Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 23.4°C
    Clear

    Ματέρα: Η ιταλική πόλη των βράχων που αγαπά ο κινηματογράφος

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ματέρα: Η ιταλική πόλη των βράχων που αγαπά ο κινηματογράφος

    Η Ματέρα, η αρχαία πόλη με τα σπήλαια που κλέβει τις εντυπώσεις στη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ, «No Time to Die», είναι ένα «μνημείο» αρχιτεκτονικής της νότιας Ιταλίας που παρασύρει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο χρόνο

    Την αποκαλούν «Καππαδοκία της Ιταλίας» και είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Η Ματέρα είναι μια μικρή πόλη με σπάνια φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία. Βρίσκεται στην περιοχή της Μπαζιλικάτα στη Νότια Ιταλία (66 χλμ. από το Μπάρι), δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι όπου ρέει ο ποταμός Γκραβίνα. Η πόλη απέκτησε διεθνή φήμη λόγω των πανάρχαιων συνοικιών, που είναι σκαμμένες μέσα στα ασβεστώδη βράχια της περιοχής- τα περίφημα Sassi di Matera (πέτρες-σπηλιές της Ματέρα). Εκεί λέγεται πως κατοίκησαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ιταλία.

    Σήμερα, η Ματέρα αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό για ταξιδιώτες που αναζητούν ιδιαίτερα μέρη, έξω από τα συνηθισμένα. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ ήταν μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2019 (μοιράστηκε τον τίτλο με τη Φιλιππούπολη- ή αλλιώς Plovdiv- της Βουλγαρίας).

    Διαβάστε ακόμη:

    H Ματέρα στον κινηματογράφο: Από τον Παζολίνι στον Τζέιμς Μποντ

    travelgo.gr
    Η Ματέρα θεωρείται μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου (πηγή: Shutterstock)

    Περπατώντας στη Ματέρα σίγουρα θα νιώσετε πως βρίσκεστε σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό, ειδικά όταν πέφτει η νύχτα, που το τοπίο μοιάζει εξωπραγματικό. Οι αμέτρητες σπηλιές-κατοικίες, σκαμμένες στο εσωτερικό του βράχου, δημιουργούν ένα θέαμα που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Δεν είναι τυχαίο ότι η αυτή η πόλη έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές σκηνικό γυρισμάτων για ταινίες - κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου - όπως «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Παζολίνι, ο «Βασιλιάς Δαυίδ» και «Τα Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον, αλλά και το «Wonder Woman».

    Πρόσφατα η Ματέρα απέκτησε περισσότερη δημοσιότητα ως η πόλη που κλέβει τις εντυπώσεις στην εναρκτήρια σεκάνς της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ «No Time To Die». Εκεί βλέπουμε ένα κυνηγητό με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πρωταγωνίστρια τη θρυλική Aston Martin. «Ο κινηματογράφος αγκάλιαζε πάντα την πόλη μας, τώρα περισσότερο από ποτέ», λέει ο δήμαρχος της Ματέρα, Domenico Bennardi, στον Guardian. «Από το καλοκαίρι του 2017 έως τους πρώτους μήνες του 2021, υποδεχτήκαμε περισσότερες από 140 ιταλικές και διεθνείς εταιρείες παραγωγής, ακόμη και κατά τη διάρκεια του lockdown».

    Η ιστορία της «πολιτείας των βράχων»

    travelgo.gr
    Η Ματέρα έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (πηγή: Shutterstock)

    Η ιστορία της είναι συναρπαστική. Η Ματέρα κλείνει στους τοίχους και στις σπηλιές της ολόκληρη την ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στον πλανήτη. Τα παλαιότερα ευρήματα σε αυτήν τη μικρή πόλη χρονολογούνται από την Παλαιολιθική Εποχή.

    Μέχρι τη δεκαετία του ’50, στις γειτονιές Sasso Caveoso και Sasso Barisano, στα σπίτια που είναι σμιλεμένα κυριολεκτικά μέσα στους βράχους, ζούσαν ακόμη άνθρωποι υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής. Η Ματέρα ήταν μια πόλη για την οποία ντρέπονταν οι Ιταλοί. Το 1952 με πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης 15.000 κάτοικοι μεταφέρονται σε νέες συνοικίες στην κορυφή του λόφου. Το 1986, το ιταλικό κράτος αποφάσισε να παραχωρήσει για 99 χρόνια τα σπίτια-σπηλιές σε ιδιώτες, για να τα επισκευάσουν και να τα αναδείξουν. Το 1993 η UNESCO κηρύσσει τα Sassi της Ματέρα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

    travelgo.gr

    Έτσι, το υποβλητικό σκηνικό απέκτησε ξανά ζωή και πολιτιστική αξία. Τα παλιά πέτρινα σπίτια μετατράπηκαν σε μοντέρνα διαμερίσματα, φινετσάτα ξενοδοχεία, επαγγελματικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

    Τι να δείτε στη Ματέρα

    travelgo.gr
    Η εκκλησία San Francesco d'Assisi (πηγή: Shutterstock)

    Η πόλη είναι πλούσια σε εκκλησίες. Ο εντυπωσιακός καθεδρικός του 13ου αιώνα στέκει επιβλητικά πάνω από την παλιά πόλη. Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς το μοναστηριακό συγκρότημα Madonna delle Virtu και San Nicola del Greci, την εκκλησία San Pietro Caveoso, τη Santa Maria D' Idris και τη Santa Lucia alle Malve, όπου υπάρχουν βυζαντινές τοιχογραφίες σε εξαιρετική κατάσταση.

    Το Casa Noha φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με την πλούσια ιστορία της Ματέρα. Το σπίτι του 16ου αιώνα έχει μετατραπεί σε μουσείο που αφηγείται τη συναρπαστική διαδρομή της πόλης και των κατοίκων της.

    Το Μουσείο Σύγχρονης Γλυπτικής (Museo della Scultura Contemporanea Matera–MUSMA) με τους εντυπωσιακούς υπόγειους εκθεσιακούς χώρους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery

    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider