Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 22.8°C
    Clear

    5 ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε καλοφαγάδες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε καλοφαγάδες

    Αν το καλό φαγητό αποτελεί για εσάς προτεραιότητα στα ταξίδια σας, τότε σημειώστε στη λίστα σας αυτούς τους πέντε προορισμούς.

    Καλές οι φυσικές ομορφιές, οι παραλίες και τα ιστορικά μνημεία, αλλά ένα βασικό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας είναι χωρίς αμφιβολία η κουζίνα κάθε τόπου. Το φαγητό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε την κουλτούρα του μέρους που πρόκειται να επισκεφθείτε.

    Παραδοσιακές γεύσεις, street food και βραβευμένα εστιατόρια που πηγαίνουν τη δημιουργική γαστρονομία ένα βήμα παραπέρα, εμπλουτίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία. Αν το καλό φαγητό αποτελεί για εσάς προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, τότε αυτές οι πόλεις της Ευρώπης πρέπει βρίσκονται ψηλά στην ταξιδιωτική σας λίστα.

    Μπολόνια, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Emilia-Romagna, στη βόρεια Ιταλία, είναι μια μαγευτική πόλη με εκπληκτική αρχιτεκτονική, σημαντικά μνημεία και εξαιρετική κουζίνα που αξίζει να ανακαλύψετε. Οι Ιταλοί την αποκαλούν La Grassa (παχιά) για τη μοναδική κουζίνα της. Στην Μπολόνια γεννήθηκαν η σάλτσα μπολονέζ (εδώ λέγεται ραγού, έχει ψιλοκομμένο κρέας και σερβίρεται με φαρδιά ζυμαρικά), η μορταδέλα, τα τορτελίνι, οι ταλιατέλες και όλη η pasta fresca. Στα εστιατόρια της πόλης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυθεντικό ragù alla bolognese, τορτελίνι σε ζωμό κι άλλα τοπικά πιάτα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη σκεπαστή αγορά τροφίμων Mercato di Mezzo με τα δεκάδες μαγαζάκια που πωλούν από ψωμιά και αλλαντικά μέχρι τυριά και γλυκά.

    Νάπολη, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πίτσα, πίτσα και πάλι πίτσα! Με λεπτή και τραγανή ζύμη, ντομάτες San Marzano, φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό. Η αυθεντική πίτσα ναπολιτάνα αποτελεί από μόνη της ένα καλό λόγο για να επισκεφθείτε τη Νάπολη. Σύμφωνα με το Lonely Planet, ένα από τα κορυφαία μέρη για να τη δοκιμάσετε είναι το Di Matteo. Εάν η ουρά είναι μεγάλη εκεί, κάντε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης και σίγουρα θα βρείτε το αγαπημένο σας μέρος για πίτσα που θα σας μείνει αξέχαστη. Αφού χορτάσετε την πίτσα, προχωρήστε και σε άλλες γεύσεις: zeppolelle (κομματάκια από ζύμη για πίτσα), panzerotti (κροκέτες πατάτας γεμιστές με σαλάμι και μοτσαρέλα) και arancini (μπάλες ρυζιού). Αν είστε γλυκατζήδες, δοκιμάστε sfogliatelle (τραγανά γλυκά με γέμιση από γλυκιά ρικότα), pastiera (κέικ με ρικότα, σοκολάτα και σιτάρι) και baba με ρούμι.

    Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όσοι έχουν ταξιδέψει στη Χώρα των Βάσκων, το ξέρουν καλά: το φαγητό είναι εξαιρετικό. Από τα δημιουργικά πιάτα θαλασσινών των πρωτοπόρων σεφ μέχρι τα pintxos (έτσι ονομάζονται εδώ τα tapas), οι γευστικές επιλογές μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά. Το παραθαλάσσιο San Sebastian (ή Donostia στη γλώσσα των Βάσκων) είναι γνωστό για την αριστοκρατική αύρα του, την όμορφη ακτογραμμή του και τη γαστρονομική υπεροχή του. Σε αυτή τη μικρή και όμορφη πόλη που καυχιέται για τα 17 συνολικά αστέρια Michelin της, μπορείτε να δοκιμάσετε τις πιο φευγάτες γαστρονομικές δημιουργίες σε «αστεράτα» εστιατόρια (όπως τα φημισμένα Martin Berasategui Mazarte και Mugaritz Errenteria), αλλά και φανταστικά pintxos συνοδεία λευκού κρασιού txakoli. Ακολουθήστε τους ντόπιους στα pintxos bars για να απολαύσετε μικρούς μεζέδες από φέτες ψωμιού, πάνω στις οποίες συνδυάζονται αλλαντικά, ψαρικά, οστρακοειδή, λαχανικά κ.ά.

    Λισαβόνα, Πορτογαλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει ό,τι χρειάζεστε από μια εξόρμηση στην Ευρώπη: πολιτισμό, μοναδικά αξιοθέατα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και φυσικά καλό φαγητό. Στη Λισαβόνα θα δοκιμάσετε μπακαλιάρο σε όποια εκδοχή μπορείτε να φανταστείτε. Γενικά, θα ευχαριστηθείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, χωρίς να λείπουν από τα πιάτα και τα κρεατικά. Γραφικές ταβέρνες (tascas) με καλό φαγητό αλλά και εστιατόρια με πιο δημιουργική κουζίνα και διεθνείς γεύσεις θα βρείτε στην περιοχή Bairro Altο. Μην παραλείψετε τα πεντανόστιμα pastéis de belém, δηλαδή μικρές φωλιές από τραγανό φύλλο γεμάτες με κρέμα - ό,τι πρέπει για να γλυκάνετε τις βόλτες σας στην πόλη. Αξίζει να τα δοκιμάσετε από το ομώνυμο ιστορικό ζαχαροπλαστείο, που τα φτιάχνει με μυστική συνταγή από το 1837.

    Λυών, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι μια πανέμορφη πόλη με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, εξαιρετικά μουσεία και υψηλή γαστρονομική κουλτούρα. Από εδώ ξεκίνησαν την πορεία τους μερικοί από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου, όπως ο Paul Bocuse, ο δημιουργός της nouvelle cuisine. Στη Λυών θα δοκιμάσετε αυθεντικά γαλλικά πιάτα και εκλεκτά κρασιά που θα σας εντυπωσιάσουν. Οι καλοφαγάδες βάζουν ψηλά στη λίστα τους τα bouchons, τα ρουστίκ εστιατόρια που σερβίρουν τοπικά - και όχι φανταχτερά - πιάτα. Υπάρχουν περίπου 20 αυθεντικά bouchons στην πόλη, τα ωραιότερα από τα οποία θα τα βρείτε στη rue Saint-Jean. Πιάστε τραπέζι σε κάποιο από αυτά και δοκιμάστε coq au vin (κόκορα κρασάτο). Συνεχίστε με μια βόλτα στις αγορές της πόλης, όπως τη Les Halles de Lyon, όπου κάθε πάγκος είναι γεμάτος με υπέροχα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκλεκτά τυριά, νόστιμα λουκάνικα και φρέσκα θαλασσινά.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider