Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 17°C
    Clear

    Άμστερνταμ: Τα top αξιοθέατα και οι καλύτερες διευθύνσεις για ένα αξέχαστο ταξίδι

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άμστερνταμ: Τα top αξιοθέατα και οι καλύτερες διευθύνσεις για ένα αξέχαστο ταξίδι

    Από τα κανάλια, τα πάρκα και τα μουσεία μέχρι τις μοδάτες γειτονιές, συγκεντρώσαμε σε μια λίστα αξιοθέατα, βόλτες και διευθύνσεις για να περάσετε αξέχαστα στο Άμστερνταμ. Ένας μίνι οδηγός για έναν από τους top ευρωπαϊκούς προορισμούς.

    Νεανικό, πολυπολιτισμικό, χαλαρό και μποέμ, το Άμστερνταμ δεν είναι τυχαία στις πρώτες θέσεις των καλύτερων ταξιδιωτικών προορισμών στην Ευρώπη. Ξεχωριστή αρχιτεκτονική, σπουδαία μουσεία, θαυμάσια πάρκα, πλούσιες αγορές και έντονη νυχτερινή ζωή, συνδυάζονται μοναδικά γύρω από τα πολυάριθμα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας.

    Πάντοτε υπάρχει μια καλή αφορμή για μια απόδραση στο Άμστερνταμ. Τα τελευταία χρόνια, η «πόλη της αμαρτίας» μεταμορφώνεται και αλλάζει, προσκαλώντας τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν νέες γειτονιές και εμπειρίες εκτός τουριστικής πεπατημένης. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα γεμάτη τέχνη, βόλτες, γαστρονομία και shopping, που θα σας κάνει ετοιμάσετε άμεσα βαλίτσα για την πόλη των καναλιών, των λουλουδιών και των ποδηλάτων.

    Άμστερνταμ: Όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα top αξιοθέατα

    Ιδανική αφετηρία κάθε βόλτας είναι η κεντρική πλατεία Dam. Μπορείτε να περπατήσετε ή να περιηγηθείτε με ποδήλατο σαν ντόπιοι. Φωτογραφίστε τα διάσημα αξιοθέατα της πλατείας, το εντυπωσιακό Βασιλικό Παλάτι, τη γοτθικού ρυθμού εκκλησία Neuwe Kerk και το Εθνικό Μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διάσημο αξιοθέατο στην περιοχή Jordaan είναι το σπίτι-μουσείο της Άννας Φρανκ, με το κρησφύγετο όπου έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της. Πολύ κοντά θα βρείτε και την εκκλησία Westerkerk όπου μπορείτε να ανεβείτε στον ψηλότερο πύργο του Άμστερνταμ (85 μέτρα) και να απολαύσετε την πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν γίνεται να επισκεφθείτε την ολλανδική πρωτεύουσα και να μην εξερευνήσετε τα γραφικά κανάλια της. Γνωστό και ως η «Βενετία του Βορρά», το Άμστερνταμ διαθέτει πάνω από εκατό χιλιόμετρα κανάλια. Μπείτε σε ένα τουριστικό πλοιάριο για μια βόλτα στα νερά του ποταμού Άμστελ και απολαύστε τις φωτισμένες γέφυρες, τα αναπαλαιωμένα σπίτια με τις όμορφες προσόψεις και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Vondelpark, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, είναι πολύ δημοφιλές σε κατοίκους και επισκέπτες για βόλτες, χαλάρωση, παιχνίδι και πικνίκ. Το σκηνικό περιλαμβάνει κήπους, λιμνούλες, γεφυράκια, γλυπτά (όπως το «Ψάρι» του Πικάσο), ένα υπαίθριο θέατρο και αρκετά εστιατόρια και cafes. Άλλα αγαπημένα πάρκα είναι το Sarphatipark και το Westerpark, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που πλέον αποτελεί χώρο πολιτισμού. Μοναδικός είναι και ο Βοτανικός Κήπος, μια όαση με 8.000 διαφορετικά είδη λουλουδιών και δέντρων, στη συνοικία Plantage. Στα must και η επίσκεψη στην Bloemenmarkt, την πλωτή αγορά λουλουδιών όπου θα βρείτε πολύχρωμα μπουκέτα λουλουδιών, καθώς και μια τεράστια ποικιλία σε βολβούς και σπόρους για να πάρετε μαζί σας.

    Τα μουσεία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Άμστερνταμ έρχεται πρώτο σε αναλογία συγκέντρωσης μουσείων στον κόσμο αφού διαθέτει περισσότερα από 60. Νότια της πλατείας Dam, η Πλατεία των Μουσείων (Museumplein) φιλοξενεί τρία από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά. Πρώτη στάση το εμβληματικό Rijksmuseum, ένα μουσείο-ορόσημο του Άμστερνταμ. Εδώ θα θαυμάσετε τη «Νυχτερινή Περιπολία» του Ρέμπραντ και αριστουργήματα των Βερμέερ, Χαλς καθώς κι όλων των Φλαμανδών ζωγράφων. Συνεχίστε με επίσκεψη στο Van Gogh Museum, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου στον κόσμο. Επίσης, το Stedelijk διαθέτει μια συλλογή 90.000 αντικειμένων μοντέρνας τέχνης από καλλιτέχνες του 20ου και 21ου αιώνα.

    Στάσεις για φαγητό, ποτό και shopping

    Η γειτονιά του Jordaan είναι γεμάτη με εστιατόρια, μπουτίκ, γκαλερί και νεανικά στέκια. Στην υπαίθρια αγορά Noordermarkt θα βρείτε από vintage ρούχα, αντίκες και κοσμήματα μέχρι βιολογικά προϊόντα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την περιοχή 9 Straatjes («9 δρόμοι») που είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα και ανεξάρτητα καταστήματα.

    Νότια του κέντρου, η πολυπολιτισμική γειτονιά De Pijp προσφέρει αμέτρητες επιλογές για φαγητό και ποτό. Εδώ θα βρείτε και τη μεγαλύτερη αγορά του Άμστερνταμ, την Albert Cuypmarkt που διαθέτει σχεδόν τα πάντα: από φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, μπαχαρικά, σοκολάτες και τυριά μέχρι ρούχα και είδη σπιτιού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν πεινάσετε, πάρτε στο χέρι τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, ρέγγες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλλά και stroopwafels, ένα ολλανδικό γλύκισμα που μοιάζει με μπισκότο βάφλας γεμιστό με καραμέλα.

    Αν σας αρέσει η μπύρα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Heineken Experience, όπου στεγαζόταν ως το 1988 η ζυθοποιεία και που πλέον αποτελεί μουσείο και κέντρο ενημέρωσης αφιερωμένο στην αγαπημένη pilsner της Ολλανδίας.

    Έντονη νυχτερινή ζωή θα βρείτε γύρω από τις πλατείες Rembrandtplein και Leidseplein. Όσοι αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία θα επιλέξουν ένα από τα brown cafés, δηλαδή τις αυθεντικές ολλανδικές παμπ. Το πιο γνωστό είναι το Boerejongens Coffeeshop Sloterdijk.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το βόρειο λιμάνι του Άμστερνταμ, το οποίο ακούει στο όνομα Νορντ (Noord), είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης. Πάρτε το φέρι πίσω από το Centraal Station για να βρεθείτε εκεί σε 15 λεπτά. Το πρώην ναυπηγείο του NDSM-Wharf έχει μετατραπεί στον πιο must πολιτιστικό κόμβο της πόλης, με ανακαινισμένα βιομηχανικά κτήρια που στεγάζουν μοντέρνα παραθαλάσσια στέκια, εντυπωσιακούς χώρους τέχνης και υπέροχα καταστήματα για vintage shopping. Επισκεφθείτε το Ij-Hallen, που έχει περίπου 500 πάγκους και είναι το μεγαλύτερο παζάρι της Ευρώπης. Το καλύτερο μέρος για χαλάρωση και κοκτέιλ είναι το Pllek, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα κοντέινερ, ενώ για φαγητό με εκπληκτική θέα στο ποτάμι μια καλή επιλογή είναι το Helling 7.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider