασσόν, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας και είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και μία από τις λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις των οποίων έχουν διατηρηθεί οι οχυρώσεις και το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο. Αποτελείται από την οχυρωμένη πολιτεία της Καρκασσόν και την Κάτω Πόλη που βρίσκεται εκτός των οχυρώσεων. Το 1996 η μεσαιωνική πόλη εντάχθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    • Ταλίν, Εσθονία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ταλίν ξεχειλίζει από γοητεία χάρη στο παραμυθένιο ιστορικό κέντρο του και την ιδανική του τοποθεσία στη Βαλτική. Η πρωτεύουσα της Εσθονίας διαθέτει ένα τα πιο καλοδιατηρημένα ιστορικά κέντρα της Ευρώπης, με πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες, μπαρόκ παλάτια κι άλλα κτήρια να βρίσκονται υπό την προστασία της UNESCO. Μη φύγετε από το Ταλίν αν δεν θαυμάσετε τη θέα από τον λόφο Toompea με το ομώνυμο κάστρο.

    • Μπριζ, Βέλγιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από τις Βρυξέλλες, η Μπριζ είναι μια πόλη που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από μεσαιωνικό παραμύθι. Δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν και «Βενετία του Βορρά». Η μεσαιωνική αρχιτεκτονική της παραμένει ανέπαφη και το ιστορικό της κέντρο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με υπέροχα κανάλια και γραφικές γέφυρες, πέτρινα καλντερίμια, πανύψηλους καθεδρικούς, χρωματιστά σπιτάκια και καρτποσταλικές λίμνες, αυτό το μικρό σύμπαν στη Δυτική Φλάνδρα θα σας μαγέψει.

    • Κολμάρ, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εκεί που ο ποταμός Λάουχ συναντά τον Ρήνο, σε απόσταση 68 χλμ. από το Στρασβούργο, βρίσκεται το Κολμάρ, μία από τις ωραιότερες μικρές πόλεις της Ευρώπης. Εδώ θα δείτε παραμυθένια αλσατικά σπιτάκια αλλά και συγκλονιστικά κτήρια γοτθικής αρχιτεκτονικής, θα κάνετε ρομαντική βαρκάδα στα κανάλια στην περιοχή «Μικρή Βενετία» και θα επισκεφθείτε μοναδικά μουσεία όπως το Μουσείο Μπαρτολντί, που είναι αφιερωμένο στα έργα του Φρεντερίκ Μπαρτολντί, δημιουργού του Αγάλματος της Ελευθερίας. Η πόλη βρίσκεται στο Δρόμο του Κρασιού, αποτελώντας την «πρωτεύουσα» των αλσατικών κρασιών.

    • Όμπιδος, Πορτογαλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μία ώρα μακριά από τη Λισαβόνα βρίσκεται η οχυρωμένη πόλη Όμπιδος. Τον 13ο αιώνα, η βασίλισσα της χώρας Ισαβέλλα, ερωτεύτηκε τόσο αυτό το μέρος που ο σύζυγός της, της το έκανε δώρο. Σήμερα, η Όμπιδος είναι ένας τέλεια διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός, ιδανικός για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

    • Πόλη του Αγίου Μαρίνου, Άγιος Μαρίνος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το περίκλειστο κράτος του Σαν Μαρίνο, το οποίο περιβάλλεται από την Ιταλία, είναι το πέμπτο μικρότερο κράτος του κόσμου, με έκταση μόλις 61 τ.χλμ. και 33.000 κατοίκους. Ό,τι του λείπει σε μέγεθος το κερδίζει σε φυσική ομορφιά. Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μεταξύ των πιο γνωστών αξιοθέατων είναι οι τρεις πύργοι - Guaita, Cesta και Montale - χτισμένοι μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα πάνω στις τρεις κορυφές του Μόντε Τιτάνο.

    • Motovun, Κροατία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Motovun είναι ένα όμορφο μεσαιωνικό χωριό στην Ίστρια της Κροατίας, χτισμένο στα 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Λιγότερα από 1.000 άτομα ζουν εκεί. Η περιοχή φημίζεται για τη γαστρονομία της και τα εκπληκτικά τοπία της.

    • Rothenburg-ob-der-Tauber, Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μέρος του δημοφιλούς Ρομαντικού Δρόμου που διαπερνά τη νότια Γερμανία, το Rothenburg ob der Tauber είναι διάσημο για την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη του. Η βόλτα στο ιστορικό κέντρο με τα παμπάλαια σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τους πύργους, τις πύλες και τα συντριβάνια, αποτελεί μια απόδραση στο χρόνο. Η πόλη έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, ενώ ήταν η έμπνευση για το χωριό του Πινόκιο στην ταινία της Walt Disney το 1940.

    • Sully-sur-Loire, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα παραμυθένιο σκηνικό στην αριστερή όχθη του Λίγηρα. Το Sully-sur-Loire διαθέτει πολλά μνημεία από τη μεσαιωνική περίοδο, όπως το περίφημο κάστρο του, που έχει φιλοξενήσει πολλά σημαντικά ιστορικά πρόσωπα. Το κάστρο περιβάλλεται από τάφρο που έχει ακόμη νερό και εξακολουθεί να προστατεύει τους μεγάλους θησαυρούς του.

    • Σαιν Εμιλιόν, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η μικρή μεσαιωνική πόλη στη νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στο Μπορντό, ενθουσιάζει τους επισκέπτες με την ομορφιά της, τα στενά δρομάκια, τις μικρές πλατείες, αλλά και τα παγκοσμίως γνωστά κρασιά και τη γαστρονομική κληρονομιά της. Η μεσαιωνική πόλη και η περιοχή της έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999.

    • Besalu, Ισπανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Besalu είναι μια καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη που βρίσκεται στα βόρεια της Ισπανίας, στην επαρχία της Girona και κοντά στα Ισπανικά Πυρηναία. Υψώνεται δίπλα στον ποταμό Fluvia και διαθέτει μία οχυρωμένη ρωμανική γέφυρα.

    • Μπάμπεργκ, Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Μπάμπεργκ ή Βαμβέργη είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Γερμανίας. Βρίσκεται στη βόρεια Βαυαρία, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από τη Νυρεμβέργη. Η πόλη φημίζεται για τα μνημεία της και την αρχιτεκτονική της, ενώ είναι διάσημη και για τη ράουχμπιερ (Rauchbier), δηλαδή την καπνιστή μπύρα.

    • Γιορκ, Αγγλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Γιορκ είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Αγγλίας. Η πόλη είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ouse και Foss στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ και έχει μακρά ιστορία. Το Γιορκ διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη και αρκετά πολύ καλά διατηρημένα παλαιά κτήρια.

    • Ρόδος, Ελλάδα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η ατμόσφαιρα στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης της Ρόδου θυμίζει τόσο πολύ μεσαιωνική εποχή, που περπατώντας στην πλακόστρωτη Οδό των Ιπποτών έχεις την αίσθηση ότι θα δεις δίπλα σου έναν ιππότη πάνω στο άλογό του. Το επιβλητικότερο κτήριο του κάστρου είναι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου - το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider