Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σύρου - Ερμούπολης
    Sat 21.4°C
    Clouds

    4 νησιά για να γιορτάσετε τις Απόκριες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 νησιά για να γιορτάσετε τις Απόκριες

    Ετοιμάστε βαλίτσες για τέσσερα ελληνικά νησιά όπου το καρναβάλι γιορτάζεται με μοναδικό τρόπο.

    Το τριήμερο του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και μας δίνει την τέλεια αφορμή να κανονίσουμε μια σύντομη απόδραση που συνδυάζει μοναδικά έθιμα, γαστρονομία και διασκέδαση. Αν θέλετε να ζήσετε το φετινό καρναβάλι διαφορετικά, έχουμε να σας προτείνουμε τέσσερα νησιά για ένα συναρπαστικό τριήμερο αποκριάτικου ξεφαντώματος.

    Σκύρος

    Απόκριες Σκύρος
    Απόκριες Σκύρος
    Πηγή: Δήμος Σκύρου

    Οι Απόκριες στη Σκύρο είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Το έθιμο του νησιού απαιτεί το «Γέρο» και την «Κορέλα» (άντρας και γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές) να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή που προσελκύει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Τα σοκάκια γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Μία άλλη εκδήλωση της σκυριανής αποκριάς είναι η «Τράτα», που γίνεται την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα: οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται στη Χώρα με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ και υπαίθρια γλέντια.

    Νάξος

    A post shared by Naxos Carnival (@naxoscarnival)

    Θέλετε να γνωρίσετε ένα καρναβάλι αλλιώτικο από τα άλλα; Στη Νάξο το καρναβάλι γιορτάζεται με έναν μοναδικό τρόπο, συνδυάζοντας το αρχαιοελληνικό με το κυκλαδίτικο στοιχείο. Με θέα τον μεγαλοπρεπή ναό του Απόλλωνα, θα δείτε τους μύθους να ξαναζωντανεύουν, το αρχαιοελληνικό πνεύμα να ξεδιπλώνει το μεγαλείο του και ένα διονυσιακό γλέντι να στήνεται σε όλο το νησί. Φαντασμαγορικά δρώμενα, διονυσιακά παιχνίδια, «τελετές μύησης» αφιερωμένες στους αρχαίους θεούς του Ολύμπου Απόλλωνα και Διόνυσο, εκστατικές λαμπαδηφορίες, αναμμένες δάδες, ιαχές, ρυθμικοί ήχοι κρουστών και αρχέγονοι βακχικοί χοροί προσδίδουν μία ιδιαίτερη αίγλη στις αποκριάτικες νύχτες. Στα γραφικά χωριά της Νάξου, οι Σάτυροι και οι Μαινάδες δίνουν τη θέση τους στους εκκωφαντικούς Κουδουνάτους της Απειράνθου και τους Φουστανελάδες, με την παραδοσιακή μουσική και τις ντόπιες λιχουδιές να μαγνητίζουν κάθε επισκέπτη. Δείτε περισσότερα εδώ.

    Σύρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής"

    Ανακαλύψτε τις ομορφιές της αρχοντικής πρωτεύουσας των Κυκλάδων και διασκεδάστε στο Συριανό Καρναβάλι, που είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Σουρή, τον σατιρικό ποιητή με καταγωγή από το νησί. Οι εκδηλώσεις του εξαπλώνονται στα χωριά της Σύρου με την παρέλαση των καρναβαλιστών, καθώς και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, απ’ όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε το Συριανό Καρναβάλι, με την αναβίωση του παραδοσιακού καρναβαλικού εθίμου «Ζεϊμπέκια». Το Συριανό Καρναβάλι ολοκληρώνεται με τη μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και τα παραδοσιακά κούλουμα στις εξοχές της Σύρου. Φέτος το καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και οι εκδηλώσεις θα είναι ακόμα πιο ξεχωριστές. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται το Καρναβάλι των Παιδιών, με δράσεις και εκδηλώσεις αποκλειστικά για τους μικρούς καρναβαλιστές. Δείτε το πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού εδώ.

    Κρήτη, Ρέθυμνο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τις πιο φημισμένες διοργανώσεις της Κρήτης και το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα (μετά από εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης), το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, έχοντας κλείσει πάνω από 100 χρόνια ζωής (οι πρώτες χιουμοριστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το 1914). Η πανέμορφη Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου μετατρέπεται στο ιδανικό σκηνικό για μια πληθώρα καρναβαλικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τις μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς. Ακολουθήστε τους παραδοσιακούς κανταδόρους για να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσα από τις μουσικές συνήθειες μιας άλλης εποχής. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider