Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Tue 15.1°C
    Clouds

    5 γραφικά ψαροχώρια της Πελοποννήσου για αξέχαστες αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 γραφικά ψαροχώρια της Πελοποννήσου για αξέχαστες αποδράσεις

    Δεν θα μπείτε σε καράβι και όμως θα νιώσετε σαν να είστε σε νησί. Αυτά τα γραφικά ψαροχώρια στην Πελοπόννησο είναι ιδανικά για ήρεμες αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα.

    Η Πελοπόννησος διαθέτει πολλά όμορφα παραθαλάσσια χωριά που προσφέρονται για ήρεμες διακοπές. Δεν θα μπείτε σε καράβι και όμως θα νιώσετε σαν να είστε σε νησί... Ψαρόβαρκες που δένουν σε ήσυχα λιμανάκια, ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι απευθείας από τα καΐκια και παραλίες με πεντακάθαρα νερά συνθέτουν το σκηνικό στα παρακάτω γραφικά ψαροχώρια της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε για να απολαύσετε όσο καλοκαίρι μένει.

    Πούλιθρα, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Τα Πούλιθρα με το γραφικό λιμανάκι και τη βοτσαλωτή παραλία τους, αποτελούν ιδανική επιλογή για ήσυχες διακοπές (πηγή: Shutterstock)

    Το πράσινο από τις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά συνδυάζονται αρμονικά στο παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα, 8 χλμ. μακριά από το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το όμορφο λιμανάκι, οι ψαροταβέρνες και η βοτσαλωτή παραλία του χωριού με τα πεντακάθαρα νερά, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για ήσυχες καλοκαιρινές αποδράσεις που περιλαμβάνουν καλό φαγητό και διαδρομές στη φύση. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε την παραλία της Πλάκας, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και την εντυπωσιακή παραλία του Φωκιανού. Κι αν έχετε όρεξη για εκδρομή στο βουνό, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Κοσμάς - το «μπαλκόνι της Κυνουρίας».

    Άγιος Νικόλαος, Μεσσηνία

    5 γραφικά ψαροχώρια της Πελοποννήσου για αξέχαστες αποδράσεις
    Ο Άγιος Νικόλαος διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του (πηγή: Shutterstock)

    Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Μεσσηνίας που βρίσκεται περίπου 49 χλμ. νότια της Καλαμάτας, στην ανατολική ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου και 4 χλμ. νότια της πολυσύχναστης Στούπας. Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με γραφικά δρομάκια και ένα όμορφο λιμανάκι γεμάτο πολύχρωμες βάρκες και καΐκια. Η παλιά του ονομασία είναι Σελίνιτσα, δηλαδή μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, αφού σύμφωνα με την παράδοση, στην ακτή αγκυροβόλησε το πλοίο του ο Πάρης κι έκλεψε την ωραία Ελένη. Για τις βουτιές σας υπάρχουν δύο παραλίες, μία μικρή με χρυσαφένια αμμουδιά δίπλα στις εκβολές του ποταμού Παμίσου και μία με βότσαλο και αρμυρίκια. Αξίζει όμως να επισκεφθείτε και τις υπόλοιπες, υπέροχες παραλίες της περιοχής, όπως τη διάσημη Καλογριά της Στούπας, τα Ριτσά, τα Δελφίνια, το Καλαμίτσι και τον Φονέα κοντά στην Καρδαμύλη. Με αφετηρία τον Άγιο Νικόλαο μπορείτε να περιηγηθείτε στον Ταΰγετο, καθώς και στα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου.

    Κιτριές, Μεσσηνία

    travelgo.gr
    Από τις Κιτριές ανοίγεται η πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 12 χλμ. από την Καλαμάτα, στα ανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, βρίσκεται το ψαροχώρι Κιτριές, φωλιασμένο μέσα σε έναν μικρό όρμο. Η μικρή παραλία στις Κιτριές έχει βότσαλο και καταπράσινα νερά, με τις κατάφυτες πλαγιές να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα. Εκτός από κολύμπι, εδώ θα απολαύσετε και φρέσκο ψάρι σε ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του χωριού. Επί τουρκοκρατίας οι Κιτριές αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης και ήταν ο σημαντικότερος λιμένας του Μεσσηνιακού κόλπου. Μάλιστα, εδώ συντάχθηκε το ιστορικό Σύμφωνο των Κιτριών, το 1819, με το οποίο οι οικογένειες των Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων και Τρουπάκηδων υποσχέθηκαν μεταξύ τους ειρήνη, ομόνοια και ένωση των δυνάμεών τους στην επερχόμενη επανάσταση του 1821.

    Κυπαρίσσι, Λακωνία

    travelgo.gr

    Ένα από τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της Λακωνίας είναι το Κυπαρίσσι, ένα πανέμορφο και μοναχικό παραθαλάσσιο χωριό, εκεί όπου οι απολήξεις των βουνοκορφών του Πάρνωνα συναντούν τα γαλανά νερά του Μυρτώου. Το γραφικό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβασιά, σε απόσταση 88 χλμ. από τη Σπάρτη, μέχρι τη δεκαετία του 1970 ήταν προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού. Τα ασβεστωμένα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες και τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, που ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα, αποπνέουν έντονα την ατμόσφαιρα αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Η περιοχή διαθέτει πανέμορφες παραλίες όπως την πλατιά ακρογιαλιά της Μεγάλης Άμμου και την ήσυχη παραλία της Αγίας Κυριακής.

    Αρχάγγελος, Λακωνία

    travelgo.gr
    Ο Αρχάγγελος βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Λακωνικού Κόλπου (πηγή: Shutterstock)

    Στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, σε απόσταση 28 χλμ. από τη Μονεμβασιά, ο Αρχάγγελος είναι ένα από τα πιο γραφικά παραθαλάσσια χωριά της Λακωνίας. Μικρό χωριό, με ήρεμους ρυθμούς, σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, μερικά καφενεία, ταβερνάκια με θέα τη θάλασσα και μια υπέροχη αμμουδερή παραλία για να βουτήξετε σε βαθυγάλαζα νερά. Το τοπίο, η ηρεμία και η γαλήνη θα σας κερδίσουν. Η παραλία του Αρχάγγελου είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ έχει βραβευτεί και με Γαλάζια Σημαία. Για τους πιο μοναχικούς, υπάρχουν πολλοί κολπίσκοι σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αρχάγγελο θα συναντήσετε τον παραθαλάσσιο οικισμό Πλύτρα με την υπέροχη αμμώδη παραλία του, καθώς και την παραλία Χαραγιά με μήκος περίπου 3,5 χιλιόμετρα, καταγάλανα βαθιά νερά και αλμυρίκια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider