Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 28.3°C
    Clouds

    Καλοκαίρι στο βουνό: 4 ιδέες για δροσερές αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καλοκαίρι στο βουνό: 4 ιδέες για δροσερές αποδράσεις

    Χωριά με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, πισίνες της φύσης, καταπράσινα φαράγγια και δροσερές γαλαζοπράσινες λίμνες. Ανακαλύψτε την καλοκαιρινή γοητεία τεσσάρων ορεινών προορισμών.

    Μπορεί αυτή την εποχή να αναζητάμε παραλίες για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα, όμως και οι ορεινοί προορισμοί προσφέρουν απλόχερα δροσιά και αποτελούν μια καλή εναλλακτική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές. Θα χαλαρώστε σε χωριά με τρεχούμενα νερά και πλατανοσκέπαστες πλατείες, θα βουτήξετε σε πισίνες της φύσης, θα κάνετε rafting και πεζοπορία και θα δείτε μέρη σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Ακολουθούν τέσσερις προτάσεις για να πάρετε τα βουνά αυτό το καλοκαίρι.

    Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μπορεί να αποτελούν φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο τα Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα και το καλοκαίρι. Διασημότερα χωριά είναι το Μεγάλο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο (απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα) με τα καλοδιατηρημένα σπίτια ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής και τους επιβλητικούς «πύργους» της Αστράκας να υψώνονται πάνω από τους οικισμούς. Ακολουθήστε το μονοπάτι που ενώνει τους δύο οικισμούς για να βρεθείτε στις «Κολυμπήθρες» ή «οβίρες». Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Το καλοκαίρι, οι κολυμπήθρες προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες. Για τους περιπετειώδεις υπάρχει και η επιλογή για δραστηριότητες όπως rafting στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη ή πεζοπορία μέχρι τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μία από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του ορεινού όγκου της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ.

    Παύλιανη, Φθιώτιδα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, ένας μαγευτικός προορισμός μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού, σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, η Παύλιανη τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση σε συνδυασμό με αθλητικές δραστηριότητες μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος. Το χωριό διαθέτει ένα ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής, φτιαγμένο από τους κατοίκους του με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Μέσα στο πάρκο θα συναντήσετε αστείες επιγραφές, αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και άλλες ευφάνταστες κατασκευές που σας καλούν να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.

    Λίμνη Δόξα, Ορεινή Κορινθία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ορεινή Κορινθία, μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Κοντά στο χωριό Φενεός, στα 900 μ. υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα βουνά και τα πολύχρωμα δάση της περιοχής. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά, σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα δοκιμάσετε το γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και θα απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη. Η ευρύτερη περιοχή της Δόξας και του Φενεού προσφέρεται για μια φυσιολατρική απόδραση με στάσεις σε πετρόχτιστα ορεινά χωριά και άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες. Μπορείτε να επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι Γκούρα με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την πανέμορφη πλατεία, καθώς και τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

    Τσαγκαράδα, Πήλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε τη θάλασσα, το Πήλιο είναι ιδανικός προορισμός για να κολυμπήσετε σε υπέροχες παραλίες αλλά και να απολαύσετε τη μαγευτική βουνίσια φύση. Μια καλή επιλογή είναι η Τσαγκαράδα, ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα χωριά του βουνού των Κενταύρων, που βρίσκεται στην πλευρά του Αιγαίου, περίπου 50 χλμ. από τον Βόλο. Το χωριό χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή), έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια. Με ορμητήριό σας την Τσαγκαράδα, μπορείτε να επισκεφθείτε μερικές από τις πιο φημισμένες παραλίες του Πηλίου όπως ο Μυλοπόταμος, η Φακίστρα, η Πλάκα και το Παπά Νερό. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στη Νταμούχαρη με το όμορφο φυσικό λιμανάκι και στη συνέχεια στον Αϊ-Γιάννη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider