Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 14.6°C
    Clouds

    Νάξος: Ταξίδι στα ομορφότερα ορεινά χωριά της

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νάξος: Ταξίδι στα ομορφότερα ορεινά χωριά της

    H περιήγηση στα γραφικά ορεινά χωριά της Νάξου αποκαλύπτει ένα άλλο πρόσωπο του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων, που εκπλήσσει ευχάριστα όσους έχουν τη διάθεση να το ανακαλύψουν.

    Η Νάξος είναι ένα νησί που τα συνδυάζει όλα και μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες. Και αυτούς που θέλουν να αράξουν με τις ώρες κάτω από την ομπρέλα σε μια χρυσή αμμουδιά αλλά και εκείνους που προτιμούν να εξερευνήσουν κάθε σπιθαμή της.

    Η ομορφιά του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων δεν εξαντλείται στις υπέροχες παραλίες και στο κοσμοπολίτικο κομμάτι με τη Χώρα, την εμβληματική Πορτάρα και το ενετικό Κάστρο. Μέσα στην καταπράσινη ενδοχώρα της Νάξου, γραφικά και γαλήνια παραδοσιακά χωριά, δαιδαλώδη σοκάκια με καμάρες, μεσαιωνικοί πύργοι, ενδιαφέροντα μουσεία και δροσερές πλατείες με πλατάνια και παραδοσιακά καφενεία περιμένουν τους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν την αυθεντική πλευρά του νησιού. Η περιήγηση σε αυτούς τους οικισμούς είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

    Ορεινή Νάξος: Τα χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

    Απείρανθος

    travelgo.gr
    Η Απείρανθος είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων (πηγή: Shutterstock)

    Η Απείρανθος είναι το διασημότερο ορεινό χωριό της Νάξου. Το χωριό του Μανώλη Γλέζου - «τ' Απεράθου», όπως το λένε οι ντόπιοι - διατηρεί τις παραδόσεις, το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του, που θυμίζει την κρητική διάλεκτο, και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του από την εποχή της ενετοκρατίας. Εκεί θα περπατήσετε σε μαρμαρόστρωτα καλντερίμια με θολωτές καμάρες, θα θαυμάσετε τους βενετσιάνικους πύργους και τα πέτρινα διώροφα σπίτια, θα δείτε ενδιαφέροντα μουσεία (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, Φυσικής Ιστορίας και Γεωλογικό) και θα πιείτε καφέ με τους ντόπιους σε παραδοσιακά καφενεία, όπως την «Απείρανθο», στην κεντρική πλατεία του χωριού.

    travelgo.gr
    Ο Πύργος του Ζευγώλη, χτισμένος πάνω στο βράχο (πηγή: Shutterstock)

    Φημισμένες ταβέρνες του χωριού είναι ο Λεφτέρης (δοκιμάστε το γεμιστό μπιφτέκι) και ο Πλάτανος, ενώ η Rotonda, σε μια υπέροχη τοποθεσία κοντά στο χωριό, αποτελεί ιδανική στάση για καφέ ή φαγητό με θέα το ηλιοβασίλεμα.

    Χαλκί

    travelgo.gr
    Το Χαλκί είναι ένα χωριό - κόσμημα στην ενδοχώρα της Νάξου (πηγή: Shutterstock)

    Το Χαλκί, η παλιά εμπορική πρωτεύουσα του νησιού, αποτελεί στολίδι της ναξιώτικης ενδοχώρας. Μόλις 17 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου, αυτό το καλοδιατηρημένο χωριό κρύβει στα καλντερίμια του θαυμάσια νεοκλασικά αρχοντικά με πλακόστρωτες αυλές, μεγαλόπρεπους πύργους και βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ιστορική ποτοποιία «Βαλληνδρά» και να δοκιμάσετε το περίφημο κίτρο της. Το λικέρ από φύλλα κιτριάς, το κίτρο Νάξου, βγαίνει σε τρεις εκδοχές βάσει της περιεκτικότητας του σε αλκοόλ και ζάχαρη (κίτρινο, λευκό και πράσινο).

    travelgo.gr
    Γραφική γωνιά στο Χαλκί (πηγή: Shutterstock)

    Στο Χαλκί θα βρείτε και το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Νάξου, στο καφενείο του Γαλάνη ή αλλιώς το Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο. Καφέ και νόστιμα, σπιτικά γλυκά θα απολαύσετε στο καλαίσθητο Cafe Grecco.

    Φιλώτι

    travelgo.gr
    Το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου (πηγή: Shutterstock)

    Το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, το Φιλώτι, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζας, σε υψόμετρο 400 μ. και σε απόσταση 18 χλμ. από τη Χώρα. Η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη που πλησιάζει στο χωριό είναι εντυπωσιακή, καθώς είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε δύο λόφους, ενώ αποτελείται από τρεις οικισμούς: το Ραχίδι, τον Κλέφαρο και το Λιοΐρι. Στην πλατεία του χωριού κυριαρχεί ένας αιωνόβιος πλάτανος, ενώ τα πλακόστρωτα δαιδαλώδη δρομάκια και οι καμάρες σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή.

    travelgo.gr
    H εκκλησιά της Παναγίας της Φιλότισσας (πηγή: Shutterstock)

    Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η εκκλησιά της Παναγίας της Φιλότισσας, η οποία στέκει από το 1710 σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του. Στο χωριό θα δείτε επίσης τον εντυπωσιακό Πύργο Μπαρότσι (Barozzi), έναν από τους πολλούς βενετσιάνικους πύργους της Νάξου. Μια πολύ καλή επιλογή για καφέ, γλυκό και φαγητό είναι ο Πλάτανος που φτιάχνει χωριάτικη πίτσα με ντόπια προϊόντα στον ξυλόφουρνο. Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το Φιλώτι, βρίσκεται η πέτρινη βρύση των Αριών, από την οποία θα απολαύσετε μια μοναδική θέα του χωριού. Ακολουθώντας μονοπάτι που έχει την αφετηρία του στην πηγή, θα ανακαλύψετε το σπήλαιο του Ζα.


    Κόρωνος

    travelgo.gr
    Η Κόρωνος είναι χτισμένη στις πλαγιές μιας βαθιάς καταπράσινης λαγκαδιάς (πηγή: Shutterstock)

    Η Κόρωνος είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της βορειοδυτικής Νάξου. Χτισμένη σε υψόμετρο 540 μ., στις πλαγιές μιας ρεματιάς, παρουσιάζει από μακριά ένα τοπίο μαγευτικό, πνιγμένο στο πράσινο. Το χωριό αποτελείται από τις γειτονιές Ανεγυρίδα, Κάστρο, Λειβαδάκι, Κάτω Γειτονιά, Απάνω Στέρνα, Πλάτσα και Προβολάκια, που επικοινωνούν μεταξύ τους με γραφικά καλντερίμια και αμέτρητα σκαλοπάτια. Σχεδόν κάθε γειτονιά έχει τη δική της πλατεία και διατηρεί την παλιά της βρύση, ενώ υπάρχει και κεντρική πλατεία, η Πλάτσα όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.

    travelgo.gr
    Γραφικό καλντερίμι στην Κόρωνο (πηγή: Shutterstock)

    Στην Κόρωνο θα βρείτε τη φημισμένη ταβέρνα της Ματίνας που σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα με λαχανικά και κρεατικά από την οικογενειακή φάρμα σε έναν πολύ ωραίο χώρο γεμάτο λουλούδια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider