Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Sat 17.3°C
    Clear

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Η απέραντη ακτογραμμή που ενώνει δύο νομούς

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Η απέραντη ακτογραμμή που ενώνει δύο νομούς

    Απέραντες αμμουδιές, χρυσοί αμμόλοφοι και καταγάλανα νερά για ατελείωτες βουτιές. Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, στα δυτικά της Πελοποννήσου, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

    Στα δυτικά της Πελοποννήσου, ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, υπάρχει μια τεράστια ακτογραμμή, κατά μήκος του Ιονίου, με πανέμορφες αμμώδεις παραλίες για όλα τα γούστα. Ο λόγος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο οποίος εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια μέχρι την Κυπαρισσία (τον μεγαλύτερο οικισμό στις ακτές του) στα νότια. Με μια σειρά από χρυσές παραλίες, συνολικής έκτασης 44 χιλιομέτρων, η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές αποδράσεις με αυτοκίνητο.

    Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον καθώς οι ακτές του αποτελούν έναν από τους τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Συγκεκριμένα, οι ακτές του φιλοξενούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό της χελώνας στη Μεσόγειο. Στο νότιο τμήμα του κόλπου, μεταξύ των εκβολών της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό, σε παραλία μήκους 10 χλμ., φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 780 φωλιές Caretta caretta κάθε χρόνο.

    Παραλίες για ατελείωτες βουτιές

    travelgo.gr
    Η παραλία της Ζαχάρως (πηγή: Shutterstock)

    Από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι αυτή της Ζαχάρως στο νομό Ηλείας, περίπου 30 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 35 χλμ. από τον Πύργο. Η τεράστια παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά που βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου είναι ιδανική για οικογένειες, θαλάσσια σπορ αλλά και για ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.

    travelgo.gr
    Η παραλία της Ελαίας (πηγή: Shutterstock)

    Η παραλία του Κακόβατου και του Νεοχωρίου, στη μέση του κόλπου, αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών. Λίγο πιο κάτω, στο σημείο που κυλάει ο ποταμός Νέδα (το πιο γνωστό ποτάμι στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα) βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Ελαίας με πανύψηλα δέντρα, αμμόλοφους και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία της Ελαίας, μαζί με αυτές του Καλού Νερού και του Αγιαννάκη αποτελούν σημείο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta.

    travelgo.gr
    Η παραλία Καλό Νερό (πηγή: Shutterstock)

    Το βίντεο του Michael Miller μάς ταξιδεύει από ψηλά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider