Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Fri 17.3°C
    Clear

    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία

    Η Μεσσηνία είναι ένας ξεχωριστός και προσιτός προορισμός που έχει να προσφέρει πολλά. Από την Καλαμάτα, την Πύλο, τη Μεθώνη και την Κορώνη έως τη Μεσσηνιακή Μάνη, από τα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα μέχρι τις καλύτερες παραλίες και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, φτιάξαμε έναν οδηγό με όλα όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας

    Αρχαιολογικοί χώροι και επιβλητικά κάστρα που ατενίζουν το Ιόνιο, φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο, γραφικά ορεινά χωριά με μοναδική θέα και μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί με ταβερνούλες πάνω στο κύμα. Φυσικές ομορφιές, ιστορία, πολιτισμός, παράδοση και γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά σε αυτό το νομό της Πελοποννήσου, που ικανοποιεί απόλυτα την προσδοκία για αξέχαστες διακοπές. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Μεσσηνία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

    Από την ολοζώντανη πρωτεύουσα Καλαμάτα μέχρι τις θαλασσινές πολιτείες της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης με τα κάστρα τους και τα μαγευτικά τοπία της Μεσσηνιακής Μάνης, η Μεσσηνία προσφέρει στους επισκέπτες έντονες συγκινήσεις. Και όσοι τη γνωρίσουν είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επιστρέψουν.

    Καλαμάτα: Η πόλη του ήλιου

    Καλαμάτα

    Με τη θάλασσα να λαμπυρίζει αστραφτερή στα πόδια της και τον Ταΰγετο να υψώνεται επιβλητικός από πάνω της, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας είναι μία από τις ομορφότερες και πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας. Παραδοσιακή αλλά και κοσμοπολίτισσα, διάσημη για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και με ανανεωμένο ταξιδιωτικό προφίλ τα τελευταία χρόνια, η Καλαμάτα έχει κάτι για όλους: μια υπέροχη παραλιακή ζώνη, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, πλατείες και πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή, ποδηλατόδρομους, σημαντικά μουσεία, πολυτελή ξενοδοχεία, πλούσια αγορά, εξαιρετικές γεύσεις και αρκετή νυχτερινή ζωή. Όλα αυτά μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα χάρη στον καινούργιο δρόμο που κάνει το ταξίδι ως εδώ εύκολη υπόθεση.

    Καλαμάτα

    Σημείο αναφοράς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι το κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη. Το αμφιθέατρο του φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Στους πρόποδες του εκτείνεται η παλιά πόλη της Καλαμάτας, γεμάτη δαιδαλώδη στενάκια και παλιά σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες. Φροντίστε να χωρέσετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη σε κάποιο από τα σημαντικά μουσεία της πόλης: το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, αλλά και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο όπου εκτίθενται παλιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στην πλατεία 23ης Μαρτίου (εδώ έδωσαν όρκο πίστης στην Επανάσταση οι αγωνιστές του 1821), ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής και η Μονή Καλογραιών, που είναι διάσημη για τα μεταξωτά υφαντά που φτιάχνουν οι μοναχές στον αργαλειό.

    Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας είναι η τεράστια παραλία της με τα πεντακάθαρα νερά. Το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα, ποδηλατάδα και εύκολες βουτιές το καλοκαίρι. Αν θέλετε beach bars, κατευθυνθείτε προς την παραλία της Βέργας, τη Μικρή Μαντίνεια και τη Σάντοβα. Εναλλακτικά, αν πάτε προς τις Κιτριές, θα βρείτε πιο ήσυχους κολπίσκους για να κάνετε τις βουτιές σας.

    Η Αρχαία Μεσσήνη

    Αρχαία Μεσσήνη

    Σε απόσταση 30 χλμ. από την Καλαμάτα μπορείτε να επισκεφτείτε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις πιο καλά διατηρημένες και σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας. Η πόλη ιδρύθηκε το χειμώνα του 370 π.Χ.- 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο Θέατρο, στην Κρήνη Αρσινόη, στο Στάδιο, στο Εκκλησιαστήριο, στην Αγορά, στο Ηρώο-Μαυσωλείο και άλλα σημαντικά αξιοθέατα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου. Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης λαμβάνουν χώρα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

    Πύλος- Μεθώνη- Κορώνη: Ενετικά κάστρα και μαγευτικές ακτές

    Πύλος

    Σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα βρίσκεται η Πύλος, μία από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις της Μεσσηνίας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Ναβαρίνου (εκεί όπου το 1827 έγινε η ομώνυμη ναυμαχία), ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα στα νερά του Ιονίου, με ψηλά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές που καθρεφτίζονται στα νερά, θυμίζει νησιωτικό οικισμό. Αφού πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων, κάτω από τα αιώνια πλατάνια, εξερευνήστε τα αξιοθέατα: το Νιόκαστρο, το μεγάλο και καλοδιατηρημένο κάστρο που έχτισαν οι Οθωμανοί το 1573, αλλά και το νησάκι Σφακτηρία, που μπορείτε να επισκεφτείτε με βαρκάκι. Οι λάτρεις της Ιστορίας θα βάλουν στο πρόγραμμά τους και μια επίσκεψη στο περίφημο Ανάκτορο του Νέστορα, το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στον ελλαδικό χώρο, περίπου 17 χλμ. βόρεια της Πύλου.

    Βοϊδοκοιλιά

    Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βόρεια της Πύλου, είναι ένας εξαιρετικής ομορφιάς βιότοπος που αποτελεί κύριο αποδημητικό σταθμό των πουλιών στο ταξίδι τους από και προς την Αφρική. Πρόκειται επίσης για τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει ο σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέοντας, που κινδυνεύει από εξαφάνιση. Όσο για τις παραλίες, την παράσταση κλέβει η ξακουστή Βοϊδοκοιλιά. Η παραλία-σταρ της δυτικής Μεσσηνίας, με σχήμα μισοφέγγαρου, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, είναι ένα μέρος που επιβάλλεται να επισκεφτείτε (τον Αύγουστο, βέβαια, καλό είναι πάτε νωρίς το πρωί, γιατί μαζεύει πάρα πολύ κόσμο). Αν ψάχνετε για την καλύτερη θέα στον όρμο του Ναυαρίνου και σας αρέσει η πεζοπορία, αξίζει τον κόπο να φτάσετε ψηλά ως το Παλαιόκαστρο και τη σπηλιά του Νέστορα κάτω από αυτό. Βόρεια από τη Βοϊδοκοιλιά βρίσκονται οι παραλίες του Ρωμανού και του Πετροχωρίου, από τις ωραιότερες της Μεσσηνίας.

    Μεθώνη

    Στα νότια της Πύλου και απέναντι από τη νήσο Σαπιέντζα βρίσκεται η Μεθώνη, μια όμορφη μικρή πόλη με σπίτια σε νεοκλασικό ύφος. Το διασημότερο αξιοθέατο δεν είναι άλλο από το κάστρο της, ένα από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά συμπλέγματα στην Ελλάδα. Εκτείνεται σε έκταση 93 στρεμμάτων και καταλήγει στο Μπούρτζι, τον οκτάπλευρο πύργο που βρέχεται ολόγυρα από τη θάλασσα. Το ηλιοβασίλεμα είναι η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθείτε.

    Κορώνη

    Χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ασίνης, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου, η Κορώνη είναι μια γραφική και αρχοντική κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα, καλοδιατηρημένα αρχοντικά και στενά ανηφορικά δρομάκια. Το κάστρο της Κορώνης εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Κάντε μια βόλτα στα καλντερίμια του για να δείτε τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας και το επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου, αλλά και για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο.

    Ανάμεσα σε Μεθώνη και Κορώνη, βρίσκεται η Φοινικούντα, με γραφικά σπίτια, παραλιακές ταβέρνες και πολλές κοντινές και καθαρές παραλίες που αποτελούν ιδανικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές. Ανεβαίνοντας προς το Πεταλίδι, θα βρείτε αρκετές όμορφες τοποθεσίες και μικρά παραθαλάσσια χωριά για μπάνιο και φαγητό, όπως τους Κόμπους, τον Άγιο Ανδρέα και τους Χράνους.

    Τα θαύματα της φύσης

    Πολυλίμνιο

    Στο κεντρικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Χαραυγή (34 χλμ. από την Καλαμάτα), θα βρείτε το Πολυλίμνιο: ένα πραγματικά ονειρικό σκηνικό με λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το φαράγγι του Πολυλιμνίου. Η διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη θα σας φέρει κοντά σε έναν πανέμορφο καταρράκτη που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων. Άλλη μία δροσερή και αξέχαστη εμπειρία είναι η διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας- μια από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να το διασχίσετε με ασφάλεια. Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στο πέρασμά της διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Το κοντινότερο χωριό στους καταρράκτες της Νέδας από την πλευρά της Μεσσηνίας είναι η Πλατανιά.

    Κυπαρισσία: Η αρχόντισσα της Μεσσηνίας

    Κυπαρισσία

    Η Κυπαρισσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, στην ακτή του Ιονίου πελάγους. Είναι χωρισμένη στην Άνω Πόλη, που αποτελεί διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με παλιά πέτρινα σπίτια και καλντερίμια, και τη Νέα ή Κάτω Πόλη με κέντρο της το λιμάνι με τις ψαροταβέρνες. Σημαντικότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο, που δεσπόζει πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό της παλιάς πόλης και προσφέρει απίστευτη θέα στο Ιόνιο. Στα πέριξ μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Περιστεριάς (ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού), το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες, αλλά και το Μοναστήρι της Κατσιμικάδας, ένα ησυχαστήριο μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Κοντά στην Κυπαρισσία θα βρείτε επίσης μια ποικιλία από υπέροχες παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα (Άι-Λαγούδης, Καλό Νερό, Σανί, Στόμιο κ.ά).

    Εξερευνώντας τη Μεσσηνιακή Μάνη

    travelgo image

    Πλούσια φύση, απέραντοι ελαιώνες, παραδοσιακοί οικισμοί, πέτρινα πυργόσπιτα, κρυμμένα ξωκλήσια, υπέροχες θάλασσες... Νοτιοανατολικά της Καλαμάτας σάς περιμένει ένας τόπος ιδιαίτερος, φτιαγμένος από πανέμορφες εικόνες. Από τις Κιτριές, το όμορφο μικρό ψαροχώρι, 15 χλμ. από την Καλαμάτα, θεωρείται ότι ανοίγεται η πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης.

    Καρδαμύλη

    Πρώτος σταθμός η Καρδαμύλη, ιστορικό παραθαλάσσιο χωριό και μια από τις πιο γραφικές γωνιές της Πελοποννήσου, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Πραγματικά χαίρεσαι να βολτάρεις στα δρομάκια της. Πάνω σε ένα λόφο με ελιές και κυπαρίσσια, στα πόδια του Ταΰγετου, βρίσκεται η Παλαιά Καρδαμύλη, ένας ερειπωμένος οικισμός που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Αναζητήστε τον πύργο του Μούρτζινου (του τελευταίου Μανιάτη καπετάνιου της Καρδαμύλης) και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Αν κάνετε μια βόλτα μέχρι το Καλαμίτσι, θα δείτε το σπίτι του Βρετανού περιηγητή και συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ. Η «επίσημη» παραλία της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά, δυτικά του οικισμού, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε τις παραλίες Φονέας και Δελφίνια.

    travelgo image

    Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί στη Στούπα, με την τεράστια αμμουδερή παραλία της. Πρόκειται για ένα ζωντανό τουριστικό θέρετρο που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Δίπλα της βρίσκονται οι παραλίες Καλογριά (εδώ ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») και Χαλικούρα. Αφήνοντας πίσω σας τη Στούπα, θα συναντήσετε τον Άγιο Νικόλαο με ένα όμορφο λιμανάκι γεμάτο πολύχρωμες βάρκες και καΐκια. Συνεχίστε μέχρι το γραφικό λιμανάκι της Τραχήλας, όπου αξίζει να κάνετε μια στάση για να απολαύσετε το σκηνικό αλλά και να αναζητήσετε το γνήσιο, χοντρό αλάτι του χωριού, που συλλέγεται από τους βράχους της περιοχής. Εδώ δεν θα βρείτε τεράστιες αμμουδερές παραλίες και beachs bars. Οι βουτιές, όμως, από τα βράχια θα σας μείνουν αξέχαστες. Εντυπωσιακή είναι η απόκρημνη ακτή Καταφύγι, με επίπεδα βράχια που λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες. Εναλλακτικά, από την Καρδαμύλη μπορείτε να εξορμήσετε στα κοντινά χωριά του Ταυγέτου, Τσέρια, Εξωχώρι, Σαϊδόνα, Καστάνια και Μηλιά, με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεία.

    ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Καλαμάτα: Tο Pharae Palace Hotel αποτελεί σημείο αναφοράς και εξαιρετική επιλογή φιλοξενίας είτε ταξιδεύετε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς λόγους. Σας προτείνουμε επίσης το Hotel Fotini, ένα σύγχρονο συγκρότημα 3 αστέρων, χτισμένο σε μία εξαιρετική τοποθεσία της πόλης, στη Βέργα. Μια ωραία επιλογή είναι και το Panorama Pool Resort, μια βίλα με 2 υπνοδωμάτια, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, κήπο και πισίνα, σε απόσταση 8 χλμ. από το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

    Πύλος: Οι μονάδες της Costa Navarino, The Westin Resort και The Romanos, Α Luxury Collection Resort, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας που περιλαμβάνουν βραβευμένα γήπεδα γκολφ, δραστηριότητες για όλους και πολλές επιλογές για φαγητό. Στην Πύλο, το Pylosea Luxury Lodge είναι μια πρόσφατα ανακαινισμένη διώροφη παραδοσιακή κατοικία με τρεις πλήρως εξοπλισμένες πολυτελείς σουίτες.

    Στη Γιάλοβα, μπορείτε να απολαύσετε τη διαμονή σας σε ένα από τα 5 διαμερίσματα του όμορφου συγκροτήματος Mylos Apartments ή στο Panorama Gialovas που απέχει 1χλμ. από την παραλία της Γιάλοβας και προσφέρει πισίνα και μπαρ.

    Στο Βρωμονέρι, το συγκρότημα Golden Sand Apartments, μόλις 50 μ. από την παραλία Μάτι, αποτελεί ιδανική επιλογή για μία οικογένεια.

    Μεθώνη: Το ξενοδοχείο La Sapienza βρίσκεται σε εξαιρετική θέση και προσφέρει ευρύχωρα στούντιο και διαμερίσματα με μοναδική θέα στον κόλπο και το κάστρο της Μεθώνης.

    Φοινικούντα: Το Viva Mare Finikounta είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο που προσφέρει διαμονή σε εκλεπτυσμένα παραδοσιακά διαμερίσματα. Το eNPy apartments αποτελείται από 5 σύγχρονα διαμερίσματα (ανακαινισμένα το 2018) που αποπνέουν την αίσθηση μιας ιδιωτικής κατοικίας. Το Eftihiakos Studios με τέσσερα σύγχρονα και ανεξάρτητα διαμερίσματα με ιδιωτική πισίνα, είναι ιδανικό για εσάς που θέλετε να διατηρείτε τις ανέσεις του σπιτιού σας.

    Τα Tsimiklis Apartments, στο κέντρο της Φοινικούντας, προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές, καθώς το συγκρότημα διαθέτει μεγάλη αυλή. Ιδανική επιλογή για οικογένειες είναι και τα στούντιο του Lontos Village με μεγάλες βεράντες που προσφέρουν καταπληκτική θέα στους ελαιώνες και τη θάλασσα. Οι ανεξάρτητες και πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες Maria Studios προσφέρουν άνετη διαμονή σε όμορφο και ήσυχο περιβάλλον 100 μ. από τη θάλασσα. Το Hotel Estia, σε μια ήσυχη τοποθεσία στη Φοινικούντα, διαθέτει καταλύματα με μικρή κουζίνα.

    Κορώνη: Σε απόσταση αναπνοής από την Κορώνη, το Camvillia Resort είναι ένα συγκρότημα ανεξάρτητων κατοικιών που υπόσχεται να καλύψει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Το Akritas Residences αποτελείται από 8 ευρύχωρες και ανεξάρτητες κατοικίες, αμφιθεατρικά χτισμένες σε έναν καταπράσινο λόφο του ακρωτηρίου Ακρίτας. Τα νεόδμητα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Τάκης Μπίζος, σε ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων λίγο έξω από την Κορώνη, απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο. Τα τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα σπίτια Memi Houses, σε απόσταση αναπνοής από την παραθαλάσσια περιοχή Μεμί, προσφέρουν άνετη διαμονή με όλα όσα χρειάζεστε στις διακοπές σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την όμορφα επιπλωμένη και διακοσμημένη παραθεριστική κατοικία Villa Costianna που βρίσκεται σε απόσταση 200 μ. από την παραλία Ζάγκα. Μια καλή επιλογή είναι και τα μεγάλα και αυτόνομα διαμερίσματα Driopes Villas, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της γραφικής κωμόπολης.

    Κόμποι: Στο χωριό Κόμποι, 7 χλμ. βόρεια από την Κορώνη, μια καλή επιλογή είναι τα στούντιο και διαμερίσματα του Kombi Beach, 200 μ. από την αμμώδη παραλία.

    Άγιος Ανδρέας: Στο γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Ανδρέα, το ξενοδοχείο Ακρογιάλι προσφέρει δωμάτια με θέα είτε στο Μεσσηνιακό κόλπο, είτε στο βουνό με το παραδοσιακό χωριό της Λογγάς.

    Χράνοι: Το Paris Village είναι ένα οικογενειακό ξενοδοχείο 16 ανεξάρτητων διαμερισμάτων, μόλις 150 μ. από την υπέροχη παραλία των Χράνων. Επίσης, στην ίδια περιοχή, σας προτείνουμε το Panorama Apartments, που αποτελείται από τρία κτήρια ακριβώς πάνω στην παραλία, το Meli Seaside Villas που προσφέρει κήπο με άμεση πρόσβαση στην παραλία και τις πλήρως εξοπλισμένες βίλες του 9 Muses που απέχουν 20 μ. από την παραλία.

    Πεταλίδι: Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και bungalows Αlexandros Apartments προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα, σ' ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία της Μεσσηνίας.

    Μεσσηνιακή Μάνη- Ρίγκλια: Στις παρυφές της Μεσσηνιακής Μάνης, μόλις 1 χλμ. από την παραλία Πανταζή, το Anaxo Resort προσφέρει καλά εξοπλισμένα δωμάτια με απεριόριστη θέα στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

    travelgo.gr
    Anaxo Resort

    Μικρή Μαντίνεια: Το Kamares Suites είναι ένα νεόδμητο κατάλυμα σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη Μικρή Μαντίνεια της Καλαμάτας, μέσα στη φύση και τα ελαιόδεντρα.

    Μεγάλη Μαντίνεια: To Ellinas Homes προσφέρει καταλύματα με καθιστικό, ενώ ορισμένες μονάδες διαθέτουν και κουζίνα.

    Κιτριές: Σε απόσταση 100 μ. από την παραλία των Κιτριών, το Studios Koukis αποτελείται από πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα με θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο.

    Καρδαμύλη: Οι ευρύχωρες και πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες Πολίσματα προσφέρουν απομόνωση και ησυχία σε συνδυασμό με θέα στη θάλασσα. Στο Palataki Villas θα βρείτε άνετα και ζεστά δωμάτια με υπέροχη θέα, καθώς κι έναν τεράστιο καταπράσινο κήπο. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού, τα Maistros Kardamyli Apartments, υπόσχονται άνετη και ευχάριστη διαμονή σε ένα πέτρινο κτήριο με παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία.

    Στούπα: Το Tria Luxury Residences είναι ένα συγκρότημα κατοικιών στην καρδιά της Στούπας, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα ήσυχο, ιδιωτικό και ασφαλές περιβάλλον για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες. Σε μια ήσυχη γειτονιά της Στούπας, στους πρόποδες του μεσαιωνικού κάστρου Beaufort και σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από την παραλία, τα Electra Houses προσφέρουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας, χαλάρωσης και σπιτικής φιλοξενίας. Το Trochalo Villas, σε μια πολύ ήσυχη τοποθεσία στην πλαγιά του λόφου, περίπου 1.300 μ. από την παραλία της Στούπας, αποτελείται από 7 ανεξάρτητες πέτρινες βίλες, η κάθε μια με τη δική της πισίνα και τον δικό της περιβάλλοντα χώρο εξασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα. Τα σπίτια του Tseralia Houses, μέσα σε μεγάλο κτήμα με ελαιόδεντρα και όμορφους κήπους, σε κοντινή απόσταση από την παραλία Καλόγρια, θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

    Οι Μυθίες, ένα καινούργιο συγκρότημα πέτρινων κατοικιών μέσα σε έναν ελαιώνα 4 στρεμμάτων, σας προσκαλούν για μια αξέχαστη διαμονή στη Στούπα. Οι παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες Torri di Pietra, σε απόσταση 400 μ. από την παραλία, παρέχουν απολαυστική διαμονή με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Το Niriides Apartments προσφέρει άνετα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα σε μια όμορφη τοποθεσία της Στούπας. Επίσης, σας προτείνουμε το Ξενοδοχείο Λεύκτρον με πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια, καθώς και τα άνετα διαμερίσματα Madena Apatments. Οι 23 ανεξάρτητες πετρόκτιστες κατοικίες του Maniatiko Village αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεκουραστούν απολαμβάνοντας την ηρεμία και την γοητεία της μανιάτικης υπαίθρου. Εναλλακτική επιλογή, στο Νεοχώρι Στούπας, οι πετρόχτιστες μεζονέτες του La Pietra Stoupa, που συνδυάζουν τη γοητεία του παλιού με τις σύγχρονες ανέσεις.

    Μόλις 5 λεπτά από τη φημισμένη παραλία της Καλογριάς, με σαγηνευτική θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο και το ηλιοβασίλεμα, οι δύο βίλες και το διαμέρισμα/Σουίτα του Amani Earthy Living σας περιμένουν για να σας προσφέρουν αξέχαστες διακοπές με τις ανέσεις του σπιτιού αλλά και τη φροντίδα ενός ξενοδοχείου.

    travelgo.gr
    Amani Earthy Living

    Άγιος Νικόλαος: Σε μια υπέροχη τοποθεσία στο γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου, το Stephanou Inn προσφέρει άνετα καταλύματα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στα αυτόνομα studios του George's Houses, 150 μ. από την αμμουδερή παραλία Πανταζή και 900 μέτρα από το λιμάνι Αγίου Νικολάου.

    Δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, τα πετρόχτιστα σπιτάκια-δωμάτια και διαμερίσματα του Mani Stone Towers είναι ιδανικά για όσους θέλουν να έχουν την αίσθηση ελευθερίας με την ανεξάρτητη πρόσβαση που προσφέρουν, αλλά και για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη γαλήνη της φύσης με την παράδοση και την κομψότητα. Σε έναν «παλαιό» ελαιώνα, δίπλα στο ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου, το Nikoloudi Estate αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες πέτρινες κατοικίες, φτιαγμένες με μεράκι και σεβασμό στην παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική.

    Μαραθόπολη: Μια ανάσα μακριά από το παραδοσιακό ψαροχώρι της Μαραθόπολης και μερικά λεπτά οδήγησης από τη Γιάλοβα, το Callisto Seaside Homes & Suites αποτελεί την ιδανική επιλογή για ζευγάρια και οικογένειες που αναζητούν ένα καταφύγιο για χαλάρωση και εξορμήσεις στην περιοχή.

    travelgo.gr
    Callisto Seaside Homes & Suites

    Ιδανικό για αγροτουρισμό και οικογενειακές διακοπές, το συγκρότημα Agrikies Country Retreat, ανάμεσα από τη γραφική Μαραθόπολη και την παραλία Λαγκούβαρδος. προσφέρει στους φιλοξενούμενους μια μοναδική εμπειρία διαμονής σε επαφή με τη φύση.

    Κυπαρισσία: To Apollo Resort Art στην περιοχή Φαρμάκα-Καρτελάς στην Κυπαρισσία (1,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης), περίπου 200 μ. από την παραλία Τρύπες, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «Art Hotels» και διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες εξαιρετικής αισθητικής. Μια καλή επιλογή στην Κυπαρισσία είναι και το Kyparissia Beach Hotel, με μοναδική θέα στο όμορφο λιμάνι της πόλης και την μαρίνα του. Τα Σπιτάκια Τσαρμπόπουλος θα σας φιλοξενήσουν σε ευρύχωρες κατοικίες σε απόσταση 150 μ. από την παραλία και 300 μ. από την πόλη της Κυπαρισσίας. Χτισμένη σε μια ήσυχη τοποθεσία στα περίχωρα της Κυπαρισσίας, η Luxury Villa Flora Kiparissia προσφέρει άνεση, ιδιωτικότητα και ηρεμία για ποιοτικές διακοπές. Στη Βλασσάδα, 11 χλμ. από την Κυπαρισσία, θα βρείτε το Natura Club Hotel & Spa, σε ένα λόφο που βλέπει στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

    Αμπελιώνα: Τέλεια εναρμονισμένο με το τοπίο γύρω του, το ειδυλλιακό Abeliona Retreat είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη ορεινή πλαγιά στο παραδοσιακό ορεινό χωριό Αμπελιώνα, πάνω στο νοητό σταυροδρόμι των νομών Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Καλαμάτα: Ο Βάγιας, ένα από τα πιο παλιά ταβερνεία της πόλης, η ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη (Στου Κώστα) στη βιομηχανική περιοχή της Καλαμάτας, το καφενείο-μεζεδοπωλείο Πλάτανος που φημίζεται για την πεντανόστιμη παραδοσιακή γουρουνοπούλα του, αλλά και η ψαροταβέρνα Ξεμέρωμα λίγο έξω από την πόλη, αποτελούν κλασικές γευστικές στάσεις στην Καλαμάτα. Το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη, που λειτουργεί από το 1958, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο που αξίζει να δοκιμάσετε. Το Κάρδαμο σερβίρει έναν συνδυασμό από ψαγμένες γεύσεις και παραδοσιακά πιάτα. Το Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου Elite City Resort είναι ένα από τα πιο φημισμένα στέκια για καλό φαγητό, ποτό, κρασί ή cocktails. Αξιόλογη περίπτωση είναι και η Καντοίνα, ένα wine bar μέσα στη σκεπαστή αγορά της Καλαμάτας με κρασιά αποκλειστικά του ελληνικού αμπελώνα και νόστιμα πιάτα.

    travelgo image
    Κάρδαμο

    Πύλος: Το εστιατόριο Ποσειδωνία σερβίρει παραδοσιακό φαγητό με θέα στον όρμο του Ναυαρίνου. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πιάστε τραπέζι στις 4 Εποχές. Πολύ καλά θα φάτε και στην ταβέρνα της Ρίνας, που βρίσκεται κοντά στην παραλία του Ρωμανού, αλλά και στο Σπιτικό πάνω στην ακρογιαλιά της Γιάλοβας. Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας θα ενθουσιαστούν με τα πιάτα του La Cucina Italiana στη Γιάλοβα.

    Μεθώνη: Οι ταβέρνες Κάστρο, Παλιά Ιστορία και Νίκος φημίζονται για το καλό, σπιτικό φαγητό τους. Στη Φοινικούντα, θα βρείτε τη διάσημη ταβέρνα της Έλενας, σε ένα ύψωμα με φανταστική θέα.

    Κορώνη: Αξίζει να φάτε στον Καγκελάριο, το δημοφιλές ουζερί-ψαροταβέρνα πάνω στο γραφικό λιμανάκι, στο μεζεδοπωλείο Η Συνάντηση (Βαρβουτσής), αλλά και στον Μπόγρη. Σε απόσταση 7 χλμ. από την Κορώνη, στο γραφικό Βασιλίτσι, η φημισμένη ταβέρνα του Νίκου σερβίρει εξαιρετικά ψητά και μαγειρευτά με προϊόντα από τον κήπο τους.

    Άγιος Ανδρέας: Το εστιατόριο Ακρογιάλι, μπροστά από το γραφικό λιμανάκι, είναι μια καλή επιλογή αν αναζητάτε νόστιμο φαγητό και ένα ωραίο περιβάλλον δίπλα στο κύμα για να χαλαρώσετε.

    Κυπαρισσία: Η Παλιά Αγορά και ο Πλάτανος στην Άνω Πόλη είναι δύο από τις καλύτερες γευστικές στάσεις.

    Μεσσηνιακή Μάνη: Στις Κιτριές, θα βρείτε τη φημισμένη ταβέρνα του Μίμη που σερβίρει φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά. Στην Καρδαμύλη ξεχωρίζει το εστιατόριο Ελιές, μέσα σε έναν ελαιώνα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Μέσα στο χωριό, υπάρχει η πασίγνωστη ταβέρνα της Λέλας με την όμορφη αυλή που αγναντεύει τη θάλασσα. Στη Στούπα θα φάτε ωραία στην Αυλή της Θεανώς και στο Ακρογιάλι.

    ΚΑΦΕΣ & ΠΟΤΟ

    Καλαμάτα: Στο ατμοσφαιρικό Bistroteca θα πιείτε καλό καφέ και ψαγμένα cocktails. Το Πανελλήνιον Cafe Bar, σε προνομιακή θέση στη Ναυαρίνου, είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, καφέ ή ποτό με θέα τη θάλασσα. Άλλα ενδιαφέροντα στέκια είναι το Luna Lounge στον πεζόδρομο της Αριστομένους, το Baroque για καλά cocktails και το Blossom Owl για specialty καφέ. Μην παραλείψετε να πάτε και στο Καστράκι στη Βέργα, που προσφέρει καταπληκτική θέα της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού κόλπου.

    Στην Καρδαμύλη αξίζει να περάσετε από το Bar 1866 και το Aquarella. Στην Στούπα, το Enigma βρίσκεται σε πολύ ωραίο σημείο, στην άκρη του χωριού. Στην Κυπαρισσία κάντε μια βόλτα στο Αφ’ υψηλού, δίπλα στο Κάστρο, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα.

    ΑΓΟΡΕΣ

    travelgo image

    Η Καλαμάτα φημίζεται για τις ελιές της, που είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο, αλλά και για το περίφημο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που παράγει. Εκτός από ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία, αξίζει να δοκιμάσετε αλλά και να αγοράσετε το περίφημο παστό χοιρινό και το διάσημο λουκάνικο με διάφορα μπαχαρικά και την ιδιαίτερη γεύση από πορτοκάλι. Η βιοτεχνία αλλαντικών Οικονομάκου διαθέτει τα πιο φημισμένα προϊόντα. Επίσης, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας πικάντικη σφέλα (την τοπική φέτα) από τον Πολύφημο, λαλάγγια (ντόπιες τηγανίτες) από τον Ανδροβιτσανέα και παραδοσιακό παστέλι από του Λάμπου. Πολλά τοπικά προϊόντα θα βρείτε στην κεντρική αγορά (κάθε Τετάρτη και Σάββατο). Αν είστε γλυκατζήδες πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το γαλακτομπούρεκο του Σκιαδά, όλα τα γλυκά και το εξαιρετικό παγωτό των ζαχαροπλαστείων Αθανασίου και τις υπέροχες και απολύτως σπιτικές δημιουργίες της Χρυσάνθης.

    Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery

    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία
    Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider