Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Thu 5.4°C
    Clouds

    Βουνό και θάλασσα: 4 προορισμοί για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βουνό και θάλασσα: 4 προορισμοί για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις

    Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα και θέλουν τον απόλυτο συνδυασμό στις αποδράσεις τους, έχουμε για εσάς τέσσερις προτάσεις για να απολαύσετε βόλτες σε ορεινά χωριά αλλά και για να κάνετε τις τελευταίες βουτιές της χρονιάς

    Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και τι καλύτερο από μια απόδραση σε έναν προορισμό που συνδυάζει βουνό με θάλασσα; Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο, να επισκεφτούν γραφικά χωριά μέσα στην ορεινή φύση αλλά και να κάνουν τις τελευταίες βουτιές - όσο ο καιρός το επιτρέπει - σε παραλίες κάτω από το βουνό.

    Από τις πλαγιές του Ολύμπου μέχρι τις ακτές του Μυρτώου Πελάγους, συγκεντρώσαμε για εσάς τέσσερις υπέροχους προορισμούς που είναι ιδανικοί για τα πρώτα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα.

    Διαβάστε ακόμη:

    4 ιδανικοί φθινοπωρινοί προορισμοί που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα

    Πάρνωνας

    travelgo.gr
    Κοσμάς (πηγή: Shutterstock)

    Ο Πάρνωνας, το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, κρύβει πανέμορφα παραδοσιακά χωριά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. Οι αρχές του φθινοπώρου είναι ό,τι πρέπει για να τα επισκεφθείτε. Η Καστάνιτσα με τα πετρόκτιστα σπίτια, ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου, το κεφαλοχώρι Άγιος Πέτρος και ο Κοσμάς, ή αλλιώς το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» (υψόμετρο 1.150 μ.), με την πανέμορφη πλατεία που είναι σκεπασμένη με πλατάνια, είναι ιδανικές επιλογές για αποδράσεις στα ορεινά.

    travelgo.gr
    Λεωνίδιο (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και το Μυρτώο Πέλαγος, κάτω από έναν κατακόκκινο βράχο, είναι χτισμένο το γραφικό Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς - ένα μέρος ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν εξορμήσεις στο βουνό και βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε την Πλάκα, το λιμανάκι του Λεωνιδίου, το ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα, αλλά και την όμορφη κωμόπολη του Τυρού.

    Πήλιο

    travelgo.gr
    Μακρινίτσα (πηγή: Shutterstock)

    Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου το Πήλιο είναι ένας παράδεισος. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα η θάλασσα δεν εναρμονίζεται τόσο ιδανικά με το βουνό όσο στο Πήλιο. Με περισσότερα από 30 χωριά, το βουνό των Κενταύρων μοιάζει ανεξάντλητο. Πορταριά, Μακρινίτσα, Βυζίτσα, Μηλιές και Τσαγκαράδα είναι μερικά από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά πηλιορείτικα χωριά. Αν κινηθείτε στην ανατολική πλευρά, με ορμητήριο την Τσαγκαράδα, το Μούρεσι ή τον Κισσό, μπορείτε να επισκεφθείτε φημισμένες παραλίες στο Αιγαίο όπως ο Μυλοπόταμος, η Φακίστρα, η Πλάκα και το Παπά Νερό.

    travelgo.gr
    Μυλοπόταμος (πηγή: Shutterstock)

    Εάν πάλι επιλέξετε το νότιο Πήλιο, θα βρείτε γραφικούς οικισμούς και υπέροχες παραλίες για ήρεμες διακοπές. Σταθμός για όσους κινούνται σε αυτή την πλευρά του βουνού είναι το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής που ατενίζει το Αιγαίο και τον Παγασητικό. Ανακαλύψτε τα γαλήνια ψαροχώρια Λεφόκαστο και Κάλαμος στα παράλια του Παγασητικού, πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία του γραφικού Λαύκου, δείτε το ηλιοβασίλεμα από τη Μηλίνα και την πολυφωτογραφημένη Τζάστενη και συνεχίστε μέχρι το ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής για να περάσετε απέναντι στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι.

    Κίσσαβος

    travelgo.gr
    Μεταξοχώρι (πηγή: Shutterstock)

    Στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια της κοιλάδας των Τεμπών, ακριβώς απέναντι από τον Όλυμπο, υψώνεται ο Κίσσαβος (γνωστός και ως Όσσα), ένα καταπράσινο και πανέμορφο βουνό που κρύβει στον όγκο του γραφικά χωριά που προσφέρονται για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Το Μεταξοχώρι αποτελεί την ήρεμη δύναμη του Κισσάβου και ιδανική βάση για περιηγήσεις. Είναι ένα ωραιότατο χωριουδάκι σε υψόμετρο 300 μ. με ιδιαίτερα αρχοντόσπιτα - μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα. Σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται η Αγιά, μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Κισσάβου, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής, τη Μελιβοία με την υπέροχη θέα και τη γραφική Άνω Σωτηρίτσα.

    travelgo.gr
    Κάτω Σωτηρίτσα (πηγή: Shutterstock)

    Στην άλλη πλευρά του Κίσαβου, 30 χλμ. από την Λάρισα και «κρεμασμένα» πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, βρίσκονται τα αρχοντικά Αμπελάκια, ένα χωριό - κόσμημα της Θεσσαλίας, τα οποία έγιναν πασίγνωστα κυρίως για την ίδρυση, το έτος 1778, του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο («Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων»). Στη σκιά του Κισσάβου, στο Αιγαίο, θα βρείτε υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά, όπως τις συνεχόμενες Βελίκα - Κάτω Σωτηρίτσα - Αγιόκαμπος συνολικού μήκους 14 χλμ.

    Όλυμπος

    travelgo.gr
    Λιτόχωρο (πηγή: Shutterstock)

    Το βουνό των θεών αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές που θέλουν να απολαύσουν την περιπλάνηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του, αλλά και για τους λάτρεις των ορεινών αποδράσεων σε γραφικά χωριά μέσα στην πανέμορφη φύση. Κλασική βάση για εξερεύνηση του Ολύμπου αποτελεί το γραφικό Λιτόχωρο, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του. Είναι είναι η πύλη του μυθικού βουνού, όμως απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό για να απολαύσετε τη βουνίσια φύση αλλά και να κάνετε και τις βουτιές σας. Επίσης, το Λιτόχωρο αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα και της Σκοτίνας.

    travelgo.gr
    Πλάκα Λιτόχωρου (πηγή: Shutterstock)

    Από τις κορυφές του Ολύμπου ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στις υπέροχες παραλίες που βρίσκονται στη σκιά του βουνού. Σε κοντινή απόταση από το Λιτόχωρο σάς περιμένουν το Βαρικό, η Γρίτσα και η Πλάκα (το επίνειο του Λιτόχωρου) με θέα από τη μια μεριά την ατέλειωτη θάλασσα του Θερμαϊκού και από την άλλη μεριά τον Όλυμπο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider