Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 20.4°C
    Clear

    Αργολίδα: 4 «μυστικά» για ψαγμένους ταξιδιώτες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αργολίδα: 4 «μυστικά» για ψαγμένους ταξιδιώτες

    Από την παραλία όπου μπορείς να κολυμπήσεις πάνω από μια βυθισμένη πόλη μέχρι την αρχαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη που χρησιμοποιείται ακόμη, αυτά είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Αργολίδας που λίγοι γνωρίζουν

    Πέρα από το Ναύπλιο, το Πόρτο Χέλι, τις Μυκήνες και το θέατρο της Επιδαύρου, η Αργολίδα κρύβει αρκετούς «θησαυρούς» για εκείνους που έχουν διάθεση για εξερεύνηση και νέες εμπειρίες. Ο μικρότερος νομός της Πελοποννήσου είναι πλούσιος σε ιστορία και γεμάτος με ενδιαφέροντα αξιοθέατα που παραμένουν άγνωστα στον περισσότερο κόσμο.

    Από την παραλία όπου μπορείς να κολυμπήσεις πάνω από μια βυθισμένη πόλη μέχρι την αρχαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη που χρησιμοποιείται ακόμη, η ανεξερεύνητη πλευρά της Αργολίδας μάς εμπνέει να την ανακαλύψουμε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τα άγνωστα αξιοθέατα της Αργολίδας

    Μια βυθισμένη πολιτεία στην Αρχαία Επίδαυρο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα βρίσκεται μια βυθισμένη πόλη μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Είναι η αρχαία βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου. Η βυθισμένη αυτή πολιτεία βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή και σε βάθος μόλις 2 μέτρων, στην παραλία Καλυμνιός ή Γκλιάτη (δείτε το σημείο στο χάρτη). Εκεί έχουν βρεθεί από θεμελιώσεις κτηρίων μέχρι μυκηναϊκοί τάφοι του 12ου αιώνα και αμφορείς. Αυτά τα τμήματα της αρχαίας πολιτείας της Επιδαύρου μπορείτε να τα δείτε ακόμη και κολυμπώντας. Καθώς κολυμπάτε θα νιώσετε ότι είστε κομμάτι της ιστορίας. Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητικές αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή ύπαρξη εμπορικού σταθμού στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η βυθισμένη πολιτεία και η παλιά Επίδαυρος.

    Οι δολίνες των Διδύμων

    Στους πρόποδες του όρους Δίδυμο μπορείτε να θαυμάσετε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο: δύο τεράστιους κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από την καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού. Οι επιβλητικοί κρατήρες έχουν κυκλικό σχήμα και είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση λόγω του μεγέθους τους. Από ψηλά αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στον έναν από τους δύο κρατήρες υπάρχουν δύο εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (11ος - 14ος αιώνας), λαξευμένα μέσα στον βράχο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πυραμίδα του Ελληνικού βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο στο χωριό Ελληνικό, περίπου 10 χλμ. νοτιοδυτικά του Άργους. Θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο πυραμιδικό κτίσμα από τα 26 που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα και είναι κατασκευασμένη από σκληρό, γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής. Οι ανασκαφείς την τοποθετούν χρονικά στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., όμως σύμφωνα με άλλους ερευνητές είναι συνομήλικη, ίσως και παλαιότερη από τις αιγυπτιακές. Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Κάποιες αναφέρουν ότι αποτελούσε οχυρό για τον έλεγχο των οδικών αξόνων, κάποιες κάνουν λόγο για ταφικό μνημείο, ενώ άλλες μιλούν για χρήση της ως φρυκτωρία, δηλαδή πύργος απ’ όπου στέλνονταν μηνύματα φωτιάς.

    Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης

    Το Γεφύρι Καζάρμας στο χωριό Αρκαδικό, πάνω στο δρόμο που ενώνει το Ναύπλιο με την Επίδαυρο, είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων μυκηναϊκών κατασκευών. Χρονολογείται περίπου από το 1300 π.Χ. και θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης, καθώς και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που βρίσκεται δίπλα της, θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα στα καταπράσινα λοφάκια της περιοχής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider