Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Sat 23.8°C
    Clouds

    6 αποδράσεις εξπρές για την Καθαρά Δευτέρα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    6 αποδράσεις εξπρές για την Καθαρά Δευτέρα

    Φύση, θάλασσα, παράδοση και καλό φαγητό σε έξι προορισμούς κοντά στην Αθήνα, που είναι ιδανικοί για την Καθαρά Δευτέρα.

    Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι τέλεια αφορμή για σύντομες αποδράσεις και αρκετοί θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να βρεθούν σε βουνά και θάλασσες. Αν θέλετε να πεταχτείτε κάπου κοντά στην Αθήνα, είτε για το τριήμερο είτε για μια μονοήμερη εκδρομή την τελευταία στιγμή, ιδού μερικοί μερικοί προορισμοί για αποδράσεις στην ορεινή φύση ή δίπλα στο κύμα.

    Γαλαξίδι

    travelgo.gr
    Το Γαλαξίδι αποπνέει αρχοντική ατμόσφαιρα νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Αρχοντικό και ρομαντικό, το Γαλαξίδι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για σύντομες εξορμήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού συνδυάζει αρμονικά τη θάλασσα με το βουνό. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια και τα ιστορικά καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, απολαύστε μια απογευματινή βόλτα μέχρι το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα και περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι. Αν έχετε διάθεση για εκδρομές στα πέριξ, μπορείτε να επισκεφτείτε τους Δελφούς, την Ιτέα αλλά και την Άμφισσα όπου το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού».

    travelgo.gr
    Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι (πηγή: Shutterstock)

    Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι σημαίνει αλευρομουτζουρώματα. Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, η έναρξη του οποίου χρονολογείται στο 1801. Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού.

    Χαλκίδα

    travelgo.gr
    Η Χαλκίδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα (πηγή: Shutterstock)

    Μια ανάσα δρόμος από την Αθήνα, η Χαλκίδα αποτελεί πάντα μια ωραία ιδέα για μια σύντομη εξόρμηση που περιλαμβάνει χαλαρές παραλιακές βόλτες και υπέροχο φαγητό. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει η νέα κρεμαστή γέφυρα, ενώ η παλιά κινητή γέφυρα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Η παραλία της πόλης, που ξεκινάει από την Παλιά Γέφυρα και φτάνει στο εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, είναι γεμάτη ζωή. Εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες, αλλά και ωραία μπαράκια για το βράδυ, σας περιμένουν εδώ. Μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι το Κάστρο του Καράμπαμπα, στο λόφο πάνω από την πόλη, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στον Ευβοϊκό. Η πόλη μπαίνει σε αποκριάτικους ρυθμούς με το μοναδικό Θαλασσινό Καρναβάλι της. Άρματα, πλωτές και αιωρούμενες μορφές και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στο στενό του Ευρίπου, εκεί που ο Βορράς συναντά το Νότο και τα θαλάσσια ρεύματα μπερδεύονται κάτω από την συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας.

    Αίγινα

    travelgo.gr
    Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές (πηγή: Shutterstock)

    Πολύ κοντά στην Αθήνα κι όμως νομίζεις ότι είσαι τόσο μακριά... Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές. Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία και βόλτες, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει πολλές εναλλαγές. Βόλτες στην περατζάδα του λιμανιού με στάσεις για ουζομεζέδες και παγωτό φυστίκι, εξορμήσεις στην πευκόφυτη ενδοχώρα προς Αγία Μαρίνα, περίπατοι στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, επίσκεψη στον ναό της Αφαίας (η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική), αλλά και χαλάρωση με καφέ και φαγητό στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας, θα γεμίσουν το πρόγραμμά σας.

    Τρίκαλα Κορινθίας

    travelgo.gr
    Τα Άνω Τρίκαλα στα 1.100 μέτρα υψόμετρο (πηγή: Shutterstock)

    Πυκνά δάση με αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, γαλήνιες λίμνες και οροπέδια, χωριά με πέτρινες πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό συνθέτουν το σκηνικό της απόδρασης στην Ορεινή Κορινθία. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες - την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω - και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Οι βόλτες ξεκινούν από τα Κάτω Τρίκαλα, με την πετρόχτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στα Άνω Τρίκαλα θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, ενώ αξίζει να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του 15ου αιώνα - η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει.

    travelgo.gr
    Η πανέμορφη Λίμνη Δόξα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, μόλις 10 χλμ. από τα Τρίκαλα Κορινθίας, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Αν έχετε διάθεση για χαλαρωτικές εκδρομές στη φύση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη Δόξα, όπου το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και μια βόλτα στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία.

    Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Το Ναύπλιο είναι ένας κλασικός προορισμός για αποδράσεις εξπρές όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

    Από τις ωραιότερες και πιο ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας, το Ναύπλιο ξέρει να σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό και να σε κάνει να επιστρέφεις. Η ατμοσφαιρική παλιά πόλη του δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του. Η μέρα σας θα γεμίσει με βόλτες στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στον Ψαρομαχαλά, την πιο παλιά συνοικία που κατοικείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Από την Παλιά Πόλη μπορείτε να περάσετε απέναντι στο Μπούρτζι, ενώ οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας.

    Ορεινή Αρκαδία

    travelgo.gr
    Η γραφική Δημητσάνα (πηγή: Shutterstock)

    Κοντινή, μαγευτική και μυθική, η Αρκαδία είναι γεμάτη εκπλήξεις. Τοπία μοναδικής ομορφιάς, χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξαιρετικό φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση. Και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ακολουθείς την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και μετά από περίπου 2 ώρες οδήγησης βρίσκεσαι στην καρδιά του ελατόφυτου Μαινάλου.

    travelgo.gr
    Η Μονή Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα και Λαγκάδια αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για μια απόδραση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αλλά υπάρχουν κι άλλα λιγότερο γνωστά αλλά πανέμορφα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε, όπως το Ελληνικό, τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), το Βαλτεσινίκο, το Ζυγοβίστι και το Χρυσοβίτσι. Αν σας αρέσει η δράση, μπορείτε να κάνετε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, extreme sports στον ποταμό Λούσιο αλλά και πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider