Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 20.3°C
    Clouds

    Νάπολη: Εκεί που χτυπά η καρδιά του ιταλικού Νότου

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νάπολη: Εκεί που χτυπά η καρδιά του ιταλικού Νότου

    Πόλη με πλούσια ιστορία αλλά και γεμάτη ζωντάνια και ταμπεραμέντο, η Νάπολη σε βάζει αμέσως στους δικούς της ρυθμούς. Ένα ταξίδι εκεί που χτυπά η καρδιά του ιταλικού Νότου είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις μία φορά στη ζωή σου.

    Συναρπαστική ιστορία, αμέτρητα μνημεία, ένα ιστορικό κέντρο που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και υπέροχο φαγητό - όλα συναντιούνται στη Νάπολη. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη - και ίσως η πιο αυθεντική - της Ιταλίας, η πατρίδα της πίτσας και του Βεζούβιου, δεν έχει τη λάμψη της Ρώμης, την κομψότητα του Μιλάνου ή την ομορφιά της Φλωρεντίας. Έχει όμως μια ξεχωριστή και αυθεντική γοητεία που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Νάπολη: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε

    Το ιστορικό κέντρο

    travelgo.gr
    Δρόμος στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης (πηγή: Shutterstock)

    Ο περίπατος στο ιστορικό κέντρο που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα σας μείνει αξέχαστος. Στενά δρομάκια, γραφικές πλατείες, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, εντυπωσιακά κτήρια, μικρά καταστήματα με τοπικά προϊόντα, παλιά μπακάλικα, παραδοσιακές πιτσαρίες και υπόγειες στοές δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το χθες με το σήμερα.

    Τα κάστρα

    travelgo.gr
    Castel dell’Ovo (πηγή: Shutterstock)

    Στην Piazza Municipio βρίσκεται το Castel Nuovo, το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο που υπήρξε βασιλική κατοικία αλλά και τόπος διαμονής καλλιτεχνών και διανοουμένων. Το κάστρο περιλαμβάνει και ένα μουσείο με πίνακες του 15ου-18ου αιώνα. Το Castel dell’Ovo είναι το παλαιότερο κάστρο της Νάπολης και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Βρίσκεται στη χερσόνησο Megaride και είναι ιδανικό για επίσκεψη το ηλιοβασίλεμα, προσφέροντας μοναδική θέα στον Βεζούβιο, καθώς και στις περιοχές Mergellina και Posillipo.

    travelgo.gr
    Castel Sant’Elmo (πηγή: Shutterstock)

    Πάρτε το τελεφερίκ για το ψηλότερο σημείο της πόλης, όπου βρίσκεται το Castel Sant’Elmo. Το συγκεκριμένο κάστρο χρονολογείται από το 1275 και βρίσκεται δίπλα στη Μονή του San Martino. Από εδώ θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα στην πόλη που φτάνει μέχρι τον Βεζούβιο.

    Τα μουσεία

    travelgo.gr
    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης (πηγή: Shutterstock)

    Επισκεφθείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης για να δείτε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την Πομπηία και άλλες πόλεις που καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου, καθώς και το συναρπαστικό Cabinetto Segreto με μια ιδιαίτερη συλλογή ερωτικών έργων από την Πομπηία και το Herculaneum. Αξίζει μια βόλτα και στο Museo di Capodimonte που στεγάζεται στο ανάκτορο του Καρόλου III και φιλοξενεί έργα των Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Μποτιτσέλι αλλά και τον Βεζούβιο του Άντι Γουόρχολ. Εντυπωσιακό είναι και το Palazzo Reale, το βασιλικό ανάκτορο της πόλης, που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης και επίπλων από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MADRE διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή με έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα (Jeff Koons, Anish Kapoor κ.ά.).

    Οι εκκλησίες

    travelgo.gr
    Santa Chiara (πηγή: Shutterstock)

    Ο εντυπωσιακός γοτθικού ρυθμού καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στον πολιούχο San Gennaro. Στο παρεκκλήσι του φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου και δύο φιαλίδια με το στερεοποιημένο αίμα του. Πανέμορφη είναι η εκκλησία - μονή Santa Chiara, με εντυπωσιακά ψηφιδωτά σε όλες τις κολώνες, τα παγκάκια και τα περιστύλια. Άλλες διάσημες εκκλησίες που αξίζει να δείτε είναι η San Francesco di Paola, μια βασιλική νεοκλασικού ρυθμού με τρούλο 53 μέτρων, η Pio Monte della Misericordia με την τοιχογραφία του Caravaggio «Τα επτά έργα του ελέους» και η Chiesa del Gesu Nuovo, μια ιδιαίτερη εκκλησία χτισμένη σε ρουστίκ ρυθμό με μαύρα τούβλα.

    Υπόγεια Νάπολη

    travelgo.gr
    Κατακόμβες San Gennaro (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει να αποχωριστείτε για λίγο τον ήλιο του ιταλικού Νότου για μια ατμοσφαιρική περιήγηση στο συναρπαστικό υπόγειο κόσμο της Νάπολης. Επισκεφθείτε τις κατακόμβες του San Gennaro και του San Gaudioso, που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα και είναι διακοσμημένες με παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες. Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει η ξενάγηση Νapoli Sotterranea: 40 μέτρα κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων, τα ερείπια ενός ελληνορωμαϊκού θεάτρου και μια ρωμαϊκή αγορά με άθικτες προσόψεις μαγαζιών. Οι ξεναγήσεις διαρκούν περίπου δύο ώρες και αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

    Η πίτσα

    Pizza Naples
    Pizza Naples
    Η πίτσα είναι ένας καλός λόγος να επισκεφθείτε τη Νάπολη (πηγή: Shutterstock) 

    Ντομάτες San Marzano, φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα, λεπτή και τραγανή ζύμη, ψήσιμο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Η μοναδική και γνήσια πίτσα ναπολιτάνα αποτελεί από μόνη της έναν καλό λόγο να επισκεφθείτε τη Νάπολη. Εκτός από την παραδοσιακή margherita, στη Νάπολη θα δοκιμάσετε και τη marinara (σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας). Για πίτσα που θα σας μείνει αξέχαστη, σημειώστε τις εξής διευθύνσεις: Da Michele (η πιο διάσημη πιτσαρία της πόλης), Sorbillo, Di Matteo, Pizzeria Starita, L' Antica Pizzeria da Michele, αλλά και το εστιατόριο Pepe in Grani λίγο έξω από τη Νάπολη.

    Και οι άλλες γεύσεις...

    Η Νάπολη είναι επίσης πατρίδα της σάλτσας Napoletana και της σαλάτας Caprese. Η τοπική κουζίνα αγαπά και τα θαλασσινά: τα polpo affogato (χταπόδι με σάλτσα), zuppa di pesce (ψαρόσουπα) και risotto alla pescatora (με θαλασσινά) είναι μερικά από τα πιο ξεχωριστά πιάτα. Το Il Piccolo Ristoro, το Mimi alla Ferrovia και η Trattoria Da Nennella είναι από τις καλύτερες διευθύνσεις για θαλασσινές νοστιμιές.

    travelgo.gr
    Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα sfogliatelle (πηγή: Shutterstock)

    Δοκιμάστε ναπολιτάνικο street food στο Friggitoria Vomero, απολαμβάνοντας στο χέρι τραγανές μπουκιές από zeppolelle (κομματάκια από ζύμη για πίτσα), panzerotti (κροκέτες πατάτας γεμιστές με σαλάμι και μοτσαρέλα) και arancini (μπάλες ρυζιού). Αν είστε γλυκατζήδες, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε sfogliatelle (τραγανά γλυκά με γέμιση από γλυκιά ρικότα), pastiera (κέικ με ρικότα, σοκολάτα και σιτάρι) και baba με ρούμι.

    Η Πομπηία

    travelgo.gr
    Via Stabiana, Πομπηία (πηγή: Shutterstock)

    Δε γίνεται να φύγετε από τη Νάπολη χωρίς να επισκεφτείτε τη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας (23 χλμ. από τη Νάπολη) που καταστράφηκε το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου. Αφιερώστε τουλάχιστον μισή μέρα για να περιπλανηθείτε στους δρόμους της, ανάμεσα σε μεγαλοπρεπείς επαύλεις με εξαίσιες διακοσμητικές τοιχογραφίες, καταστήματα, λουτρά και δημόσια κτήρια που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διατηρημένα. Ξεχωρίζουν το Αμφιθέατρο, το Μεγάλο Θέατρο, το Ωδείο και ο χώρος της Αγοράς. Επίσης θα δείτε τις οικίες των Βέτι, του Φαύνου, καθώς και τη Βίλα των Μυστηρίων με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες.

    Η Ακτή Αμάλφι και τα κοντινά νησιά

    travelgo.gr
    Κήποι Rufolo, Ravello (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στη Νάπολη και το Salerno, η διάσημη ιταλική Ριβιέρα σάς περιμένει με χωριά χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω σε βράχια, σμαραγδένια νερά, ρομαντικά σημεία και κοσμοπολίτικη αύρα. Το Sorrento, το Ravello, το Amalfi και το Positano είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί σε μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Μεσογείου.

    travelgo.gr
    Sant'Angelo, Ίσκια (πηγή: Shutterstock)

    Επίσης, από τη Νάπολη ξεκινούν φέρι και καταμαράν για το Κάπρι και την Ίσκια, δύο νησιά που αποτελούν προορισμό από μόνα τους. Το κοσμοπολίτικο Κάπρι έχει καθιερωθεί ως νησί της dolce vita, ενώ η Ίσκια, το μεγαλύτερο νησί στον κόλπο της Νάπολης, είναι γνωστό για την πλούσια βλάστηση, τα ιαματικά λουτρά και τα γραφικά ψαροχώρια του.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider