Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 14.6°C
    Clouds

    7 «άγνωστες» ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένες σε σχήμα αστεριού

    BEST OF
    7 «άγνωστες» ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένες σε σχήμα αστεριού

    Αποτελούν διαμάντια αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζουν για την τέλεια γεωμετρική ομορφιά τους.

    Άγνωστες στο πλατύ ταξιδιωτικό κοινό, οι πόλεις-φρούρια που είναι χτισμένες σε σχήμα αστεριού βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη. Μόνο από ψηλά μπορεί να θαυμάσει κανείς την τέλεια γεωμετρική ομορφιά τους.

    Οι «πόλεις-αστέρια» του 16ου και 17ου αιώνα ήταν ένα στολίδι της πρώιμης σύγχρονης εποχής και σχεδιάστηκαν από μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της περιόδου. Η επιστήμη της οικοδόμησης οχυρωματικών προμαχώνων σε σχήμα αστεριού δημιουργήθηκε στην Ιταλία κατά την Αναγέννηση, όταν η πυρίτιδα και το κανόνι κατέστησαν τα παλιά μεσαιωνικά τείχη ξεπερασμένα.

    Ταξιδέψτε μαζί μας σε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές «πόλεις-αστέρια» της Ευρώπης, όπως τις παρουσιάζει το CNN Travel.

    Πάλμα Νόβα, Ιταλία

    Πάλμα Νόβα, Ιταλία

    Πολύ κοντά στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας, η Palmanova είναι η απόλυτη «γεωμετρική» πόλη, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες. Οι Ενετοί την έχτισαν στα τέλη του 16ου αιώνα για να υπερασπιστούν τα βορειοανατολικά σύνορα της δημοκρατίας τους. Η ακτινική της διάταξη εκτείνεται από μια κεντρική εξαγωνική πλατεία, την Piazza del Duomo, σε ομόκεντρους δακτύλιους οι οποίοι διασχίζονται από ευθείες λεωφόρους που οδηγούν σε καθεμία από τις γωνιές της. Η πόλη περιβάλλεται από μια εξωτερική διπλή περίμετρο οχυρώσεων σε σχήμα αστεριού. Οι οχυρώσεις συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    travelgo image

    Almeida, Πορτογαλία

    Almeida, Πορτογαλία

    Στη βόρεια Πορτογαλία, πολύ κοντά στα ισπανικά σύνορα, αυτή η πόλη ταιριάζει απόλυτα μέσα στους προμαχώνες σε σχήμα αστεριού που την περιβάλλουν. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου, κατακτήθηκε από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα υπό τον Γάλλο διοικητή Michel Ney, μετά από μια καταστροφική έκρηξη πυριτιδαποθήκης η οποία σκότωσε εκατοντάδες Βρετανούς και Πορτογάλους υπερασπιστές.

    travelgo image

    Ζάμοστς, Πολωνία

    Ζάμοστς, Πολωνία

    Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η παλιά πόλη του Zamosc έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής της διάταξης από τον 16ο αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος της μοναδικότητάς της έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει αρχιτεκτονικές επιρροές από διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς η πόλη αποτέλεσε εμπορικό κέντρο που προσέλκυε εμπόρους από την Ανατολή και τη Δύση. Επίσης, η πόλη σχεδιάστηκε από έναν Ιταλό αρχιτέκτονα από την Πάδοβα, ο οποίος ενσωμάτωσε αρχιτεκτονικά στοιχεία από την πατρίδα του.

    travelgo image

    Κάρλοβατς, Κροατία

    Κάρλοβατς, Κροατία

    Αυτή η εξαγωνική πόλη χτίστηκε από τους Αψβούργους το 1579 ως προμαχώνας για να προστατεύσει τα εδάφη τους από τους Οθωμανούς. Τον αιώνα που ακολούθησε, το Κάρλοβατς πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς επτά φορές. Αν και έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα προάστια γύρω από την παλιά πόλη, το αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο στον πυρήνα της έχει διατηρηθεί καλά.

    travelgo image

    Τερεζίν, Τσεχία

    Τερεζίν, Τσεχία

    Το Τερεζίν χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ως μια πόλη-φρούριο από τον αυτοκράτορα του Οίκου των Αψβούργων Τζόζεφ 'Β, ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομα της μητέρας του, αυτοκράτειρας Μαρίας Τερέζας. Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, το φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους. Μετά την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας από τους Ναζί, η Γκεστάπο χρησιμοποίησε μέρος των εγκαταστάσεων της ως φυλακή και ολόκληρη η πόλη μετατράπηκε αργότερα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και γκέτο. Εβραίοι κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη στριμώχτηκαν ανάμεσα στα τείχη της, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν αργότερα σε στρατόπεδα εξόντωσης.

    travelgo image

    Neuf-Brisach, Γαλλία

    Neuf-Brisach, Γαλλία

    Αυτή η γαλλική πόλη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως μέρος του δικτύου φρουρίων που δημιουργήθηκε από τον Σεμπαστιάν λε Πρεστρ ντε Βομπάν, τον μεγαλύτερο στρατιωτικό αρχιτέκτονα και μηχανικό του Λουδοβίκου ΙΔ. Χτίστηκε από το μηδέν στη γαλλική πλευρά του Ρήνου, όταν η Γαλλία έχασε την πόλη Breisach στην απέναντι όχθη του ποταμού- εξ ου και το πρόθεμα «Neuf» (Νέο).

    travelgo image

     

    Νάαρντεν, Ολλανδία

    Νάαρντεν, Ολλανδία

    Ίσως η πιο εντυπωσιακή ολλανδική πόλη, χτισμένη σε σχήμα αστεριού, είναι το Naarden, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. ανατολικά του Άμστερνταμ. Με διπλά τείχη και τάφρους, αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρωμένες πόλεις στην Ευρώπη. Η αρχική κατασκευή της τοποθετείται στον 13ο αιώνα, ενώ εξελίχθηκε σχεδιαστικά μέχρι τον 16ο αιώνα, λαμβάνοντας τη μορφή που έχει σήμερα. Η πόλη αυτή είναι ένα ολόκληρο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό μουσείο, με επιβλητικά κτήρια, φρούρια, προμαχώνες και τάφρους σε όλο το μήκος της να θυμίζουν το παρελθόν της.

    travelgo image

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider