Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Sat 16.8°C
    Clear

    Θεοδώριανα: Το καταπράσινο χωριό των Τζουμέρκων με τους δίδυμους καταρράκτες

    ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Θεοδώριανα: Το καταπράσινο χωριό των Τζουμέρκων με τους δίδυμους καταρράκτες

    Λιγότερο γνωστό αλλά πανέμορφο χωριό της Ηπείρου, τα Θεοδώριανα Άρτας με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες αποτελούν ένα πραγματικό «διαμαντάκι» που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Φωλιασμένο σε μια πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων, στην αγκαλιά μιας υπέροχης φύσης και σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από την πόλη της Άρτας, βρίσκεται το χωριό Θεοδώριανα. Λιγότερο γνωστό αλλά πανέμορφο χωριό της Ηπείρου, τα Θεοδώριανα Άρτας αποτελούν ένα πραγματικό διαμαντάκι που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Για να φτάσει κανείς εδώ, θα πάρει το δρόμο από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο που ανηφορίζει απότομα, περνώντας μέσα από το εκπληκτικό τοπίο περιστοιχισμένο από βουνοκορφές και στη συνέχεια κατεβαίνει στα Θεοδώριανα. Τα σπίτια του χωριού απλώνονται σε δύο συνεχόμενους μαχαλάδες, σε μια πλαγιά ανάμεσα σε υψόμετρο 850 έως 1.100 μέτρων. Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με τον επιβλητικό πλάτανο, το υψόμετρο δείχνει 960 μέτρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στη θέση Κάτω Μύλος υπάρχει νερόμυλος-νεροτριβή και το παλιό γεφύρι, ενώ στην πλατεία βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγιάς (1973) που στην αυλή του λειτούργησε κρυφό σχολειό. Στο χωριό λειτουργούν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες, ενώ στο Καταφύγιο Πανόραμα λειτουργεί ξενώνας και ταβέρνα. Στον γειτονικό οικισμό Σκαρπάρι που βρίσκεται δίπλα στον Αχελώο μπορεί κανείς να γευτεί φρέσκια πέστροφα και να κάνει rafting.

    Ένας παράδεισος για φυσιολάτρες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με δυο ορμητικά ποτάμια, παραπόταμους του Αχελώου, να το περιζώνουν, με τους περίφημους δίδυμους καταρράκτες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους της Ελλάδας και δεκάδες πηγές, τα Θεοδώριανα αποτελούν έναν παράδεισο για δραστηριότητες στη φύση.

    theodoriana
    theodoriana
    Πηγή: Shutterstock

    Στη βόρεια έξοδο χωριού, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, συναντάει κανείς τον καταρράκτη Σούδα, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Θεοδωριάνων και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα γκρεμίζονται από 25 μέτρα ύψος, αφού πρώτα προλάβουν να χωριστούν στα δύο, σχηματίζοντας δύο υπέροχους καταρράχτες. Το θέαμα είναι μοναδικό.

    Δείτε τα Θεοδώριανα από ψηλά:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider